Analize și opinii

Dan Diaconu: „Mai rămâne doar libertatea cuvântului, iar dacă Trump rezolvă problema asta succesul îi e asigurat.”


A
 avea instinct pentru afaceri presupune ca tot ceea ce atingi să transformi în aur. Credeți sau nu, în mare despre asta e vorba. Un individ care are capacitatea de a „învârti” lucrurile va transforma cea mai amărâtă gogoșărie într-o afacere multinațională. Nu-s mulți capabili de asemenea performanțe. Dar ei există.

Un exemplu copleșitor pentru domeniul afacerilor este, fără doar și poate, Donald Trump. Poți să-i spui cum vrei. Că e dubios, că e din topor, că nu-ți place, însă nu poți să ignori instinctul său pentru afaceri. Dacă-i studiezi biografia vei vedea cum a reușit să se bage în bucluc, dar și cum a reușit să iasă de acolo multiplicându-și averea.

Președinția Statelor Unite i-a oferit posibilitatea să-și ducă afacerile la un alt nivel. Probabil îmi veți aminti problemele pe care le-a avut cu manifestațiile pe care „corecții politic” le tot organizau la imobilele sale; sau îmi veți spune că, până la urmă, a pierdut președinția SUA. E adevărat însă, dacă veți studia puțin veți constata că în toată viața sa, Trump și-a transformat eșecurile în succese. Iar acum e pe cale să dea o lovitură de zile mari.

Având interzis în redacțiile marilor ziare, fiind boicotat de televiziuni și interzis pe rețelele de socializare, s-ar spune că Donald Trump este cel mai interzis om de pe planetă. Totuși, dacă stai să judeci logic, e imposibil ca ceea ce i se întâmplă lui Trump să fie compatibil cu noțiunea de „democrație”. Vedem acum în SUA o încălcare teribilă a drepturilor fundamentale ale omului care acolo sunt și constituționale. La umbra monopolurilor digitale se dezvoltă o cenzură crâncenă care nu-i doar deosebit de intruzivă, dar și extrem de deranjantă pentru cei care încă își mai permit luxul să gândească.

Faptul că e cel mai cenzurat om din lume deja nu mai ține de subiectul Trump, ci ne arată limpede un simptom al lipsei de libertate care a ajuns să fie o caracteristică a Americii. Ea ne demonstrează fragilitatea noțiunii și ușurința cu care, prin tehnici aparent democratice, ajunge să fie înlocuită de tiranie.

Observând situația în care se zbate Trump, putem spune că e definitiv îngropat politic. Indiferent de numărul susținătorilor săi, de temperamentul său sau de dreptatea pe care o are, avem mai multe precedente istorice care ne arată cum, atunci când „se așterne liniștea” în dreptul numelui tău, ești îngropat politic. Așa se întâmplă de obicei. Însă, părerea mea e că nu și în cazul lui Trump.

Recent el a anunțat că urmează să revină în față. Și nu așa, oricum, ci bazându-se strict pe „teritoriile” sale, adică punând la bătaie propria rețea de socializare. E un anunț colosal. În ciuda celor care ar încerca să arate „problemele” care s-ar ridica în calea unei asemenea întreprinderi, personal eu văd doar oportunități. Și-o să vă explic de ce. În primul rând, o rețea socială e ceva simplu. Pui la punct un soft și gata. Nu-i mare lucru, în ciuda celor care cred contrariul. Spre deosebire de o instituție mass media, o rețea socială e ceva de-a dreptul banal. O pui la dispoziție și membrii îți creează conținutul. Simplu. Fără bătăi de cap! De asemenea, nu trebuie uitat că, pusă la punct, rețeaua socială e o mașină de făcut bani. Și, nu în ultimul rând, inițiativa lui Trump vine fix la momentul oportun întrucât atât Twitter cât și Facebook se află la amurgul lor. După cum bine știți – și ați văzut-o de atâtea ori! – rețelele sociale au un ritm alert de creștere, dar și unul la fel de alert de cădere. Atât Twitter, cât și Facebook sunt în cădere.

Personal am constatat asta cu ocazia ultimului blocaj pe care mi l-a aplicat Facebook. Dacă în alte dăți când eram blocat simțeam că vorbesc singur pe blog, de data aceasta am observat  creștere. Într-adevăr, publicul Facebook e ținut prin tehnici psihologice acolo. Partea frumoasă am constatat-o însă la revenirea din blocaj, în momentul în care m-am hotărât să nu mai produc conținut pentru Facebook. Am făcut-o din două motive: pentru că nu mi s-a părut corect ca eu, care oricum le bag o căruță de bani în buzunar, să fiu cenzurat și, de asemenea, pentru a nu le mai da posibilitatea să-mi blocheze contul. M-am limitat doar la anunța în rezumat ceea ce am de spus în articolul publicat pe blog. Ceea ce am constatat m-a surprins. Practic oamenii s-au reobișnuit să mă citească pe blog, iar ușor ușor acesta își revine la viață. E un semn că deja Facebook a început să cadă și mari invenții pentru a-l revigora nu sunt. Tentativa de integrare a Whatsapp a eșuat. Permanent văd migrări pe Signal și Telegram. Mai mult, cel puțin în ceea ce privește Telegram-ul, facilitățile pe care le oferă sunt net superioare celor ale Whatsapp. Iar în domeniul securității Signal mi se pare pur și simplu perfect.

Revenind, constat că anunțul lui Trump e unul sosit la momentul oportun. Sunt într-adevăr câteva chestiuni de rezolvat. În primul rând infrastructura de bază întrucât nu se poate baza pe ceea ce-i oferă marii giganți IT. Nu-i o investiție atât de mare și, în plus, îi creează oportunități în zone adiacente, precum cloud, găzduire s.a.m.d. Apoi e vorba de versatilitatea softului în sine. Nici aici nu cred că sunt probleme în condițiile în care își alege oamenii potriviți. Iar în ceea ce privește asta sunt ferm convins c-o poate face. Sunt provocări nu minore, dar care pot fi trecute.

Ceea ce însă e de așteptat este un succes impresionant a noii rețele. Trump poate aduce doar prin asociere câteva zeci de milioane de utilizatori, iar asta nu e de neglijat. Înseamnă o activitate vibrantă și o grămadă de conținut. Fiind proaspătă, o rețea atrage. Nu vă gândiți că veți vedea acolo doar susținători de-ai lui Trump. Sub nicio formă! În ciuda faptului că publicul apropiat de democrați a aplaudat cenzurarea lui Trump, odată cu trecerea timpului, în memoria colectivă rămâne doar acțiunea care pentru oricine e deranjantă. Indiferent de opiniile politice sau de altă natură, percepem cenzura ca pe o agresiune. De aceea,treptat, pe măsură ce evenimentele sunt uitate, ceea ce rămâne în memoria membrilor diverselor platforme de socializare este faptul că platforma lor are manifestări care nu-s OK. Și de aceea, la apariția unei alternative populare care dovedește că nu cenzurează, se vor muta acolo, indiferent dacă în spatele ei stă Trump sau altcineva. Partea cu popularitatea e rezolvată. Mai rămâne doar libertatea cuvântului, iar dacă Trump rezolvă problema asta succesul îi e asigurat.

Cu toate că în momentul de față își lansează platforma strict pentru a avea propria tribună, presimt că Trump va da o lovitură financiară teribilă. Depinde doar de doi factori, cei pe care i-am exprimat anterior, pe care sunt convins că-i poate depăși. Și, cel mai probabil, din nou va demonstra că unde pune mâna transformă în aur. Aur pentru el, desigur.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu