Analize și opinii

Dan Diaconu: „Mă rog, nu-i o noutate că ne conduc nebunii.”

(FILES) In this file photo taken on November 4, 2019 shows Romanian Minister of Finance Florin Citu shaking hands with Romanian President Klaus Iohannis at his swearing-in ceremony at the Cotroceni Palace, the Romanian Presidency headquarters in Bucharest Citu was appointed as prime minister on on February 26, 2020 by Romanian President Klaus Iohannis following the no-confidence vote of the Parliament against the former liberal Prime Minister Ludovic Orban's cabinet., Image: 501240615, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Înainte de a începe vă voi spune că, de la o zi la alta, cărbunele atinge maxime istorice. Se caută cărbune în nebunie. Piața mondială este într-un deficit fantastic. Asta probabil explică cerbicia celor de la putere de a închide minele de cărbune și de a trimite anticipat la pensie minerii din Valea Jiului. Unii chiar cu 13 ani mai devreme! Ce-i asta dacă nu asasinat economic pe față?

În Liban, după ce săptămâni întregi a fost beznă totală, a început războiul civil. Era de așteptat. Imaginile apocaliptice vor reveni în țara care cândva era perla Mediteranei. Istoria Libanului e un curs deschis despre trecerea rapidă de la extaz la agonie, despre cum eșuează o țară și despre suferințele pe care le îndură milioane de nevinovați. Libanul, la ora actuală, este o victimă directă a politicii verzi!

În China, după mai multe pene de curent, premierul Li Keqiang a anunțat investiții masive în infrastructura bazată pe … cărbune. După ce au înțeles că sunt într-o capcană energetică, chinezii revin rapid pe combustibili fosili. E drept, a promis în paralel închiderea sau modernizarea centralelor care nu ard eficient cărbunele și care sunt poluante. Însă, ceea ce trebuie să rețineți este că și chinezii au făcut exact ca nemții: investiții în cărbune.

Mă uitam la o știre în care americanii se declarau îngrijorați de creșterea prețurilor. „Dacă vom avea o iarnă mai rece cu 10 grade, prețul încălzirii va crește cu 50%, iar dacă iarna va fi mai caldă cu 10 grade, prețul va crește doar cu 22%”. Vă dați seama? La noi nici n-a început iarna și prețurile aproape s-au triplat. Intuiți probabil cât de scump va fi frigul din apartamentele bucureștene.

Și pentru că am adus vorba despre frig, v-aș întreba dacă politicienii care-și umplu gura cu „energia verde” v-au spus despre efectele acesteia asupra încălzirii? Nu v-au spus! Spre exemplu, vă vor indica o modalitate ecologică de încălzire a caselor, anume pompa de căldură. Este o investiție excepțională. Instalația în sine e obscen de scumpă, lucrările necesare sunt și ele exagerat de scumpe și complexe(foraje de adâncime sau decopertarea curții), iar rezultatul e o minunăție: temperatura în casă de maxim 19 grade și asta după 24 de ore de funcționare! Cool, nu-i așa? La propriu!

Nimeni n-o să vă spună că veți dârdâi de frig pe bani mulți. Nimeni n-o să vă spună că „tehnologia hidrogenului” e atât de minunată încât nu există, iar pericolele utilizării sale sunt imense. Nimeni n-o să vă spună că panourile solare sunt un rahat marketat intens și că nu-și amortizează sub nicio formă investiția. V-a spus cineva că dacă ninge trebuie să vă urcați pe casă pentru a curăța fotovoltaicele cu o perie specială? Nu v-a spus nimeni amănuntul ăsta deoarece, după cum se știe, iarna omul oricum se urcă pe casă de plăcere. :) Dar despre mașini v-au spus ceva? Spre exemplu că iarna o să cam dârdâiți? Nicio problemă, compensați vara când o să muriți de cald. Asta deoarece, nu-i așa, vă veți dori o autonomie mai mare. Nu vă gândiți că autonomia marketată e aia de care veți avea parte. Ceea ce vă zice producătorul e valabil în condiții de test. În realitate e cam la 80% din ceea ce se spune. Iar după șase luni mai trebuie să mai renunțați la 20% din ce-a rămas. Apoi, aceasta va fi influențată teribil de vreme. Iarna autonomia e mai mică. Deh, dârdâială, monșer! Oricum se presupune că deja sunteți obișnuiți cu frigul. De asemenea, dacă nu țineți mașina în garaj(ideal încălzit), performanța acumulatorului scade. Dar pe cine mai interesează asta în condițiile în care „suntem verzi”? Verzi de frig, de foame și de oftică.

OK, am văzut cam cât de bine ne va fi. Mulți intuiau asta. Dar probabil vă întrebați de ce totuși nebunia asta? E un răspuns cât se poate de simplu: pentru că e vorba de bani, de mulți bani. Vreo 150 trilioane, bani care nu există, dar care urmează să fie produși de FED și BCE. Și care, indiferent că ne facem sau nu părtași vor fi plătiți tot de noi. Pentru a susține mega-emisiunea monetară din care se vor îmbogății și mai mult șmecherii planetei, inflația urmează să crească între 1% și 3% pe an în următorii 30 de ani. Asta suplimentar față de inflația curentă. E o nebunie pe care numai niște hrăpăreți tembeli o puteau gândi!

Treaba e simplă așadar: prețurile vor fi mult mai mari, condițiile mult mai proaste, vom suporta întreaga notă de plată cel puțin prin „achitarea” inflației și de câștigat vor câștiga tot mafioții care conduc lumea. Unii s-ar putea întreba ce sens are să-ți mai dorești bani atunci când oricum ai destui. Naiba știe. Un asemenea răspuns nu poate fi dat decât în urma unui consult de specialitate într-o clinică de psihiatrie. Mă rog, nu-i o noutate că ne conduc nebunii. Știam asta. Doar că acum au ajuns la o putere atât de mare încât, pur și simplu, nu mai ai unde să scapi de ei.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/2021/10/mai-verde-de-atat.html