Analize și opinii

Dan Diaconu: „Este un scandal chiar mai mare decât Watergate”

Pentru a înțelege cât de mare e corupția în SUA, azi avem un caz școală. Nu e vorba de un caz oarecare, ci unul despre care se spune răspicat că este un scandal chiar mai mare decât Watergate. Însă, aşa cum ne-am obişnuit, „presa independentă” de peste Ocean tace ca porcu-n păpuşoi, asta în condiţiile în care e vorba despre o manipulare impardonabilă a pieţelor.
Chiar şi copiii ştiu că forurile de decizie pot influenţa cu uşurinţă pieţele financiare. Şi nu doar forurile respective, ci chiar presa. Într-un articol recent am arătat cum Bloomberg a manipulat ordinar dând o ştire falsă conform căreia Rusia a atacat Ucraina. Însă, aşa cum veţi vedea, respectiva potlogărie este una măruntă pe lângă ceea ce vă voi prezenta azi.
Un grup anonim intitulat „Occupy the FED” publică într-un articol pe Stubstack o informaţie care lasă cu gura căscată orice borfaş al lumii acesteia, anume că şeful FED a tranzacţionat în timpul perioadei de interdicţie. În conformitate cu regulamentele FED, oficialilor de rang înalt le este interzis să tranzacţioneze titluri în perioada care începe cu două spătămâni înainte de şedinţa FMOC şi se termină după ziua finalizării şedinţei. Evident că lui Powell i s-a rupt de reglementare şi a tranzacţionat în interes propriu.
Individul însă nu e la prima abatere. I se tot rupe de reglementări şi-şi „protejează” investiţiile personale beneficiind de informaţii privilegiate. Asta e interzis peste tot în lume! Pe tiripliciul ăsta însă nu-l poate opri nimic. Cei de la „Occupy the FED” au constatat că potlogăriile au început să fie făcute încă din 2015, iar pentru a-şi ascunde urmele a raportat fals, încălcând reglementările federale.
Poate că cei care nu sunt apropiaţi de piaţa de capital nu înţeleg prea bine fenomenul. Acestora le voi spune că ceea ce a făcut ăsta e echivalentul unui jaf a drumul mare. Pur şi simplu nu poţi face aşa ceva! Sunt legi care pedepsesc asta chiar şi-n ţările cu o piaţă de capital subdezvoltată.
Dacă însă vă imaginaţi că Powell e un caz singular, vă înşelaţi. Fostul preşedinte al FED Dallas, Robert Kaplan, preşedintele Fed Boston – Eric Rosengren – şi vicepreşedintee FED Richard Clarida au demisionat din acelaşi motiv şi nimeni nu i-a deranjat până acum. Băieţii ăştia au făcut milione de dolari tranzacţionând pe baza informaţiilor pe care le aveau din interior. Nu mai vorbim că-n unele cazuri au votat reglementări cu gândul strict la portofoliul personal(vezi aici scandalul cu obligaţiunile municipale deţinute de Powell) Nimic nu-i deranjează.
Şi ca să fie treaba treabă, Biden urmează ca săptămâna viitoare să-i reînnoiască mandatul lui Jerome Powell. Probabil ca premiu pentru jigodita cronică de care a dat dovadă.
Vă dau toate aceste exemple pentru a înţelege că SUA nu mai au niciun fundament. Pur şi simplu acolo e o gaşcă a cărei corupţie e atât de mare încât nici lor nu le vine să creadă. Ce se întâmplă când o ţară devine atât de coruptă, ştim bine de la istorie. Hoţia nu se lasă nerăzbunată, dar, din păcate, prăbuşirea produce daune colaterale serioase. Iată vremurile pe care le trăim acum.
Autor: Dan Diaconu