Analize și opinii

Dan Diaconu: ”Dragă tefelistule, chiar și tu îmbătrânești!”

Dragă tefelistule, văd că postezi cu mândrie că ești „proprietar de pensie privată” – o altă goangă propagandistică pe care-ai înghițit-o în urmă cu aproximativ un an. Întrucât ești atât de mândru cu ceea ce „ai realizat”, lasă-mă să-ți explic vreo câteva chestii pe care guvernul ăsta pe care ți l-ai dorit le va face pentru tine:


1. Mărirea pensiilor de anul viitor o vor face deoarece le tremură chiloții să nu piardă alegerile. Dar asta nu va fi pentru tine, ci pentru „ăștia de-acum” care, în vremea în care îți va veni ție „vremea de pensie” vor fi oale și ulcele. Nota de plată pentru această „bunătate” a guwernerului Sikă va fi doar plătită de tine, iar de beneficiat vor beneficia doar ei, ăștia pe care-i detești. Ghinion tu!

2. Pentru că ești „propretar” de pensie privată, guwernerul îți va face pe plac și va mări contribuția la fondurile private de pensii. Asta va mulțumi pe toată lumea: administratorii privați își vor lua banul mult mai generos fără niciun efort, ăștia dela putere își vor lua șpaga, că doar au contribuit la bunăstarea ălora, iar tu o vei lua-o în mână. De ce? Pentru că până faci tu anii de pensionare banii tăi s-ar putea să fie îngropați sau să reprezinte fix un răhățel. Știu că nu mă crezi, dar, până te vei lovi cu capul de tavan trebuie să mă crezi că, din nou e cu ghinion tu!

3. Cum ești „dă dreapta” probabil aplauzi oligofrenic modul în care guwernerul vrea să le-o tragă „ăstora bătrâni” mărind vârsta de pensionare la 70 de ani. Știu, le-o va trage, dar ghici ce! De afectat te va afecta în primul rând pe tine întrucât, drag tefelist, chiar și tu îmbătrânești. Ținând cont că speranța de viață în România e de vreo 69 de ani, ai toate șansele să nu prinzi pensia. Așadar, din nou, ghinion tu!

4. Presupunând că prinzi pensia – adică ești suficient de longeviv și ai capacitatea de a contribui cu stoicism la sistem – chiar și așa tot terfelit vei ieși deoarece contribuția ta, într-o proporție obscen de mare, ți-a fost păpată de „sistemul privat”, adică de ăla care te-a făcut „propretar” și care, la final, îți va da fix un rahat. Asta înseamnă că pensia pe care-o vei încasa de la stat va fi mai anorexică decât în visele tale cele mai urâte. Vrei să știi cam cât înseamnă asta? La fiecare mie de euroi încasată ca salariu(la puterea de cumpărare de azi) pe durata perioadei tale productive, nu te aștepta la mai mult de 1500 de lei pensie. Știu, e nedrept, dar securiștii, magistrații, melitarii s.a.m.d. e și ei uameni(sic!) și tre să poată să ia peste 20 000 RON/lună(tot la puterea de cumpărare de azi). Așadar, din nou ghinion tu!

Sunt doar patru chestii pe care-am vrut să ți le spun. În realitate ele sunt mai multe, dar m-am gândit să nu-ți aglomerez creierașul care oricum nu e capabil să citească și să perceapă cât am scris eu. Dar m-am gândit să fac un gest creștinesc și să-ți explic un lucru simplu: dacă te-ai aliat cu ghinionul, atunci „Al de sus” îți face pe plac și te-ajută să ai parte de ceea ce ți-ai dorit, adică de ghinion, tefelistule!

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Abonează-te la newsletter