Analize și opinii

Dan Diaconu despre lupta de pe tărâmul medical

Picajul unui imperiu se vede nu în momentul în care o altă țară devine lider în locul „împăratului” de până atunci, ci atunci când una sau mai multe țări îndrăznesc să atace frontal poziția liderului, să nu mai aibă teamă de confruntarea directă. Invazia lui Alaric a urmat unor evenimente de la periferia Imperiului Roman care sugerau slăbiciunea extremă a acestuia. Ea survine unei perioade în care armate mici, aparținând diverselor popoare migratoare stabilite la granițe, provocau daune majore armatei imperiale. De-atunci, practic, împărații Romei au devenit niște marionete ale germanicilor, iar Imperiul s-a destrămat accelerat.

Întorcându-ne în prezent, putem observa o luptă din ce în ce mai înverșunată și pe mai multe fronturi între America și principalii săi competitori. Cu toate că imperiul hegemonic american încă este puternic și aparent fără rival, nu putem să nu observăm cum, din ce în ce mai des, pierde lupte importante la nivel global. Dezastrul din Orientul Apropiat unde, în ciuda aparențelor, nu mai controlează meciul, previzibila retragere rușinoasă din Afganistan, precum și încercarea disperată de a da lovitura Chinei cu mâna Rusiei sugerează destul de transparent căderea iremediabilă a actualului lider. Iar lupta care se dă, o putem observa pe mai multe planuri.

Astăzi mă voi opri la un domeniu care n-a prea fost acoperit de media, anume războiul care se dă pe teritoriul industriei farma. Criza generată de COVID-19 a dat startul unei campanii mondiale pentru găsirea unui vaccin. Cu toate că ați fi tentați să spuneți că SUA, prin Pfizer, a reușit să câștige cursa, cred că vă cam grăbiți. Vaccinul pe care-l produce Pfizer a fost dezvoltat de o firmă germană, BioNTech, și a ajuns în portofoliul producătorului american în urma presiunilor exercitate de Administrația Trump. Dacă mai țineți minte, la un moment dat Trump le-a propus celor de la BioNTech să se mute cu totul în SUA. Adevărul însă în ceea ce privește cursa vaccinurilor este în altă parte.

Prima inițiativă de dezvoltare a unui vaccin a fost anunțată de Universitatea Oxford, rezultând actualul vaccin de la AstraZeneca, lansat oricum cu întârziere și având probleme destul de mari. Certitudinea este însă aceea că primele vaccinuri lansate pe piață au fost cele chinezești. În ciuda zvonurilor aiuristice și defăimătoare lansate, certitudinea pe care-o avem este aceea că primele vaccinuri folosite au fost cele chinezești, chiar dacă introducerea lor pe piață s-a făcut fără respectarea standardelor occidentale. De altfel, la ora actuală, avem nu mai puțin de cinci inițiative care vin din China:

  • vaccinul CanSinoBio, bazat pe adenovirus(similar vaccinurilor de la Oxford și a celui rusesc);
  • vaccinul dezvoltat de Sinovac, singurul din lume care este produs utilizând metoda clasică, anume cea a virusului inactivat;
  • vaccinul Institutului Wuhan sponsorizat de Sinopharm – care încearcă să genereze răspunsul sistemului imunitar tot printr-o variantă clasică;
  • vaccinul Institutului de Produse Biologice din Beijing, similar celui anterior prezentat și în care este implicat, de asemenea, Sinopharm și care caută tot declanșarea răspunsului sistemului imunitar prin intermediul unui virus inactivat
  • vaccinul Academiei Chineze de Științe Medicale, dezvoltat pe o tehnologie similară ultimelor două.

În ceea ce-i privește pe ruși, menționăm că vaccinul Sputnik, dezvoltat de Institutul Gamaleya, a fost primul din lume înregistrat conform normelor occidentale în vigoare. În ciuda dezinformărilor și a luării peste picior, evenimentele ne arată limpede că rușii au luat cel mai bine startul.

Probabil veți spune că, în ciuda evidențelor, tehnologiile folosite de vaccinurile de la Pfizer și Moderna sunt de vârf, în timp ce rivalii folosesc tehnologii vechi. Este adevărat, însă, într-o cursă contra cronometru nu tehnologia contează, ci capacitatea de a livra rezultatul pe piață. Iar, din acest punct de vedere, rușii sunt câștigători absoluți. De asemenea, trebuie menționat faptul că, la ora actuală, a intrat în linie dreaptă un al doilea vaccin rusesc despre care producătorii spun că are o eficiență de 100%. EpiVacCorona, dezvoltat de Vector Institute, utilizează o tehnologie care urmărește generarea răspunsului sistemului imunitar pentru producția de anticorpi specifici. Ca și în cazul Sputnik-V, media occidentală lansează foarte multe știri false. Rămâne să vedem rezultatul.

Dincolo de controversele dezvoltării vaccinurilor, cea mai importantă unitate de măsură este piața. Și aici se dă o luptă crâncenă. Chinezii, în afara multor state asiatice, au ajuns în America de Sud. Vaccinul Sinovac a fost introdus în Brazilia, unde s-a raportat o eficiență de 78%(extrem de bună pentru un vaccin clasic). De partea cealaltă, rușii au spart piața indiană, unde Sputnik-V este produs deja într-o facilitate locală. Lupta pentru cucerirea piețelor este în toi.

Spre deosebire de rivalii Pfizer și Moderna, producătorii chinezi și ce ruși mizează pe faptul că vaccinurile proprii nu au nevoie de condiții excepționale de transport precum variantele moderne. Toate vaccinurile produse de ruși și chinezi au nevoie de temperaturi normale, cuprinse în 2 și 5 grade, ceea ce le face mult mai ușor de distribuit în zonele sărace ale lumii. De asemenea, alternativele din Rusia și China sunt mult mai ieftine. De aceea, în cursa pentru câștigarea pieței africane, China se luptă strict cu Rusia. În timp ce rușii au anunțat că au spart gheața printr-un contract de 300 milioane doze de vaccin, chinezii investesc în stilul specific, inaugurând un terminal în Etiopia, dedicat exclusiv distribuției de produse farmaceutice în general și a vaccinurilor COVID-19 în special. Practic, China a început construcția unui „Drum Medical al Mătăsii”, livrând deja un milion de doze de vaccin prin proaspăt inauguratul terminal.

În Orientul Mijlociu lupta se dă, de asemenea, strict între ruși și chinezi. Arabia Saudită a achiziționat două vaccinuri de la chinezi și s-a declarat mulțumită de rezultate. De asemenea, au luat și de la ruși. Turcia, de asemenea, folosește o combinație ruso-chineză. Siria, Iranul, Libia, Egiptul, utilizează doar vaccinuri rusești și chinezești. Avem de-a face cu o nouă diplomație, de data aceasta medicală. Singura țară din Orientul Apropiat care se aprovizionează exclusiv cu vaccinuri americane este Israelul. În rest, alternativele la ruși sau chinezi nu există.

Iată o confruntare directă, în care cei de la „marginea imperiului” sunt, nu doar activi, ci chiar agresivi. Rușii au dat atacul asupra Mexicului, iar rezultatul este unul spectaculos. Canada a căutat să se aprovizioneze cu vaccin din China, dar a fost refuzată de oficialii chinezi din cauza diferendelor diplomatice care-au rezultat în urma arestării fiicei CEO-ului Huawei.

Dincolo de confruntările militare, incidentele care se petrec pe diversele piețe sunt în măsură să ne arate că există o confruntare pe toate planurile în care Imperiul pierde teritorii importante. Este doar începutul. Știu, tefeleii mă vor acuza din nou că-s pro-rus sau pro-chinez. N-am de ce să-mi mai bat capul cu nimeni. Atât vă voi spune: când îl veți vedea pe Alaric dând iama în miezul Imperiului, să vă aduceți aminte că v-am spus că urmează să apară.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • …din nefericire asta inseamna un singur lucru… ”imparatul” nu stie, cum nu a stiut niciodata, sa piarda… si cind simte ca ”ii fuge pamintu’ de sub picioare, face SINGURUL lucru pe care-l cunoaste: RAZBOI… asadar, ochii mari… vin vremuri intunecate… sint doar curios care va fi de data asta noul Gliwice, ori Gleiwitz cum pot prefera ”altii”…

  • Globalista lisa mondori simuleaza ca nu este acasa, sta pe intuneric in casa la voronet. Se chinuie sa se ascunda insa nu poate, nu are nici carti.