Analize și opinii

Dan Diaconu: Cât de umflat e buboiul?

Până luni aveam de-a face cu un „individ smart”, un tânăr geniu, un miliardar care-l va face pe Warren Buffet să se ofilească întrucât, cu siguranţă, „averea sa va avea o traiectorie excepţională”. Faceţi cunoştinţă cu Sam Bankman-Fried. Numele-i spune totul: luni miliardar în toată regula, marţi sărac-fript. Cred că am avut de-a face cu cea mai rapidă diluare a unei averi din istorie. Cum e totuşi posibil să ai peste 15 mld. $ avere luni, iar marţi să fii falit? Mă rog, Blooomberg susţine că ar mai avea aproximativ 5% din suma respectivă, însă părerea mea e că şi acea sumă e umflată cu pompa, iar individul e dator-vândut. Or fi trei ceasuri rele marţea, dar în cazul său au fost fatale. Chiar dacă pare că am spus totul, povestea miliardarului crypto e abia la început şi, derulând-o în adâncime, vom înţelege multe elemente interesante, cu ramificaţii peste tot.

Sam Bankman-Fried era fondator şi CEO al FTX, un exchange crypto, proncipalul concurent al Binance. FTX emisese un token – FTT – care era parte inegrantă a ecosistemului FTX. Ca-n toate business-urile în care fraierii intră precum berbecii, FTT era „îngrăşat” printr-o schemă clasică: deţinând exchange-ul, plasezi tokenurile într-o companie care-ţi aparţine şi care le tranzacţionează pe exchange-ul tău şi pe exchange-urile prietene, astfel încât să le crească valoarea. Atunci când eşti şi emitentul unui titlu pe care-l tranzacţionezi pe bursa care-ţi aparţine, e simplu de înţeles că poţi să-i duci preţul la cer chiar şi cu o lichiditate redusă. Sam Bankman-Fried a plasat o catitate imensă din FTT în Alameda Research, o companie pe care o controla. De asemenea, aşa cum se face în branşă, o cantitate destul de măricică de FTT era deţinută de Binance şi de alţi investitori privaţi care-o cumpăraseră la ICO.

Cei de la Binance, care se mai fripseseră şi cu Luna, au luat duminică decizia vânzării tokenurilor FTT pe care le deţineau, adică echivalentul a 0.5 mld $. Nu-mi dau seama dacă au făcut-o programatic, mirosind că-i rost de „friptură”, dar cert este că au provocat un uragan care a prăbuşit FTT. În mod normal, pentru a susţine FTT-ul, FTX ar fi avut nevoie de lichidităţi, doar că ei rulau în fundul gol, jucându-se cu chibritul pe lângă un balon umflat până la refuz cu hidrogen. Cam asta e imaginea. În mod evident, prăbuşindu-se FTT, FTX a fost nevoită să blocheze retragerile de bani întrucât a rămas fără lichidităţi. Şi uite-aşa, peste noapte, o altă „investiţie de succes” s-a transformat în brânză stricată. Partea frumoasă este că Binance a depus o ofertă neangajantă de preluare a FTX, iar acum se află în proces de Due Diligence.

Rahatul însă este extrem de mare. Înainte de a continua, vă voi mai spune că „geniul” Sam Bankman-Fried era unul dintre donatorii majori ai democraţilor americani. Deci, din căruţa sa supraevaluată se scurgeau fonduri importante pentru Partidul Comunist Democrat. Dar totuşi, poate vă întrebaţi cum de apar tineri aşa geniali peste noapte? Cum de-a tras Sam lozul câştigător? Ştiţi, acum e o discreţie maximă, iar presa tace în ceea ce priveşte marile fonduri pierdute în afacetea FTX. Dacă vă chinuiţi să aflaţi care-s cei care-au pierdut bani în afacerea asta, veţi putea înţelege şi povestea de succes a tânărului geniu, poveste care rimează cu un număr covârşitor din poveştile de succes pe are le cunoaşteţi.

În FTX au pierdut banii următoarele fonduri de investiţii: Black Rock, Ontario Pension Fund, Sequoia, Paradigm, Tiger Global, SoftBank, Circle, Ribbit, Alan Howard, Multicoin, VanEck, Temasek. Mă rog, câteva fonduri din listă au ca obiect investiţia în asemenea active riscante, astfel încât prezenţa lor acolo n-are de ce să ne mire. Dar există însă câţiva care efectiv n-au ce căuta pe „lista ruşinii”. Şi mai frumos e dacă ne uităm cum a „evoluat” tărăboanţa fericitului Sam. În 2019 a fost evaluată de Tiger Global şi Ontario Pension Fund la 8 mld. $. Cu alte cuvinte, fondul care se ocupă de pensiile profesorilor din Ontario a fost primul care a evaluat o conservă la 8 mld. $. Apoi, treptat, au intrat ceilalţi jucători care au alimentat „umflarea gogoşii”. Iar acum toţi îşi ling rănile spunând că nici usturoi n-au mâncat şi nici gura nu le pute.

Trebuie însă să reţineţi că băiatul nu era un oarecare. El ştia bine regula împărţirii. În afara activismului politic, individul finanţa tot felul de alte organizaţii, care mai de care mai corecte politic. O mare parte din banii care-i treceau prin mână se goleau la alte robinete. E simplu de înţeles de ce.

Iată-ne la sfârşitul articolului. Aţi mai descoperit un minunat şi, sper, aţi înţeles circuitul banului în natură. Ceea ce ar trebui însă să reţineţi este supraevaluarea de-a dreptul dramatică a întregii economii care se învârte în jurul dolarului. Dacă o asemenea pocnitoare a ajuns să fie evaluată la câteva zeci de miliarde de dolari, vă daţi seama ce-i în spatele întregii maşinării frumos desenate? Hotărât lucru, lumea de azi e doar butaforie şi manipulare. Păcat că-n toată această farsă atâtea generaţii îşi pierd vieţile fără să înţeleagă nimic.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu