Analize și opinii

Dan Diaconu: Calea către responsabilitatea deplină

Am avut câteva revelații astfel încât am hotărât să intru și eu în rândul lumii, arătându-mi compasiunea pentru ceilalți și, mai ales, pentru viitorul planetei. Fraților, deci așa nu se mai poate! E clar că planețica noastră s-a încălzit global din cauza noastră, pentru că suntem niște ființe parșive, care creștem vaci ca să halim ca nemâncații, iar bietele vaci produc bășini(scuzați-mă, dar m-am gândit că termenul de flatulență nu va fi înțeles de întreg auditoriul) care încarcă atmosfera cu CO2. Oameni buni, nu mai merge așa! Trebuie să trecem rapid pe verde!

Eu unul mi-am făcut bine temele. Gata, de azi nu mă mai încălzesc și nici nu mă mai răcesc vara. O să stau la 10 grade iarna și la 40 vara. La urma urmei nici nu-i chiar așa rău deoarece iese o medie de 25 de grade care mi se pare mai mult decât rezonabilă. Înțelegeți semnificația? Fără să consumi nimic ajungi să ai o medie de 25 de grade pe toată perioada anului. Unde mai găsești boieria asta???

M-am gândit și cu mâncarea. O să mănânc produse sezoniere. Când dau urzicile mănânc urzici, când dă loboda mănânc lobodă s.a.m.d. Dar iarna ce-o să mănânci? M-a întrebat un amic mai cârcotaș. Păi hai să ne gândim bine: după ce-ai boierit-o primăvara, vara și toamna de ce să nu fac o pauză alimentară iarna? Doar din primăvară o iei de la cap. Oricum, dacă chiar ți se face foame, poți oricând să mergi la partid sau la vreun ONG ecologist să mănânci rahat și se rezolvă totul extrem de elegant. Încă un punct esențial: pentru a nu deranja microclimatul ar trebui să ne orientăm către flora spontană, nu să otrăvim pământul cultivând noi ceea ce, chipurile, ne-ar trebui. Așadar am bifat și capitolul ăsta.

Ce-a mai rămas? Păi partea de haine o rezolv, în sensul în care îmi propun să port doar îmbrăcăminte de la second și din pet-uri reciclate. Cu încălțămintea, mă gândesc să nu mai cumpăr nimic și, pentru eficiență, să reciclez direct pet-ul în picior. Am văzut eu la niște boschetari și mi se pare cool.

Transportul? Aici chiar e o problemă, astfel încât îmi propun să merg doar pe jos. Ce înseamnă mașinile și celelalte chestii reacționare? Sunt sfidări și-atât. Eu unul mi-am propus să fiu neutru. Doar că, după ce mi-am făcut drastica revizuire, colegii mei ecologiști din Germania(vezi fotografia atașată articolului), în care eu am multă încredere deoarece prezența lor o garantează, mi-au spus că nu e destul deoarece sunt mulți ticăloși pe lumea asta care emit pe șest gaze de seră. Păi și cum putem face cu asta? Simplu, așa cum se rezolvă treburile de când lumea: plătim o taxă. Sau mai multe. Mi s-a părut foarte înțelept, mai ales că după ce am plătit taxele ălea a început să mă ia cu răcoarea, dovendind astfel că treaba funcționează.

Abia mă liniștisem și, întrucât eram inspirat de atmosfera teutonă exhibată de colegii mei(mai priviți fotografia pentru a vă găsi și voi inspirația!), mi-au căzut ochii pe un articol științific publicat pe site-ul Springer. Bre, editură globală, renumită, chestii cu ștaif. Articolul îl aveți acilea. Ce zice ăia acoloșa? Cică păienjenii – de fapt comunitatea lor globală – sunt responsabili anual pentru uciderea a 400-800 milioane de tone de pradă, adică de cel puțin două ori mai mult decât oamenii! Băi frățioare, chestia e groasă rău! Vă dați seama ce ticăloși păienjenii ăștia? Nu doar că acționează global, dar mai fac și jale de prăduială. Păi cum vine asta să prăduiască atâta purcoi de hrană? Ăștia de ce nu sunt trecuți pe vegane? Și mai am o temere, am stat mult să mă gândesc dacă s-o dezvălui, dar o să o fac: oameni buni, ăștia trag bășini? La cât halesc în mod sigur trag și pârțuri. Păi ce să ne mai uităm la vaci sau la noi? Pe ăștia trebuie să ne focusăm. Chiar și prietenii mei germani au rămas în dezbatere cu problema asta pentru că e mult prea groasă. Ce-ar trebui totuși să facem? Eu unul cred că o triplare a taxelor ar rezolva problema, dar trebuie totuși să calculeze specialiștii că nu te joci cu chestiile ăstea.

Oricum, eu unul mi-am făcut datoria dându-vă un subiect de gândire în dimineața asta. Întoarceți problema pe toate părțile și spuneți-mi la ce concluzie ați ajuns că nu mai e timp. Și-așa acum zece ani Greta a estimat că-n cinci ani vom dispărea și de-atunci în fiecare seară mă culc cu teamă și mă trezesc plin de responsabilități. Hai să fim responsabili și să ne rugăm că poate scoate Pfizer un vaccin pe care să ni-l facem pentru a combate bășinile păienjenilor. Simt că se poate, doar știința e știință!

P.S. Tot trag speranță că dacă rezolv și problema asta o să ajung să fiu și eu în poza aia cu colegii germani. Hai, ajutați-mă, vă rog!

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/