Analize și opinii

Dan Diaconu: ”Arsenalul luptătorului electronic”

Așa cum v-am promis, vă voi da mai jos o serie de sfaturi pentru combaterea cenzurii. Cum în prezent e la modă închiderea brutală a site-urilor independente care nu cântă imnul sistemului și cum sunt perspective îngrijorătoare ca această stare de fapt să se extindă o vreme mult mai mare, am compilat mai jos câteva idei pentru cei care vor să-și păstreze independența. Am împărțit postarea în două părți: cea dedicată utilizatorului simplu și cea dedicată producătorilor de conținut. Să începem!A. Sfaturi pentru utilizatorul obișnuit

Cu toate că n-o declară nimeni explicit, tu ești principala victimă a cenzurii. În aceste zile statul are pretenția că este deținătorul unic al adevărului, iar tu nu ești decât o oaie irațională care trebuie mânată pe „calea cea bună”. Cu fiecare închidere de site-uri, orizontul ți se îngustează, fiind nevoit să consumi doar „știrile oficiale”. Iar asta, în mod evident, nu-i OK. De-aceea trebuie să ieși din cutia informațională în care te afli în prezent utilizând tehnicile de mai jos.

Așa cum am explicat, strategia e una cât se poate de simplă: autoritatea ANCOM se oprește la granițele țării, cu alte cuvinte, de blocat poate bloca doar în interiorul țării. Dacă un site cenzurat de autoritățile locale nu are găzduire în România, el este în continuare funcțional pentru cei din afara țării. Vestea bună este că poți ocoli limitarea prin utilizarea unor instrumente simple. Ca principiu, mai toate folosesc proxy-ul, adică în loc să încerce să se conecteze direct la un site, îl accesează prin intermediul unui nod extern. Astfel, cenzura ANCOM va fi ocolită.

Și mai e un amănunt care nu-i de neglijat. Securiștii și-au asigurat prin legislație acces la datele voastre de navigare la nivelul providerului de internet. Astfel, dacă sunteți urmăriți – și n-am motive să nu bănuiesc că-n perioada aceasta se desfășoară o urmărire în masă a consumatorilor de internet – „băieții veseli” știu tot ce faceți. Utilizând instrumentele recomandate le cam dați peste bot întrucât, în marea majoritate a cazurilor, comunicația între voi și punctul de ieșire(situat în afara țării) este criptată. Nu vă faceți iluzii, dacă chiar vor să vă monitorizeze, vor putea să o facă, dar le va fi cu mult mai greu! Să vedem acum care-s opțiunile.

1. Browserul Opera(www.opera.com) – este un browser modern, rapid și simplu de utilizat. Îți oferă posibilitatea blocării publicității precum și a cookie-urilor invazive. Pentru evitarea cenzurii ANCOM puteți activa serviciul gratuit VPN(vedeți opțiunea în setări avansate).

2. Browserul TOR(www.torproject.org) – este un browser Firefox, modificat pentru proiectul TOR. Din punct de vedere teoretic, browserul TOR vă oferă anonimitate deplină pe internet. Există însă necunoscute legate de acest proiect, dar pentru ceea ce ne interesează e mai mult decât OK.

3. FreeBrowser(www.freebrowser.org) – este un browser pentru Android care reușește foarte bine să evite cenzura.

4. Lantern(lantern.io) – e un serviciu interesant care permite un balans între navigarea privată și cea clasică, oferind suport atât pentru desktop cât și pentru dispozitivele mobile. Citiți instrucțiunile pe site-ul lor.

Problema serviciilor prezentate este viteza de acces. Uneori internetul direcționat prin canalele ocolitoare s-ar putea să vă meargă mai greu. Sunt din ce în ce mai mulți oameni care caută anonimitatea, iar aceasta aglomerează teribil accesul prin respectivele puncte. De aceea, puteți lua în considerare achiziția unui serviciu VPN comercial. Vă va funcționa totul mult mai rapid. Dintre alternativele prezentate, Lantern are și o variantă PRO care vă va crește simțitor viteza.

B. Sfaturi pentru producătorii de conținut

1. Renunțați la domeniile ro. Sunt controlate de autorități și, chiar dacă acum blocarea se face la nivel de hosting, nu-i exclus ca în perioada următoare să nu facă blocarea la nivel de domeniu, prin manipularea DNS-ului. Dacă aveți un domeniu ro, achiziționați-vă și un domeniu internațional și anunțați-vă din timp cititorii!

2. Renunțați la hostingul în România. ANCOM le cere celor care vă oferă serviciul de hosting să vă blocheze contul. Astfel, în afara cititorilor, ați putea fi afectați și voi din cauza imposibilității de accesare a datelor istorice pe care le aveți stocate pe serverele providerului. Mult mai inteligent e să apelați la hostingul extern. Chiar dacă vă vor bloca, site-ul vă va funcționa în continuare, iar cei care dispun de instrumentele enumerate la punctul A. vor putea să vă viziteze.

3. Renunțați la softurile greoaie de publishing în favoarea celor moderne. În locul wordpress folosiți generatoare de site-uri statice. Veți putea astfel să vă schimbați rapid providerul sau să creați mirror-uri neblocate încă.

4. Fixați-vă din timp oglinzi externe și obișnuiți-vă vizitatorii să apeleze la acestea. Atunci când vă vor bloca site-ul principal, cel secundar îi poate lua locul.

5. Căutați să vă îndreptați audiența către canale imposibil de cenzurat și mult mai puțin cunoscute de către autorități: grupuri whatsapp, telegram, signal s.a.m.d.

Deocamdată atât. Dacă-mi mai vin idei, o să mai scriu. Dacă aveți alte propuneri, le aștept cu interes. Oricum, ceea ce trebuie să conștientizați e că, întreaga tiranie pornită împotriva noastră are cel puțin meritul de a ne face conștienți de cât de radicală poate deveni cenzura.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu