Analize și opinii

Dan Diaconu: „Am cumpărat cu disperare fier vechi practic nefuncțional”

O știre care ar trebui să paralizeze întregul nostru establishment politico-militar: Taiwan-ul și-a retras la sol întreaga flotă de F-16 în urma unui incident în care a pierdut un avion.
De multă vreme Taiwanul și China se află într-un război soft. Chestiunea insulei respective e una controversată. Din punct de vedere legal, Taiwanul este parte a Chinei. De partea cealaltă, insula nu și-a declarat niciodată independența față de China. Aceasta însă deoarece Taiwanul se consideră „adevărata China”.
E cât se poate de clar că, în urma divergențelor de opinii, avem un conflict mocnit în zonă. China ar vrea să-și unifice toate teritoriile istorice, chestiune justificată. Taiwanul nu vrea. Cel puțin retorica politică e cât se poate de clară. SUA speculează situația înarmând Taiwanul. De partea cealaltă China face acțiuni de intimidare. Spațiul naval, aerian, dar și cel cibernetic sunt teritorii ale unui război soft.
În ceea ceea ce privește spațiul aerian, Taiwanul este apărat atât de avioanele multirol AIDC F-CK-1 Ching-kuo de producție locală, dar și de o flotă de F-16(generație nouă, nu vechituri ca ale noastre). De asemenea, mai există avioane Mirage 2000-5 care, practic, duc greul apărării.
De partea cealaltă, China execută operațiuni de intimidare cu ajutorul avioanelor sale de producție proprie, în mare parte clone locale ale unor avioane rusești. De asemenea, folosesc SU-30 și SU-35.
Partea interesantă abia acum începe. În principal, pentru a răspunde intimidărilor Chinei, Taiwanul a folosit de două ori mai multe avioane decât partea adversă. Asta spune destul de mult despre cine deține supremația în aer.
Într-o misiune de patrulare aeriană efectuată marți, un avion F-16 a dispărut de pe radar fiind în prezent dat dispărut. Autoritățile militare au început operațiunile de salvare a pilotului. Incidentul e unul grav care arată limpede că flota de F-16, chiar și cea de producție nouă, este depășită tehnic. Autoritățile taiwaneze investighează în prezent cauzele accidentului. De aceea, întreaga flotă de F-16 a armatei este reținută la sol.
Ce trebuie să înțelegem de aici? Nimic mai mult decât realitatea, anume că F16 sunt niște avioane depășite tehnic. Nu m-ar mira ca bravii noștri moși Teacă să facă o ofertă pentru preluarea unei părți a flotei de F-16 a Taiwan-ului. Nu de alta, dar acolo americanii vor să vândă F-35 și, probabil, ar rebui să le găsească și cumpărători pentru fierul vechi, astfel încât să le ușureze cât de cât sarcina financiară.
În mod normal, un incident precum cel din Taiwan ar trebui să genereze dezbateri ample, mai ales că am cumpărat cu disperare fier vechi practic nefuncțional. Nu știu dacă mai țineți minte cum, la un 1 Decembrie, avioanele F-16 n-au participat deoarece „a fost frig afară”.
Iată încă o dovadă despre cum sunt risipiți banii publici absolut aiurea. Și, atunci când vom avea nevoie de armată, vom constata din nou cu surprindere că suntem desculți.

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu