Analize și opinii

Comisia Europeană estimează că deficitul va depăși 10%. Cîțu se face că plouă!

Bomba vine de la Comisia Europeană. Dar este detonată la București. Fără ca Guvernul să sufle vreun cuvânt. Economia României a căzut în cap. Într-un dezechilibru major. În acest an, deficitul va depăși 10%. Iar anul viitor crește. Praful s-a ales din toate angajamentele Executivului.

În ceea ce privește tragedia din Sănătate, pot să merg atât de departe încât să-mi imaginez că, scăpând total situația de sub control, Guvernul nu mai cunoaște cifrele reale ale infectaților și că ne dezinformează zi de zi, fără rea credință. Merg și mai departe și îmi imaginez același lucru și despre STS. Serviciul de Telecomunicații Speciale, o instituție secretă și militarizată, aflată la cheremul puterii, ne anunță un mare succes. A realizat aplicația de montorizare a pandemiei. Dar ce face acestă aplicație? Concentrează într-o bază de date informațiile primite de la Direcțiile de Sănătate Publică, care, la rândul lor, primesc informații de la clinicile de stat și particulare, care realizează testări gratuite și contra cost. Vor lipsi din această bază de date sutele de mii de teste pe care cetățenii și le fac la ei acasă, cu testere achiziționate online sau de la farmacii, și vor lipsi desigur și milioanele de situații în care cetățenii s-au infectat cu forme ușoare de coronavirus, s-au tratat cum au știut și nu le-au raportat autorităților. Iată, deci, pot merge atât de departe încât să admit pur și simplu că Guvernul ne dezinformeză, pentru că, la rândul său e dezinformat. Asta în materie de pandemie.

Se schimbă radical situația în ceea ce privește cealaltă criză majoră. Criza economică. Aici toate numerele sunt în mâna Guvernului. Guvernul ia temperatura economiei, cu exactitate, zi de zi. Tot Guvernul este cel care îl informează pe președinte.Tot Guvernul e cel care, răspunzând solicitărilor Comisiei Europene, îi pune acesteia la dispoziție informațiile indispensabile Raportului privind Mecanismul de Alertă. Informându-l pe președinte și informând Comisia Europeană, guvernații ne informează și pe noi. Iar aici a intervenit marea fractură.

Nu am mai numărat de câte ori Florin Cîțu, ministrul Finanțelor ne-a asigurat că economia merge bine. Și că rezultatele sunt peste așteptări. Mai bune chiar decât în anul precedent, când nu a existat nici pandemie, nici criză economică. Premierul Ludovic Orban a preluat și el aceleași tipuri de mesaje adresate populației și întărite prin autoritatea sa. La fel a procedat și președintele Klaus Iohannis. Inclusiv în cea mai recentă ieșire a sa la rampă. Ei bine, de această dată prezumția bunei credințe nu le mai poate fi acordată. În niciun fel.

Ceea ce știe Comisia Europeană, respectiv conținutul Raportului privind Mecanismul de Alertă, am aflat și noi, bieții muritori, dar după ce în prealabil au aflat demnitarii mai sus enumerați. Deci ne-au mințit în față. Cu bună știință. Și au făcut-o până ieri. Pentru că abia începând de ieri populația din România a putut să afle, prin intermediul unei agenții de știri, în ce hal a căzut în cap economia acestei țări. Nu suntem desigur singurii aflați în această situație. România este acompaniată de încă șapte state, inclusiv de Germania. Suntem în schimb singurul membru al Uniunii Europene care, de la nivelul celor mai înalte demnități ale statului, își minte cu nerușinare proprii cetățeni. Jucându-se cu acești de-a alba-neagra. Această atitudine a celor care ne conduc nu trebuie nici tolerată și nici iertată. Pentru că ea dovedește dispreț față de cetățeni și un cinism nemăsurat. Ticăloșie politică!

Și dacă îmi permit să fiu atât de intransigent cu cei aflați la putere, ce m-ar putea împiedica să-i întreb pe reprezentanții onorabilei opoziții de ce nu reacționează? De ce nu iau instantaneu foc când sunt puși în fața evidenței? Când sunt confruntați cu o apocalipsă economică? La care au contribut și ei. Fie prin acțiune, fie prin inacțiune.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: corectnews.com