Analize și opinii

Dan Chitic: ”De ce noi, românii, suntem atât de alofili? Atât de românofobi?”

Și totuși… de ce noi, românii, suntem atât de alofili? Atât de românofobi? De ce faptul ca nu ești cetățean român sau nu ai origini românești îți conferă un avantaj ab initio in orice competiție electorală sau nonelectorală? De ce Clotilde? de ce Fritz? de ce Thuma? sau de ce Iohannis, de ce Orban, de ce Hellvig, de ce Siegfried? De unde voluptatea asta perversă a majorității de a alege oameni care nu doar ca nu empatizează cu tine, alegătorul, dar te și disprețuiesc profund, așa cum o fac majoritatea nemților, franțujilor și a occidentalilor, in general?

De ce o “țară ca afară” e proiectul de țara al României, sau de ce, deși nu suntem nici cei mai săraci și nici cei mai oprimați, avem cel mai mare exod de populație după o țara aflată in război precum Siria? De ce?!?

Să fie efectul “revoluției informatice” și al “social media” asupra tinerelor sau mai puțin tinerelor generații, sa fie consecința pe plan politic a lumii asteia de Glam și silicon in care vrem sa copiem orice și pe oricine doar pentru a ascunde golul din mințile și sufletele noastre?

Sau o fi faptul ca după ‘90 noile generații au fost educate corectpolitic de școliții pe la fundațiile Soros pentru o “societate deschisă”, acolo unde ni s-a spus că este greșit ce și cum suntem și ca trebuie să copiem niște modele de import?

Sau poate cauza vine mai de demult, din anii ante-“revoluționari”, când prin anii ‘80 copiii de atunci ne făceam idoli din eroii holywoodieni și bibelouri din cutiile de Coca-Cola?

Sau poate și mai demult… din anii ‘60 – ‘70, când intelectualitatea noastră dizidentă pe atunci (devenita azi de “dreapta”) era educata in spiritul cel mai progresist și stângist in spiritul universităților marxiste din vest, in ideologia “Școlii de la Frankfurt”?

Sa fie mimetismul și franțuzismele sfârșitului de secol XIX început de secol XX (de care făcea bășcălie IL Caragiale)?

Să fi fost un semn prevestitor al tristului destin al acestui neam faptul ca am acceptat bucuroși in 1866 o dinastie străină – probabil singura alegere mai puțin nociva din cele enumerate aici.

Sau poate toate astea au fost pregătire încă înainte de 1848, atunci când tineretul nostru era educat in “spiritul schimbării” si al “iluminismului” occidental, in spiritul revoluției si al lepădării de tradiții si origini.

Și poate ca ghimpele otrăvit al umilinței și slugărniciei noastre vine de și mai departe: din sutele de ani in care am fost șerbi și vasali ai unor străini, ai unor stăpâni străini indiferent ca au fost romani, turci, unguri, polonezi, ruși sau, mai nou, americani, nemți, francezi, austrieci, olandezi… in fine, mai oricine e în trecere și cere de pe aici pământ și apa.

Știu ca aceste întrebări vor deranja pe mulți. Asta și vreau! Sa va scot din confortul psihic al lumii voastre virtuale in care scopul suprem e un telefon cu ecran mai mare, o vacanța “in afara” și o masina germana nouă… și din iluzia ca luându-vă stăpâni străini le veți căpăta mai ușor!

Treziți-vă! Și dacă tot vreți sa copiati străini, copiați-le mândria, aroganța sau chiar xenofobia, lăcomia pentru interesul național, dorința de a domina și de a avea sclavi, așa, ca voi!
Sau poate fiți doar cum suntem noi, românii, de sute de ani: excesiv de primitori și de smeriți.
Dar nu sclavi și nu umili!

#FițiMândri!
#NuFițiSclavi!

#CoalițiaPentruNațiune.

Autor: Dan MV Chitic

Sursa: Dan MV Chitic FAcebook

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • De poeosti , d’aia!

    Ca la noi aia inteliugentii au doar intrebarera “de ce”? si raspunsuri simplieste (“de ce nu are coada? Nu raspsunzi? Atunci tu ai mancat coada ursului!!”)
    Dar . intro-o oaresicare masura este si “meritul” intelectualitatii noastre .. a crei capcitate se limiteaza la scierea de recenzii pentru cartiule altora (vestici, inclus tineri polonezi ca ne explica istoria noastra!), propaganda politica si cititu de poezele…
    Daca doriti eu pot incepe p dicutie “d’aia oameni buni si mai putini buni (adica nitel ne-buni!)” ca toit sunt ala care , candva a scris Seculara inapoiere a Romaniei incercand sa explic “de ce” . Da s egaeste pe neti sio as zice ca ma scris=-o in stilul amuzant

  • Hei babaietei unde e comentariul lui mandel ?

    Bun , am intels ca o discutie aplicata va depaseste nivelul de simpli bocicitori. Da sa ma cenzurati ?!

Abonează-te la newsletter