Analize și opinii

Cum a scăpat India de COVID-19 fără Raed Arafat?!?

Un eşec strategic nerecunoscut ca atare este cuprins în situaţia noastră pandemică, mai exact, în faptul că, de un an, combatem răspândirea virusului, iar acum avem un nou val de infecţii.

Eşecul ar deveni mai uşor de constatat dacă am compara situaţia noastră cu aceea din India.

Să ne amintim că gripa spaniolă a avut recordul ei de decese în India. Comandantul acţiunii strategice de la noi nu ne-a comunicat niciodată nimic relevant despre strategiile folosite în ţările care au scăpat de valul al treilea. Cheia acţiunii acolo a constat în parteneriatul dintre populaţie şi autorităţile medicale, un parteneriat netulburat de voinţa politicienilor. Noi am acceptat un comandant strategic fără specializare în virusologie, epidemiologie ori sănătate publică tocmai pentru că nu era politician, dar se bucura de multă popularitate. Greşit. Faptul că nu era politician a fost înşelător câtă vreme Raed Arafat nu s-a opus deloc voinţei politicienilor de la vârf. Vezi non-practicarea testărilor gratuite pe scară largă. Ca să putem ţine alegerile. Faptul că avea popularitate nu putea garanta competenţa sa în domenii pe care nu le stăpânea ca specialist. Vezi non-efectuarea testărilor gratuite pentru aflarea gradului de imunizare de turmă. Ca să putem şti, când veneau vaccinurile, dacă nu cumva supraimunizăm o parte a populaţiei. India a scăpat de COVID-19 înainte de a începe vaccinarea pentru că a urmărit riguros cum creşte curba imunizării naturale şi nu a mai încărcat spitalele cu cei deja imunizaţi, cunoscuţi deja în urma testărilor.

Şi testările pentru diagnosticarea bolii, şi cele pentru identificarea anticorpilor ar fi însemnat o cheltuială mare. Raed Arafat nu s-a bătut cu politicenii pentru ca această cheltuială să nu fie considerată risipă ori un pericol care ar fi putut duce la amânarea alegerilor.

Acesta este eşecul nostru specific. Îl ascundem comparându-ne cu Marea Britanie, unde a apărut mutaţia virusală de la care a pornit valul al treilea. Nu o să-l mai putem ascunde când vom constata că, la noi, valul al treilea are a fi mai înalt decât în Marea Britanie. Atunci ne vom trezi şi vom înţelege că suntem obligaţi să punem la comanda acţiunii o echipă formată din epidemiologi şi imunologi.

Pregătirea în imunologie a lui Arafat este zero. Nici nu i-a trecut prin cap să-şi ia astfel de colaboratori. Las’ că l-a îndepărtat de lângă el pe cel mai bun virusolog al ţării… În orice caz, nu l-a apărat deloc pe doctorul Cercel în faţa politrucilor.

Eşecul strategiei noastre de acţiune contra surselor de infecţie a devenit strigător la cer când nu am închis graniţele pentru cei care veneau din Anglia, unde apăruse deja un mutant considerat periculos.

Numărul greşelilor comise de Raed Arafat nu este mic. Dar cea mai mare este această ignorare a valului ce a pornit din Marea Britanie. Tocmai din pricina ignorării acestui risc epidemiologic am oprit acţiunea de creştere a numărului de paturi ATI şi de calificare a resursei umane suplimentare din acest domeniu.

I s-a iertat lui Arafat nebunia internării asimptomaticilor (din neîncredere faţă de conştiinţa lor civică). Nu are cum să-i fie iertat că nu a ştiut să închidă porţile valului actual de infecţii.

Autor: Ioan Buduca

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Cum va puteti imagina ca Arafat decide ceva? Daca AR fi asa, AR fi fost demis.
    Mai sus de Arafat nu se iau decizii?e plin de habarnisti in politica si am avut ghinionul de a ne trezi in pandemie cu niste incapabili la conducere.

  • Pandemia vrajeala la care au pus botul cei aproape 8 miliarde de suflete . Unii dintre ei s au mai trezit dar multi se vor duce capul inainte spre Vaxin . Tot inainte