Analize și opinii

Cristian Moisoiu: “O altfel de poveste a războiului”

O altfel de poveste a războiului: galiul, un metal din lista mineralelor critice, 96% din producția mondiala se realizeaza in China, 100% dependență de import pt SUA; semiconductorii GaAs pt telefonia 3G si 4G, stațiile 5G (plăcuțele GaN net mai eficiente pt 5G decat plăcuțele de siliciu), sateliți, lasere, aparatura medicala, radare militare, celule fotovoltaice, dispozitive optoelectronice s.a sunt cateva din aplicațiile industriale ale aliajelor din galiu.
Anul 2018, China asigura 60% din importul SUA, dar impune standarde mai dure de mediu la importul de bauxita, din care se separa galiul,
Anul 2019, ca parte a razboiului comercial, SUA impun taxe vamale la import din China, inclusiv galiu, 25%,
Anul 2021, pretul pe kg al galiului din China este cu 150% mai mare decat in 2019,
80% din productia Chinei e consumata intern, Huawei acapareaza piata globala 5G,
SUA mai importa in 2020 si 2021 sub 5% galiu din China, accesul SUA la acest metal scade, preturile cresc,
SUA cresc importurile de plăcuțe semiconductoare din Taiwan, pt a compensa blocajul de aprovizionare cu galiu. Criza de semiconductori afecteaza industriile din aval la nivel global: ICT, auto, aerospatial, militar samd.
Ucraina deține a 5a capacitate de producție de galiu la nivel mondial, dupa China, Germania (productie suspendata din 2016), Kazahstan (productie suspendata din 2013) si Coreea de Sud, prin rafinaria de alumina de la sud de Nikolaev, controlata de Rusal (a doua companie producătoare de aluminiu din lume, detinuta de magnatul rus Oleg Deripaska). Ucraina este in 2017 al treilea producator mondial de galiu. Glencore (Marc Rich) preia o parte din actiunile rafinariei de alumina.
Productia de galiu a Ucrainei este suspendata incepand cu 2019.
Anul 2022, Rusia invadeaza Ucraina,
se dau lupte grele in zona Herson-Nikolaev, galiul este pe linia frontului.
Tot 2022, SUA preseaza TSMC (Taiwan), cea mai mare companie de semiconductori din lume, sa deschidă o unitate de productie in SUA,
Pelosi, al treilea om in stat in SUA, viziteaza Taiwan, fara informarea Chinei, sfidand China, cea care considera Taiwan ca parte integranta a sa, fapt recunoscut de SUA. China initiaza exercitii militare ample in jurul insulei.
Războiul pentru resurse e in plina desfășurare.
Surse: USGS, 2022, diverse rapoarte