Analize și opinii

Cristian Moisoiu: „Ce afaceri au păstorit aceste lipitori?”

Apropo de așa zisul libertarianism de la USRPlus. Mai, fraților, grupurile de lobby ale democraților și republicanilor americani au în spate miliardari, giganți de pe Wall Street si Silicon Valley, giganți petrolieri, industrie farma și militară. Oamenii pe care coloșii ăștia ii susțin în funcții cheie din Congres sau Administrație sunt milionari, au făcut afaceri toată viața.
Deci, voi, cei care cântați partitura libertariană în România, vă lăsați pe mâna unor amatori? Ce afaceri au păstorit aceste lipitori? Niște proiecte cu statul român sau cu fonduri europene? Cine sunt libertarienii români, câtă vreme capitalul românesc este o brumă, o picătură într-un ocean? Ăia care au fost pârliți de un matematician mai zurliu, pentru că nu erau în stare nici să își tină un portofoliu de acțiuni pe speze proprii? Sau poate parveniții din familiile care au devalizat statul român în crunții ani ’90? Sau poate Cioloș o fi libertarianul care a lucrat tot timpul la stat? Eu nu aș semna nici polița de asigurări cu alde Cioloș. Care sunt marii afaceriști din USR Plus ce pot rezista pe o piață, nu zic globală, nici europeană, dar românească, să fi condus afaceri profitabile și să fi reușit să rupă gura târgului? Nexam. Ce experiență de piață? Câțiva spălăței școliți pe afară sau cu ceva stagii prin corporații de unde cred ei că au deprins lecția capitalismului ca să o reproducă în administrația publică din România?
Statul nu este o corporație, nu se poate guverna după reguli corporatiste, nu are aceleași obiective ca o corporație. Statul are menirea de a oferi soluții acolo unde piața liberă nu oferă, are menirea de a respecta niște drepturi pentru toți cetățenii, nu doar pentru cei care au bani să și le acopere din buzunarele proprii. Dar, dincolo de asta, care este marea reușită a acestor băieți și fete? Ce au realizat ei în piața liberă, ca să justifice să ne cânte măcar piesa lor preferată?
De ce aș face ca român asta? De ce aș preda sănătatea, educația, resursele minerale, afacerile și toate celelalte pe mâna unor ageamii?
Orice întreprinzător român ar fi el, s-ar lăsa pe mâna acestor interpuși, știind că nu au experiență de afaceri, că au fost puși pe ștatele de plată ale unor corporații multinaționale cărora li se rupe de capitalul românesc, ba dimpotrivă, vin să ucidă concurența? De ce ar dori cineva o astfel de guvernare?