Analize și opinii

Cristian Moisoiu: „Cât de orb să fii să nu vezi că ne dăm foc propriei civilizații exact cum Nero a dat foc Romei?”

Sunt oameni care nu mai tolerează, domnule, să stea la masă cu alții care nu s-au aliniat regulilor si drepturilor in care cred ei, sectarii. Acestia sunt adepții absolutismului democratic, iar cine nu e cu noi, il izolăm. Unde îl izolam? In restul de 6 miliarde de oameni care nu sunt cu noi, să stea acolo izolați. Izolăm Rusia, izolăm China, izolăm Turcia, India, mai ziceți.
Oare cine i-o fi învățat atât de puriști? Câteodată mă minunez cum de am apucat vremurile astea, să traiesc numai printre sfinți. Sfinți care trăiesc cu impresia că dacă au început să dărâme statui și să șteargă istoria, înseamnă că au și spălat păcatele țărilor lor ajunse mari puteri coloniale prin jaf, războaie de ocupație și masacrarea populațiilor băștinașe. Iar acum ei se cred superiori moral.
Cât de orb să fii să nu vezi că ne dăm foc propriei civilizații exact cum Nero a dat foc Romei? Că economia se va distruge, praf și pulbere se va face. Că degeaba anunți cu surle si trâmbițe că vei realiza tranziția verde si digitală in 10 ani, când tu vei respira de fapt același aer ca și restul planetei și degeaba îți distrugi economia azi, dacă efortul și angajamentul spre această direcție nu e comun. Iar deglobalizarea înseamnă sfârșitul efortului comun, nu va fi niciun aer curat, va fi o competiție acerbă pentru resurse si capital. Si ce sa vezi, resursele pentru a face tranziția verde si digitală nu prea se găsesc in Europa si America, ele sunt predominante in Asia, Africa, Rusia, zone “izolate” care îți put. Deci, cu ce faci tu tranziția ca să respirăm aer curat in Europa, dacă te izolezi exact de cei care dispun de resursele de care tu ai nevoie? Moraliștii puritani nu stau însă de vorbă. Ei ii izolează și ii pedepsesc de nu se văd pe cei care nu respectă drepturile si regulile internaționale in care cred ei.
Sunt multe aspecte care țin de realismul in relațiile internaționale (dar care pute, de asemenea, puriștilor, ei dărâmă statui, nu stau de vorbă), până la economie politică, dependența de importul de resurse minerale și de energie, lanțurile de aprovizionare, tehnologie, intr-un cuvânt, globalizare, care ne dovedesc, cu pixul in mâna, că ne dăm foc civilizației, urmând orbește niște ideologii absolutiste vest-centriste care au devenit o nouă religie, religie ai cărei adepți se comportă ca o sectă.
Nu poți pretinde că prețuiești viața, umanitatea și să crezi că numai tu ai înțeles sensul vieții, că deții rețeta adevărului și a virtuții, iar toți ceilalți de pe planetă care nu se uniformizează cultural sunt niște sălbatici cu care tu nu stai de vorbă. Aroganța asta o să ne coste, nu pe noi, românii, pentru că noi vom fi tot in bătaia vântului, așa cum am fost mereu in istorie si sunt convins că ne vom undui după cum bate vântul, dar va costa ceea ce denumim ca civilizație occidentală.