Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Vasilică Cîțu, final de aventură

Personajul insipid adus de lesă în politică de tandemul Lucian Isar-Alina Gorghiu se apropie de finalul aventurii. Şi liberalii, și președintele, și Coana Joițica dau să înțeleagă că, oricît s-ar strădui, din coaja goală a lui Cîțu nu iese nimic. Caricatura a simțit pericolul și a dat fuga peste Ocean pentru a ne vinde și nouă brașoavele cu vizele și pentru a colecta oarece sprijin. Degeaba!

Nimicul își vede de drumul lui pentru că, de cele mai multe ori, viața urmează cursul potrivit. De cînd a fost împins în scenă și de cînd a dat mai zgomotos din clanță, am tot scris despre el și nepotrivirile sale. Nu pot să mă repet. N-are rost. La încheierea spectacolului, îi fac un cadou. Republic cîteva din ”croncile” din Cotidianul care arată că amărîtul actor politic
n-a părut niciodată altfel. Şi nici mai bine decît acum!


Este Cîțu un farseur? (19 noiembrie 2021)

Un prieten îmi trimite un distih.”Bla-bla-bla/Este Cîțu o belea?”. I-am răspuns cu un ” Află că Da!”. Cîrpeala susținută de Alina Gorghiu și Lucian Isar, cărora li s-a alăturat și Dan Vîlceanu rezistă, încurcă și se răzbună.

Devine o belea și pentru Klaus Iohannis și pentru PNL. Eu unul chiar nu văd cum liberalii după ce s-au legat cu funia de bîlbîitul jucător pe monedă și credite (pescuit de unii de prin Vîlcea) se mai pot despărți fără pagube majore. L-or fi crezut ei pe Klaus Iohannis și or fi contat pe sprijinul acestuia, dar nu văd cum se mai despart de piatra de moară pe care și-au legat-o de gît și care, pe deasupra, mai sună mereu ca o talangă de vacă rătăcită!

Cîțu, așa ascultător și bezmetic cum l-au crezut președintele și liberalii, a avut grijă să își instaleze la secretariatul PNL un alt confrate de învîrteli și caracter de același calibru. Pe Dan Vîlceanu, navetist politic și beizadea de tranziție. Cu acesta la secretariatul partidului, Vasilică Cîțu are la dispoziție ștampila, dispeceratul și comunicările PNL. Tandemul Cîțu-Vîlceanu în fruntea PNL are puterea, păstrînd, bineînțeles, proporțiile cuplului „Tovarășul cu Tovarășa!“ în PCR.

Să-i vedem pe papagalii liberali care au făcut orchestră la instalarea celor doi în fruntea PNL cum îi scutură de pe funcțiile cîștigate democratic (dacă acel vot pe bază de comandă a fost democratic!) și care, prin necontestare la tribunal, sunt și legale. Despărțirea liberalilor de Vasilică Cîțu și Dan Vîlceanu, începînd din momentul în care tandemul îi încurcă la greu în toate jocurile și afacerile bandei politice cîștigătoare, va deveni o problemă uriașă.

Democratic vorbind operațiunea de basculare a celor doi ar presupune un Congres național. Organizarea forului liberal nu se poate face cît ai zice pește. Trebuie convocat. Ștampila și decizia unui Congres Național al PNL trece și pe la cei doi. Nu-i ușor să-i ocolești sau să-i faci să accepte. Se vor agăța cu dinții de proceduri. Bîlbîielile lui Cîțu cu desemnarea premierului sunt un exemplu. L-a propus pe Dan Vîlceanu pentru postul de prim-ministru mai mult ca să-și păstreze controlul sau ca să-i încurce pe cei care nu-l susțin. Vasilică Cîțu a început să joace nebun. Surpriză mare! O poate face pînă cînd vicepreședinții ajung la Săpoca. Bașca faptul că un congres ar presupune și un moment de ridicol european.

Partidul care și-a instalat noua conducere cu susținerea/acordul președintelui României este acum în situația de a o debarca pentru incoerență și incompetență. Ca să nu spună mai multe și să nu o acuze de cine știe ce.

Ce fac liberalii cu o asemenea pacoste de tandem pe cap? Apelează la Klaus Iohannis, cerîndu-i să rezolve ce le-a făcut? Le dă mîna la cît de slugarnici sunt? Și președintele ce face? Roagă DNA-ul să-l ajute? Sau SRI-ul să le pregătească o scenetă?

Orice formulă democratică de rezolvare a situației trece printr-un ridicol cumplit. Un căzut la pace, nu merge. Vasilică Cîțu se dovedește a fi un soi de farseur încăpățînat. Frica de prăbușire îl face și mai rău și mai inventiv.

Știe că dacă pierde controlul guvernului o ia la vale cu viteză mare. Și chiar dacă n-ar fi să fie premier, și nici șmecheria cu numirea lui Dan Vîlceanu nu i-ar reuși, din pozițiile de președinte și secretar general al PNL cei doi ar putea face o groază de belele premierului susținut de președinte sau de PSD. Cum se vor înțelege Nicolae Ciucă, Florin Cîțu și Vîlceanu? Dumnezeu cu mila!

Cu alte cuvinte, debarasarea PNL de doi aventurieri, de un farseur și fanfaron și de o beizadea anunță zile negre pentru un partid care s-a păcălit cumplit jucînd nedemocratic într-un moment de răscruce.

Post scriptum:
Alte două caricaturi ale liberalilor (Gheorghe Flutur și Rareș Bogdan) au ieșit la rampă să ne spună că PNL a decis ca Nicolae Ciucă să fie propunerea de premier. Florin Cîțu a lipsit de la întîlnire. Și batistuța de la Cluj ne-a spus că „Noi, partidele mainstream ale României (ha-ha-ha!-nota mea!) ne-am hotărît să ne punem împreună pentru România”. De fapt, trompetul se grăbește să acopere un plan făcut cu minim 6 luni în urmă ca PNL să scape de alianța cu USR.

Căderea zgomotoasă a lui Cîțu- 06 octombrie 2021

Strădania președintelui Klaus Iohannis și a liberalilor de a împinge moțiunea de cenzură dincolo de alegerile din PNL, astfel încît premierul să ajungă în parlament și cu „consolidarea” de președinte de partid s-a dovedit o prostie, o amăgire, o biată iluzie. N-a fost nici măcar un pansament. Populația îl înjură de mama focului, îi zice verzi și uscate și nu îl crede în nimic din toate cele încercate pentru îmbunarea celor furioși. Omul n-a impus în niciun fel. Orice zice provoacă rîsul.

Enervează sau sună prost. Mai degrabă a provocat și a enervat mulțimea. A stîrnit un curent de antipatie și de neîncredere în cheltuirea banilor publici încît, într-o perioadă scurtă, Florin Vasilică Cîțu a devenit inamicul public numărul unu sau doi, fiind într-o concurență acerbă cu președintele Klaus Iohannis.

Din această afacere politică proastă, liberalii au rămas cu un președinte catastrofal, cel mai ridicol și mai penibil din cîți au avut în cele trei decenii. Oricît s-au străduit liberalii să reconstituie și să relanseze un partid istoric tot nu au avut parte de o asemenea caricatură. Culmea este că prezența acestui caraghios în fruntea guvernului nu este rezultatul unei ascensiuni puternice, bazată pe o valoare de un fel sau altul. Nici vorbă! Ascensiunea lui Cîțu are la bază sforăria prietenului său Lucian Isar și a noii Coane Joițica, Alina Gorghiu, cea mai influentă damă pe teritoriul Cotrocenilor.

Slugarnică și ea, noua generație de politicieni din PNL s-a grăbit să se așeze în spatele lui Cîțu nu pentru un hei-rup de echipă unită, ci pentru ajunge la ministerele bănoase și pentru a raporta un pupat mîna de lemn a președintelui Iohannis. Și ce-a rezultat arată de rîsul curcilor.

Prăbușirea (căci avem de-a face cu căderea unui premier care a s-a rostogolit ca o oală stricată de pe o policioară) lui Vasilică Cîțu este zgomotoasă, spectaculoasă și aplaudată. Ideea pesediștilor de a aduce o momîie de Superman căzut în cap s-a dovedit a fi expresivă, potrivită personajului și de mare impact, după cum înregistrarea și difuzarea tentativei de cumpărare a unor parlamentari AUR a avut, la fel, efecte puternice în rîndul publicului. Pentru prima dată, PSD-ul s-a dovedit a fi ceva mai pornit, piperat și agresiv, semn că mămăliga lui Ciolacu poate fi și usturoaie.

Moțiunea a mai conturat un portret. Senatorul liberal Daniel Cătălin Fenechiu, venit ca musca în partidul lui Dan Diaconescu, s-a afirmat ca mare trompetă, gata să cînte orice cîntec comandat de stăpîn.

Și încă un lucru. Poate cel mai important. Eșecul spectaculos a lui Florin Vasilică Cîțu și prestația sa bolbojito-sîsîită din timpul moțiunii de cenzură a redus mult șansele vechiului proiect cu revenirea sa în scaunul de premier după simularea votării unui alt premier de sacrificiu. Sfîrșitul zgomotos și penibil al bietului Cîțu i-a redus simțitor șansele de revenire. O încăpățînare a lui Klaus Iohannis de a juca iar pe mîna lui Cîțu ar însemna o uriașă pierdere de teren și de încredere pe seama președintelui. Lucru care ar putea să fie periculos și chiar să-i cauzeze.

Cîțu nu pricepe nimic- (26 octombrie 2021)

Lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Asta mai ales din cauza faptului că Vasilică Cîțu nu pricepe nimic. El crede că poporului român (nu „românilor”, așa generic, patetic, și cu aer de cerșetor de voturi, cum pronunță el) îi merge bine. Îl copleșesc creșterile și progresele în vreme ce valuri de nenorociri vin peste el ca stolurile de lăcuste.

Omul se trezește dimineața, își admiră părul vîlvoi și mintea săltăreață și vede țara în zbor spre performanțele „de afară”. Omul se poartă ca un apucat. O mare parte din populația României îl privește cu ochii sticlind de mînie și dispreț și el se crede iubit. Pas de-i mai spune ceva. El mai vrea o propunere de premier. Pe cine?

”Haideți să vedem această propunere, să vedem cum va arăta ea. Că poate să fie o propunere cu președintele PNL premier desemnat”.

Nu-i tremură vocea, nu-i tremură mîna, nu-i cade falca, nu-i roșesc urechile, nu clipește. Spune lucruri care pe alții i-ar face ca de rușine să se scape pe ei. El, nimic. Se dă din beton armat.

Vasilică Cîțu se dă șmecher făcînd pe prostul. Așa deschide el poarta unei speranțe deșarte. Că el ar putea fi următorul desemnat să formeze guvernul. Vă dați seama despre ce-i vorba? Mediocrul acesta din toate punctele de vedere (profesional, politic, intelectual și chiar moral) se vede desemnat din nou premier. Ar fi pentru a treia oară. Nici dacă Vasilică de Vâlcea ar fi un laureat Nobel nu s-ar bucura de o asemenea cinste. România n-a avut trei oameni să fie desemnați de trei ori, mai ales după o asemenea prestație dezastruoasă. Singurul titlu la care ar putea ridica pretenții este acela de campion european al repetenților și al arestaților.

Era să scriu și „campion mondial”, dar nu merge pentru că au mai fost tot soiul de colonei și generali de pe alte continente sau de prin insule care au dat lovituri de stat și care l-ar concura cu „succesuri”. Deci, banda liberală (sau o parte, ce a mai rămas din ea) în loc să îl ia la șuturi pentru rezultatele sale catastrofale, pentru valul de înjurături atras pe seama PNL-ului, încă îi suflă în urechi vorbe de încurajare.

-Nu te lăsa, Vasilică! Suntem cu tine! Tu ești propunerea noastră!

Vă dați seama că toți cei care l-au susținut morțiș la președinția PNL își văd zădărnicite planurile. Fără Vasilică la guvern, ei sunt doar niște terchea-berchea liberali. Fără posturi sunt și săraci și nedemni de un „Bună ziua!” în piața mare.

Trebuie să fi mișcat bine să insiști cu o asemenea încăpățînare. O simplă privire pe fereastră sau un banal mers cu metroul sau cu tramvaiul te poate trezi la realitate. Pe el nu-l poate trezi nici o țară nemulțumită, niciun partid făcut de băcănie și nici „sponsorul” său politic.

El se crede o soluție (nu de salvat părul!). Omul este atît de scăpat din chingile logicii că nu pricepe că gîndește aiurea. Un ratat profesional încercat de două ori ca soluție politică și de fiecare dată fără succes, a treia oară nu mai poate fi tot el o soluție. Cu atît mai mult pentru o țară ca a noastră!
Adio,Cîțu!

Mă roade un gînd. Ce vor face Marcel Ciolacu și PSD-ul în situația dată? Confirmă toate zvonurile care foșgăie pe scena politică privitoare la o susținere a guvernului minoritar liberal sau nu?

Nu suport profețiile, drept pentru care nu am decît să aștept. Nu pot să scriu nici despre premierul Nicolae Ciucă! Se face preș în fața bandei politice a liberalilor tineri și flămînzi sau se apucă de făcut ordine? Pînă nu face o propunere de guvern nu am cum să îmi dau seama care sunt planurile sale. Nu-mi rămîne decît să aștept pînă vor comunica o listă de miniștri. Dictată de Iohannis sau de bunul simț și de nevoia unei echipe concentrată pe scoaterea țării din situația dificilă. În nici un caz echipa guvernamentală a lui Ciucă nu poate fi făcută după mintea lui Vasilică Cîțu.

Mîine-poimîine, vom afla ce fel de jocuri fac Marcel Ciolacu și Vasile Dîncu, Gabriela Firea și Paul Stănescu. Abia atunci putem discuta despre PSD și deciziile sale. Se arde sau nu se arde? La fel, despre oamenii cu care Iohannis și Ciucă vor să scoată republica din șanț.

Un singur lucru se conturează cu un grad mai mare de certitudine. Jegăritul fost premier și instalat cu opinteli președinte al PNL a simțit nevoia să se arate publicului. Cu geacă de bulevardier sau de motociclist, cu șepcălie de turist american și cu limbaj de om cu prune în gură, ciufulitul și neconvingătorul nostru fost premier s-a grăbit să-și justifice eșecul și să ne spună el cu gurița lui cum va sta pe margine și nu va mai conta în bătălia politică. Din răspunsul său este clar că nu va intra în guvern. Adică nu este nici un strop de variantă pentru ca el să ocupe un post cu greutate. Nu va fi ministru și nu va fi nici vicepremier.
În cabinetul Ciucă-Iohannis nu mai are ce căuta!

„Nu. În acest cabinet în niciun caz. Avem atât de multă treabă la partid… Deja, astăzi e cam o lună de când am terminat Congresul PNL. E mult de muncă la partid, deci nu se pune în discuţie”.
Din declarația lui am înțeles că se pregătește de planul doi-trei sau de plecare.

”E mult de muncă la partid!” a zis Cîțu, scuzîndu-se parcă de progresiva sa dispariție din scenă și din fruntea PNL.
În stilu-i caracteristic, Cîțu, mic și bolborosit, călcat în picioare de colegi și amenințat de președinte, se pregătește de o dispariție politică. Ca și în cazul acuzelor enervante ale lui Klaus Iohannis, Cîțu și-a asumat orbește campania PSD, contribuind și el la dihonia din rîndul populației.

Ce i-a fost permis lui Klaus Iohannis nu-i este însă îngăduit cățelului.
”Congresul din 2021 a fost despre lupta mea cu PSD. Faptul că PSD m-a dat jos pe mine, împreună cu USR, este clar că aici nu există compatibilitate”, a cîțîit Cîțu.

Colaborarea cu PSD începe să iasă la suprafață. Se poate orice, numai întoarcerea lui Vasilică Cîțu, nu. Într-o perioadă scurtă el a devenit cel mai urît personaj politic din România.

Cine se însoțește cu el riscă să să se scufunde împreună!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro