Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „Știrea cu războiul care începe miercuri a întors lumea pe dos”

Pentru mine, conflictul din Ucraina a început în momentul în care băiatul meu m-a întrebat dacă putem folosi pivnița ca adăpost antiatomic. Cît de groasă este placa de beton turnată deasupra, dacă rezistă, dacă avem sursă de apă și cum se ventilează încăperea rece, plină cu vechituri. Pentru el a început războiul psihologic. Andrei se uită la știri și aude la școală tot ce se poate imagina. La o televiziune de știri pe burtieră scrie mare:

„Ultimele ore de pace”,„România este deja pe front”,„Primul pas: Atac aerian pentru destabilizarea apărării Ucrainei” etc.

Intru pe New York Times: ”The Defense Ministry’s announcement was the most concrete sign yet that Russia might be trying to de-escalate the military standoff on the Ukrainian border, but it was far from clear that the threat of war had passed”.

Adică rușii ar da un semn de concesie.

Știrea cu războiul care începe miercuri a întors lumea pe dos. Cea mai mare manipulare mediatică din ultimul secol a fost produsă de presa vestică, autoarea regulilor profesionale, care ne dădea reguli la greu. S-au dus dracului și independența, și regulile, și obiectivitatea.

La noi, toți generalii pensionari, ramoliți, știrbi comentează bombastic rolul NATO pentru securitatea României. NATO aduce securitate, democrație și prosperitate. Hmmm! Cu securitatea mai merge, cu democrația, mai vedem, iar cu prosperitatea, sictir! Dăm o lopată de miliarde de euro pe niște janghine de avioane pe care trebuie să le reparăm și să le revopsim. Nici nu știu, plătim avioanele sau plătim protecția?

Pensionarii cu stele mari pe libretul de rezervist fac spectacol. Parcă ar fi într-o misiune care să le justifice pensia. Condamnă Rusia și se întrec în a-l lua pe Putin la mișto. Nu sunt în stare nici să-l înjure, nici să-l ridiculizeze. A devenit o mare modă să inventezi judecăți pe seama personajului de la Kremlin. Să te îndoiești de americani? Doamne ferește!

În mașină, mă trezesc cu un post de radio care difuzează un mare succes muzical al Deliei:

”Noi suntem fluturi,

Trăim o zi,

Hai să trăim în așternuturi”

Nu știu ce înțelegeti din asta! Eu mă jenez să vă explic. Adevărul este că pe lîngă violența fizică, accidente, știri de la granița Ucrainei, înjurături etc, mai avem parte și de o nesimțire muzicală. Amor, amor, texte cretine și sex pe note.

Nu știu cum un soldat român ar putea fredona cîntecul lui Smiley

„De unde vii la ora asta?
Pe unde ai umblat?
Vii cu haina șifonată și cu părul deranjat
Ai uitat unde ți-e casa
Și de mine ai uitat
Ia-ți amintirile și du-te
Că la mine e-ncuiat
De unde vii la ora asta?
Pe unde ai umblat?
Vii cu haina șifonată și cu părul deranjat”

Ce să-i faci, dacă asta fredonează omul în momentele de melancolie! Și-a muzicalizat viața! Uneori, încerc să-mi imaginez sentimentele și declarațiile unor soliști care o țin într-un hip-hop? Ce diferență uriașă între cîntecele frumoase de altădată și trimiterile la adulter ale cîntărețului vînturat pe radiouri. Mai nou, nu se mai poartă nici o diferență între viață și muzică.

Cu ani în urmă, în grădină, cu un tranzistor agățat de o cracă, adunam prune. Și pe neașteptate, am auzit un cîntec:

-”De-ar fi pușca iarbă verde…”

Cîntecul ăsta era favoritul fetelor în anii războiului. Cele mai multe aveau frați și iubiți pe front. N-am întrebat-o pe mama dacă melodia îi evocă pe cineva anume.

Oare n-au intrat rușii în Ucraina?

Revin în fugă la știrile The New York Times, care are corespondenți peste tot.

Breaking News: Prince Andrew settled a sexual abuse lawsuit with Virginia Giuffre, one of Jeffrey Epstein’s accusers. Financial terms were not disclosed

În mod normal, ar trebui să-l redescoperim pe Jean Moscopol. Numai că aproape tot ce se potrivea atunci cu rușii se potrivește acum cu americanii:

Guvernul comunist

Ce frumoasă este viața

Când ești chior și prost ca țața

Și ajungi din potcovar

În Guvern subsecretar!

Ce frumos e când vin rușii

Și îți spun din dosul ușii

Cum să vorbești, cum să taci

Și pe apostolul să faci!

(bis)

Ce frumoasă este viața,

Când să spui, te ține ața,

Că ne vine, bat-o vina,

De la Răsărit lumina!

Ce frumos e să ai ceafă

Și de la Soviete leafă,

Să fii frate cu dușmanul

Și să-ți zică Sadoveanu!

Vai de capul celor care își vrăjesc iubita în versuri din hip-hop! Niște bieți mimetici luați de vînt! Nu izbutesc să-mi imaginez cum în tranșeele din Ucraina sau pe tancurile rusești niște soldați fredonează ceva hip-hop!

Ultima seară de pace, zic vorbeții. La Tiraspol, joi seară se joacă meciul Sheriff Tiraspol-Sporting Braga. O echipă de 50 de români de la Studio Video Art asigură transmisia.

Vom avea o partidă de fotbal sau va fi o transmisie din război?

Pînă una alta, la București se duc lupte grele! În politică!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • …acum, cind scriu, vorbeste la tv ma_ciuca, ”primul ministru”, cum zice ciolacul… cu un asemenea ”primul ministru” si cu dincul la Ministerul Apararii, SA NE FEREASCA DUMNEZEU de razboi… mizez totusi pe faptul ca Putin nu este n e b u n si nici nu seamana cu robinette-le s e n i l si teleghidat, citind prin senzori vocali mesajele ultimative redate pe prompterul cu diagonala de 150 de inch-i… m-au luat frisoanele urmarindu-l… si nu de la ”semnificatiile” mesajului… semana ca doua picaturi de apa, prin prestatie, cu un ”dulap” de pe meleaguri mai mioritice… iote! a vorbit si aurescul la televizor… brr! repede! sa schimb pe Eurosport Player, sa vad schi fond… ma racoreste zapada artificiala chinezeasca… e atit de curata iar doamnele alea chiar ”dau bine” pe albul ei ireal… clar! chiar sint un b o s o r o g b o r a t cum ma categorisea un prieten de pe net… eu am o scuza totusi… sint nimeni si sint batrin d’ala d’a’ lu’ plesu… dar EI, care ne ”conduc” destinele, CE SCUZA AU?