Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Scăpăm de MeeeCeeeVeee, nu de păcate

Mecanismul de presiune politică europeană numit „meee-ce-veee” se duce la groapă. Ei ni l-au pus, ei ni-l ridică. Puteam să mai funcționăm încă 20 de ani cu el. Efectele asupra țării și comportamentului personal, mai ales în relațiile cu instituțiile, au fost nule, iar rapoartele noastre cu ele ar fi rămas aceleași. Dacă este să fim cinstiți cu noi înșine, trebuie să recunoaștem că instituțiile statului și comportamentul oamenilor în raport cu ele erau aceleași și înainte de impunerea MCV, chiar și înainte de căderea lui Ceaușescu. Doar ceva calculatoare, copiatoare și programe în plus. Și niște regulamente care nu se respectă. Altfel, nimic.

Meee-ceee-veee-ul (cum zice Iohannis) n-a fost decît un instrument politic european de control, de intervenție și pentru a ne impune diverse norme și interese. Efectul arestărilor la vîrf lansate de Codruța Kovesi a schimbat practicile de fraudare a statului? Puțin! Mai mult le-a perfecționat și complicat. Campionii arestărilor și condamnărilor, adică Mircea Negulescu- Portocală, Cristi Danileț și Camelia Bogdan au fost excluși din magistratură. Adică statul de drept s-a perfecționat cu eliminarea celor mai duri din justiție? Fără ei, avem stat de drept, iar nu cu dînșii.

Singura care a profitat de această inchiziție judiciară a fost Codruța Kovesi. În continuare, în instituții se iau foloase și bani, după metode mai rafinate. Cetățeanul rămîne vaca de muls a sistemului. Adică, victima. Sunt procesele comerciale sau pricinile între persoane mai curate? Poate! Mai rapide? Sigur, nu! Dar la fel de lungi, de labirintice, de ușor de trîntit de slăbiciunile tradiționale.

Pentru mentalul colectiv, anunțul făcut de Klaus Iohannis este un eveniment. A avut ce zice. Klaus Iohannis a ieșit la rampă pentru a semnala primul său succes politic important. Este posibil ca în mecanismele de sforărie europeană demersurile sale să fi avut o influență. Dar situația din Ucraina și rolul jucat de țara noastră trebuie să fi cîntărit mai mult. După cum același context european s-ar putea să ne ducă și în spațiul Schengen. Nu statul de drept, nu siguranța granițelor cu Ucraina, nu demersurile noastre diplomatice.

Un pas înainte este un pas înainte. Comice sunt fudulia și arogarea de merite. Va fi o sarabandă de declarații și lăudăroșenii politice ale neputincioșilor noștri reprezentanți. Pentru că perspectiva oficială asupra ridicării MeeeCeeeeVeee-ului este diferită față de ce cred eu, mi se pare corect să adaug și ce crede Klaus Iohannis. Iar dacă aveți altă părere o puteți adăuga la ale noastre. Iată cu ce a dat fuga Klaus Iohannis să întreupă toate programele televiziunilor plecate:

Dragi români,
Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pe calea integrării europene.
Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a încheiat astăzi pentru țara noastră!
Avem, așadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției.
Comisia Europeană a confirmat în urmă cu câteva minute, în raportul făcut public, progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim recomandările și obiectivele fixate prin MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare, așa cum au fost stabilite la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană.
Acesta este ultimul raport MCV al Comisiei Europene pentru țara noastră.
De acum înainte, România va fi, la fel ca și toate celelalte state membre, monitorizată doar prin intermediul Mecanismului generalizat privind statul de drept.
Anul acesta, Parlamentul României a adoptat legile fundamentale ale sistemului judiciar, pe care le-am promulgat după ce Curtea Constituțională le-a declarat constituționale.
România a demonstrat voință politică, dar mai ales o puternică susținere a cetățenilor pentru a corecta orice deviere de la un parcurs democratic și pentru a relua rapid reformele, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.
Mă bucur că toate aceste progrese au fost consemnate în Raportul MCV de astăzi, pentru că aceste reforme sunt esențiale în primul rând pentru români.
Cetățenii au dreptul la un sistem de justiție independent, funcțional, eficient, la o societate în care combaterea corupției și integritatea sunt obiective pe deplin asumate.
Felicit autoritățile – Guvernul României, ministrul justiției, Parlamentul și instituțiile din sistemul judiciar – pentru aceste rezultate și îmi exprim aprecierea și pentru eforturile diplomatice, inclusiv ale Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, care au contribuit la atingerea acestui obiectiv.
Mulțumesc, de asemenea, Comisiei Europene, Președintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul constant și pentru dialogul deschis.
Dialogul a vizat, totodată, și Comisia de la Veneția, care a constatat recent că elementele esențiale din pachetul legilor justiției respectă standardele europene.
Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorități și societate, trebuie să continue.
Sunt convins și încrezător că realizările confirmate astăzi de Comisia Europeană vor fi urmate și de altele, astfel încât independența și eficiența justiției, ca și combaterea corupției să rămână constante ireversibile pentru România.
Vă mulțumesc!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro