Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „O fi Klaus Iohannis așa de tare lovit de trenul nepăsării sau nu pricepe nimic din ce se întîmplă în preajma sa?”

Ca orice ardelean, mă tot scarpin după ceafă în căutarea unui răspuns. O fi Klaus Iohannis așa de tare lovit de trenul nepăsării sau nu pricepe nimic din ce se întîmplă în preajma sa?
Săptămîna trecută, am preluat un articol publicat despre dezvăluirea lui Silviu Sergiu și care pomenește despre un costum de schi oferit din banii Direcției Generale de Informatii a Armatei.

Iohannis, cadorisit de serviciile secrete

Dacă ar fi fost vorba despre un costum care să facă minuni și care să-l catapulteze pe președinte pe vîrfuri de munte sau pe acoperisuri de bloc, aș înțelege. Ar putea fi vorba despre abilități de Batman, adică, despre o problemă de securitate și de protecția președintelui pentru cazuri speciale. Dar, un costum de schi, luat pe banii de la informațiile militare, în contextul în care și adjunctul serviciului secret militar a fost depistat că și-a băgat mîna în borcanul cu miere, arată „ca dracu”. Arată ca un lins pe degete, ca o mică atenție (este prea mărunt ca să includem geaca la categoria șpagă!), ca o scamă culeasă de pe reverele superlate ale președintelui României.
A zis președintele că nu-i adevărat? A explicat situația? A negat? A incriminat el fake-newsul? A zis ceva despre faptul că directorul adjunct al serviciului militar de informații a fost arestat? A cerut el anchetă sau vreo măsură? Nici vorbă! De ce să declare el ceva pentru că, în afara site-ului care a dat știrea (preluată de Cotidianul) și de editorialul lui Ion Crsitoiu, nimeni n-a insistat asupra cazului și n-a zis nimic.

Cristoiu: Cum a sărit Klaus Iohannis în ajutorul DGIA, implicată într-un uriaș scandal de devalizare de fonduri secrete

S-au speriat ziarele și televiziunile de geaca președinetelui sau de serviciul secret al armatei? Greu de spus! La serviciul lui Marian Hăpău au tot fost semnalate destule belele și incoerențe. De pe vremea ministeriatului lui Gabriel Oprea, Marian Hăpău a condus serviciul cu o abilitate de jongleur cu mînă lungă. Am mai scris în Cotidianul despre legătura serviciului cu jocul politic, cu votul din străinătate și chiar cu afacerile. Degeaba! Președintele Klaus Iohannis a reacționat mai degrabă în legătură cu semnalele privind belele din SRI (cazurile generalilor Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Elena Istode) decît la serviciul Armatei. Ba, din declarațiile generalului arestat Iulian Gherghe, am înțeles că aranjamentele se practică și acolo. Se mai inventează informații și informatori și se toacă bani publici.

Generalul SRI Elena Istode îşi făcea vacanţe de lux pe banii deputatului Cristian Rizea

De mirare că președintele României, în loc să reacționeze imediat, pune la cale o banală ieșire în peisaj ca să facă o declarație subtilă de sprijin în favoarea serviciului in ciuda învîrtelilor de băcănie, a afacerilor și dezvăluirilor generalului Iulian Gherghe. Ion Cristoiu face o legătură între frauda de la Direcția de informații militare și declarația președintelui Iohannis regizată la ieșirea din Parcul Național Văcărești:
Recent, DGIA a fost subiectul unui uriaș scandal. Generalul Iulian Gheorghe, adjunct cu Operativul al Directorului, a fost arestat pentru însușirea a 180.000 de dolar din Fondurile operative ca să-și facă o vilă. Mai precis, acesta falsifica deconturile destinate operațiunilor sub acoperire ale ofițerilor din DGIA. În orice țară din lume, Scandalul, confirmat oficial prin arestarea generalului, ar fi dus la căderea multor capete: a lui Marian Hăpău, directorul DGIA, a șefului Contrainformațiilor și chiar a ministrului.
Nu s-a întîmplat nimic.
Asta înseamnă c-a intervenit pentru salvarea respectivilor Comandantul Suprem, Klaus Iohannis”. (Ion Cristoiu)

Despre geacă, președintele Iohannis nu zice nimic! Proabil că geaca este cu adevărat miraculoasă. Teleportează la comandă! Dar ea a fost identificată în timp ce președintele se relaxa la ski. Asta înseamnă că și skiurile sunt din dotarea DGIA! Dotare militară, nu glumă! Și bocancii, la fel? Nu mai rămîne decît să deducem că și bicicleta cu care președintele Iohannis a făcut demonstrația de verde și ciclism pînă la Palatul Cotroceni este tot din dotarea informațiilor militare! Sau din dotarea SPP! Eu sunt convins că președintele nu și-a adus nici bicicleta și nici BMW-ul de la Sibiu (oricum nu era al său!). Și că nu-și face nici o problemă din cheltuielile publice risipite pe naveta sa săptămînală pînă la nevastă. Și dacă trece peste toate ca un parapantist peste turmele de oi ieșite la păscut, nu-i de mirare că plutește senin peste improvizațiile cu fondurile europene din deja ultradiscutatul Plan Național de Redresare și Reziliență.

Un plan de reziliență de tot rîsul

Exact cum a (ne)lămurit povestea cu geaca primită cadou de la Direcția Generală de Informații a Armatei, la fel a scăldat-o și cu PNRR, acoperind cu o explicație puerilă plasarea unor fonduri colosale în mîna unor ong-uri controlate de USR-PLUS.
Iată ce a bombănit președintele la Parcul Național Văcărești și nimeni nu a înțeles ce vrea:
Am discutat despre aceste chestiuni când ne-am retras cu specialiștii în zona aceea. După părerea mea, este nevoie de un grup de lucru și deja, cu domnul ministru, am convenit să fie înființat acest grup de lucru, să vedem, să modernizăm legislația în domeniu. Fiindcă, în 2018, părerea mea este că s-a greșit, când ONG-urile au fost scoase din ariile protejate, fiindcă asociațiile sunt cele care vin cu oamenii cei mai interesați și cei mai dornici să se implice pe proiecte din care ei nu câștigă nimic. Deci este o implicare civică de o calitate foarte, foarte bună și importantă. Pe de altă parte, avem instituțiile statului care trebuie să fie conștiente că ele au un rol aici, inclusiv în a face rost de finanțare. Nimic nu se întreține singur. Această zonă trebuie protejată, ca să nu avem incendii, cum am avut anul trecut – cred că mi-ați spus că am avut un incendiu aici. Deci, e nevoie să se implice foarte mulți actori; și ONG-uri, și administrația locală, administrația centrală, eși, împreună cu domnul ministru, vom avea grijă ca din acest grup de lucru să se dezvolte și o modernizare a legislației, dar și instrumentele specifice pentru a interveni concret și pozitiv în aceste zone de parcuri naturale urban”.

Incapabil să orchestreze un proiect de țară sau un PNRR, președintele Iohannis se dezumflă liniștit și dă o halcă enormă din PNRR (miliarde și miliarde de euro din banii de la Bruxelles) pe mîna băieților care funcționează ca un ac de siguranță pentru pantalonii scurți ai actualei guvernări.
Cum ziceam în deschidere, o fi Klaus Iohannis așa de tare lovit de trenul nepăsării sau al negîndirii?
Sau nu pricepe nimic din ce se întîmplă în preajma sa?

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro