Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „Mă tem că una dintre nenorocirile cele mai mari venite pe capul țării noastre este acest PNRR”

Mă tem că una dintre nenorocirile cele mai mari venite pe capul țării noastre este acest PNRR. Nu pentru că strategia europeană ar fi fost una catastrofală. Comisia Europeană, atît cît au dus-o potențialul de gîndire din actuala formulă, a pus la cale un plan de reparație, de redresare, de compensare (ziceți-i cum vreți!) a situației economice generate în toate țările membre de pandemia Covid 19.

Noi ne-am bătut joc de oportunitate. Adică premierul Vasilică Cîțu și președintele Klaus Iohannis au dat întreaga răspundere pe mîna unui neavenit. Era cunoscut pentru tot soiul de programe de tocat bani, inclusiv în Moldova, și pentru rezultatele sale din precedentul mandat. De la prestația sa s-a tras pentru guvernul Cioloș și numele de ”guvernul zero”. Cristian Ghinea nu avea la activ nici o performanță notabilă. Doar niște articole în presa de dreapta și prezențe nesemnificative în ONG-uri de care s-a despărțit sau a fost eliminat.

De ce premierul (aerian și el) împreună cu prședintele (nepăsător pînă la dispreț) au acceptat ca întreaga operațiune de concepere a unui Plan Național de Reziliență și Reconstrucție să fie dirijat de un asemenea Neica Nimeni? Pe măsură ce țara noastră va face pași în aplicarea PNRR vom descoperi ce culpă politică, morală, chiar și juridică au făcut cei doi acordînd o asemenea responsabiliate, fără nici o acoperire profesională sau de expertiză.

După datele pe care le dețin, Crisitan Ghinea a strîns de la ministere și din județe planuri și proiecte, a mai colectat idei și sugestii și a încropit acest PNRR. El obligă țara la împrumutri uriașe și o angajează în aiureli greu de dus la bun sfîrșit. Unele, chiar imposibile. De la muzee discutabile la trasee turistice, pînă la milioane de metri pătrați de ”păduri urbane” și la centre medicale și spitale, de la ”insule ecologice digitalizate”, la alte 500 jaloane și ținte pe care România trebuie să le atingă în ritm accelerat, 21 dintre elefiind obligatorii pînă la sfîrșitul acestui an. Toate alcătuiesc un fel de operă economică incoerentă și, pe alocuri, absurdă.

Pădurea de măsuri, proiecte, investiții și obligații este halucinantă și arată ca o adunătură de fapte, idei și nevoi puse cu furca într-un plan pe care nu-l mai descurcă nici Dracul. Mă tem că sutele de pagini de fapte și aberații strînse de Ghinea în PNRR, pe lîngă că ne îndatorează, ne bagă într-un hățiș de contracte, de conflicte și de demersuri birocratice, de cheltuieli, verificări și acuze de nu le mai descurcă nimeni.

Pe neașteptate, Cristian Ghinea a anunțat că demsisionează din funcția de vicepreșdinte al USR și se lansează în business împreună cu europarlamentarul Dragoș Pâslaru, cunoscut beneficiar de fonduri publice de la surse de coloratură politică diversă. Doi afaceriști cu afaceri îndoielmice și-au dat mîna pe seama PNRR. Scandalul este abia la început. Ghinea și Pîslaru și Vlad Botoș anunță două finanțări europene pentru a monitoriza PNRR.

”Dragi colegi, Vă anunț prin prezenta decizia mea de a demisiona din poziția de vicepreședinte și membru în Biroul Național al USR începând cu data de 1 ianuarie 2022.
Motivul imediat al acestei decizii ține de două proiecte pe care le demarez împreună cu colegii europarlamentari Dragoș Pîslaru și Vlad Botoș, proiecte de monitorizare și asistență pentru PNRR. Aceste fonduri vin din bugetul Parlamentului European, dar sunt la dispoziția europarlamentarilor, pe bază de proiecte de comunicare/cercetare/politici publice”.

La sfîrșitul postării sale de adio, Cristian Ghinea avea să afirme:

”Și, obsesiv cum mă știți și tot optimist, voi face tot ce pot pentru ca PNRR să devină în realitate sutele de km de autostradă și căi ferate, miile de școli renovate, miile de laboratoare de informatică, miile de gospodării care vor avea pentru prima dată apă, cele patru mii de piste de bicicletă, zecile de mii de hectare de pădure nouă, milioanele de metri pătrați de clădiri renovate energetic la care am muncit atâta. Și zecile de reforme care pot schimba România”.

Cristian Ghinea a pus la cale un plan de om care n-a coordonat șapte zilieri să sape un șanț mai lung și o firmă să construiască un pod. Dar a scris în numele României sute de pagini cu operațiuni sau investiții pe care le numește proiecte. A transformat în măsuri obligatorii pentru țară idei și dorințe politice care îl obsedau sau care i-au fost cerute. Şi apoi a demisionat urmînd să facă bani din supravegherea planului stufos pe care l-a păstorit.

Ne aflăm în fața unei afaceri nebune? A unei șarlatanii politice de proporții? Mă refer la conceperea unui mecanism complicat, cu bani prevăzuți pentru consultanță și supraveghere pe care tot cel care a coordonat redactarea îi va cheltui?

Ne aflăm în fața celei mai teribile afaceri din istoria RomÂniei, pusă la cale sub nasul prședintelui și a primului ministru?
A fost concepută această tărășenie și cu sprijinul funcționarilor sau a mahărilor de la Bruxelles? Nu știu! Un lucru mi se pare periculos! PNRR-ul obligă țara la un parcurs făcut din sute și sute de mici proiecte de pe urma cărora profită doar cei care au fost la butoane. Şi pe care trebuie să o numim dezvoltare.

Este moral? Este juridic inatacabil? Este aceasta o dezvoltare sau o adîncire a României într-o pădure de afaceri și angajamente?

Sigur, președintele Klaus Iohannis și Florin Vasilică Cîțu sunt responsabili inclusiv juridic dacă PNRR-ul alunecă într-un haos!

Cu consultanță de la Cristian Ghinea și Dragoș Pîslaru nu suntem prea departe!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro