Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Liviu Dragnea, bucătarul poporului

Rămîn la părerea că Liviu Dragnea a fost „prelucrat” pentru a fi scos din fruntea PSD și a Camerei Deputaților. Și pledoariile sale pentru vot și afacerea Belina, și secretarele de la Alexandria au fost povești umflate pentru eliminarea lui la care au muncit mai mulți, inclusiv oameni din servicii și trompetiști din presă.

Liviu Dragnea reprezenta un pericol pentru interesele multor investitori și „operatori” în România. Rămîne doar de înțeles dacă ideile și faptele pentru care a fost socotit un pericol erau ale sale, erau de împrumut sau reprezentau scenariile altcuiva.
Cu asta nu m-am lămurit încă.

Nu-i exclus ca mecanismul care l-a lucrat pe Liviu Dragnea să fi avut o evaluare mult mai corectă decît mine, să fi înțeles care este anvergura personajului și să fi montat un scenariu care să-l facă nînsemnat.
Acum, cînd Liviu Dragnea a fost neutralizat politic, nu-mi rămîne decît să mă întreb un lucru:
– Am ratat un partid sau un guvern de ospătari și de bucătari?

După ce a ieșit din detenție, Liviu Dragnea și-a marcat prezența de om liber prin cîteva apariții la „Ancuța”. L-am urmărit de fiecare dată și m-a surprins faptul că omul nu depășea nivelul unor flecăreli în văzul lumii. Că știe el, că ne spune data viitoare, că așa și pe dincolo. Dar nimic, absolut nimic. Nici informații, nici idei, nici proiecte. Atunci m-am întrebat dacă nu cumva și în cazul său „împăratul e gol”, dacă nu cumva Liviu Dragnea, gonflat de politica românească pentru o lungă perioadă de vreme, nu-i decît un banal ambițios de provincie, cum sunt și Ciolacu, și Boc, și Iohannis, și Orban, și Rareș Bogdan și atîția alții. Niște nulități care au deprins cîteva trucuri și propoziții pe care le tot învîrt la lumina reflectoarelor.

Am așteptat să văd ceva nou după ce Liviu Dragnea și-a făcut partid. Ați reținut ceva? Eu, nu!
Dacă nu mă înșel, omul a rămas tot la Carmen Dan, marea sa descoperire politică, ideologică și organizatorică, o voce plăcută la spus povești pentru copii, dar nu pentru condus și înflăcărat mulțimi. Căci de idei, ce să zic, cam tot de nivelul „genialității” lui Liviu Dragnea.
Acum, cînd se apropie competiția electorală, în loc să iasă cu „bomba”, cu propunerile de schimbare sau cu soluții de ieșire din fundătură, Liviu Dragnea iese cu un canal pe YouTube de gătit mazăre verde.
Din cîte știu, nu a reclamat că în penitenciar ar fi fost bătut pînă cînd s-a prostit, nici că a fost ținta unei complicate spălări pe creier. Și atunci cum? Noi suferim de lipsa oamenilor politici și, cînd ne arde buza mai tare, el se preface în bucătar la tv, trădînd aspirații neîmplinite de chef sau de clovn, de ospătar sau de frizer? Sau Liviu Dragnea s-a gîndit să atragă poporul cu mîncărurile sale de Bărăgan și abia apoi să-i strecoare idei politice și proiecte de țară?

Încet-încet, „mă sparie gîndul” că am ratat mereu, votînd cu elan și dînd țara pe mîna unui marinar, a unui biet suplinitor, a unui inginer cu ifose de bucătar de duzină.
Și mîine -poimîne o dăm iar pe mîna unui alt neisprăvit!

Autor: Cornel Nistorescu

sursa: cotidianul.ro