Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „În aceste zile, nimeni nu se adresează cu adevărat României!”

De mai multă vreme, nimeni nu vorbește cu țara. Cîteva vedete de televiziune se adresează poporului de parcă ele ar fi comandanții, diriguitorii, sfetnicii și mințile luminate ale României. Uneori, vorbesc frumos, alteori,  găunos și bat cîmpii cu grație. Dar cel mai adesea o fac la inspirație, înecați cu o vomă patetică plină  de iz patriotic.

Elanul lor derutează sau induce spaimă. Cine îi cunoaște știe că sunt doar amplificatoare la comandă. Am ajuns în situația caraghioasă că pe Vasilică Cîțu îl apucă declarațiile de presă de parcă ar avea o diaree bolborosită. Cineva i-a spus că trebuie să apară, să se vadă și să nu tacă și omul cel mai puțin convingător dintre politicienii români, încă președinte al Senatului, se grăbește la declarații de parcă el ar fi Alexandru Ioan Cuza sau I.C. Brătianu.

Ca să-și etaleze materia cenușie în ceva care ține de politică, finanțe și economie o ține cu soluțiile pe care nu le aplică nimeni. Principala voce a României, președintele Klaus Iohannis, mai mult tace. Sau vorbește rar și neconvingător, oricît de apăsat își rostește el compunerile subordonaților. Și dacă ar intra simultan pe toate televiziunile și radiourile, și dacă ar inunda Facebookul și ne-ar sparge urechile, președintele nostru nu ar mai ajunge la sufletele compatrioților. S-a scos singur și nu văd cum vocea lui ar putea redeveni cea de care poporul român are nevoie. Exagerările sale au devenit proverbiale. Acuzațiile și mugetele sale la adresa adversarilor politici încă se mai aud în urechile multora și gem din arhivele sonore. L-am văzut pe premierul Nicolae Ciucă vorbind la punctul de trecere a graniței de la Siret. Mormăîit, moșmondit, bîlbîit, dar mai puțin ostil decît Vasilică Cîțu.

Ca să nu mă acuzați de judecată nedreaptă, reproduc fragmente din discursul și postările premierului:

”Nu m-aș fi așteptat să trăiesc să mai văd astfel de situații. De-a lungul carierei profesionale, am văzut nenumărate locuri unde era foarte multă suferință, iar acum am văzut foarte multă suferință, oameni năpăstuiți de ororile razboiului”…..

„Am fost și am văzut pe stadionul din Siret locația unde se poate instala o tabără de corturi, există toate facilitățile și utilitățile necesare să poată să funcționeze”.

”Am verificat, împreună cu miniștrii Afacerilor Interne, Lucian Bode, Sănătății, Alexandru Rafila, Apărării, Vasile Dîncu, șeful DSU, Raed Arafat, și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, stadiul pregătirilor pentru gestionarea măsurilorluate de autorități la frontiera cu Ucraina”.

Mesaje nu glumă! Asta a spus generalul în rezervă Nicolae Ionel Ciucă, gardat ca de niște popîndăi de Raed Arafat, Lucian Bode, Vasile Dîncu și Gheorghe Flutur. Sunt acestea voci bune să vorbească despre curaj, despre patriotism într-o perioadă atît de tensionată? Sau despre unitate? Cine le-ar putea crede dacă ar încerca să vorbească și despre prietenie? Pot ele transmite încredere și speranță? Pot mobiliza oameni? Să fiu iertat pentru franchețe. Un anunț important pentru populația României ar ajunge mai corect la populație dacă ar fi scris pe niște cartoane și ar fi pus în locuri circulate și ar fi reprodus de televiziuni decît dacă ar fi rostit de oricare dintre aceștia! De ce? Se chinuie să vorbească? Nu știu să țină discursuri? Nu neapărat! Pur și simplu s-au golit de credibilitate ca nuca de sîmburi! Cine a mobilizat țara la pandemie, contribuind din greu la confuzia instalată, se adresează acum poporului speriat de război. O muțenie patriotică se așterne peste țară. În aceste zile, nimeni nu se adresează cu adevărat României!

Autor: Cornel Nistorescu

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Romania a ajuns in halul asta datorita unor indivizi precum Citu sau Johannis care se cred politicieni.