Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „Fără opinteala președintelui și a generalilor și a acoperiților din parlament, Dacianul Cioloș nu mai ajunge premier”

Strădania Dacianului Cioloș de a ne convinge că lui îi pasă este stimabilă. Dă din vorbe și din coate pe toate micile ecrane. Cîteva zile a fost tot un Cioloș în sus și Cioloș în jos. Unii au zis, Cioloș patriotul, alții, Cioloș cetățeanul devotat etc.

Din acest punct de vedere socoteala este mai ceva decît cea din tîrg. Este o demonstrație națională de devotament și civism.Cu o singură condiție. Dacă această insistență a sa ar mișca inima su gîndirea partidelor politice. Și la un moment dat al zbaterii, liberalii, pediștii și pesedișii ar zice: „Bravo, domnule, este mai bun, mai insistent, mai al dracului decît noi, iar presunile asupra populației sunt așa de mari că musai să-l votăm!“. Ei bine, dacă l-ați văzut pe Cîțu cu ce sictir a venit la consultări, dacă l-ați auzit pe Rareș Bogdan cu ce cîrîit a comentat posibilitatea de pe craca bruxelleză, atunci devine destul de clar. Fără opinteala președintelui și a generalilor și a acoperiților din parlament, Dacianul Cioloș nu mai ajunge premier.

Și uite așa, încercarea sa curajoasă de a forma un guvern pentru a sprijini populația și a debloca frînele României începe să arate caraghios. Parcă Păcală s-ar îndrepta de unul singur împotriva Uniunii Sovietice sau a Chinei! Devotat, patriot, expresie a unei atitudini aproape europene, acest spirit este vecin iluziei iar nu curajului, ambîțului deșert, iar nu patriotismului înflăcărat. Ba această încăpățînare a lui Cioloș de a merge fără susținere în Parlament, de a toca și zilele necesare audierii fantomaticilor miniști ai guvernului imposibil devine păguboasă pentru țară. Toată strădania lui de a arăta că-i pasă și că el se oferă să pună cît mai urgent de un guvern se dovedește o talpă groasă și un mare bolovan pe calea rezolvării situației.

Dacianul Cioloș sub pretextul grabei patriotice ne bagă într-o fundătură mîncătoare de timp. Patriotismul înțeles prost are uneori greutatea unei diversiuni.

De regulă, deștepții fac capodopere din aproape nimic în vreme ce proștii se împiedică pe drumul cel mai drept.

Cu bună intenție, Dacianul Cioloș joacă singur pentru a ieși tot pe locul trei, dacă nu chiar patru!

Post scriptum: Am rugat un prieten, vorbitor de limba maghiară, să-mi caute într-un dicționar al limbii maghiare semnificația cuvîntului ”cioloș”. Prietenul meu mi-a trimis rapid o explicație din dicționar și din Wikipedia. Conform acestora „csalas” înseamnă „înșelătorie”,„fraudă”. Ceea ce trebuie să fi fost pe undeva măcar o poreclă, dacă nu altceva!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu