Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Diversiunea Baconschi

Un personaj care a rămas pe aglomerata retină a evenimentelor din România cu două scame ( Dragă Elena, tu ești…. scamă) și cu viteza iepurească a votului românesc de la Paris s-a trezit că s-ar putea relansa cu o idee bisericească. Teodor Baconschi (născut Baconsky) s-a gîndit că sărbătorirea Paștilor la aceeași dată cu Biserica Catolică ar fi de mare folos. Principalul argument intelectual al lui Baconschi a venit de la disconfortul românilor aflați la muncă prin alte țări. Nu pot veni acasă de sărbători cînd primesc liber de la angajatorii lor.

Opera aparent ecumenică a fostului ambasador al României la Vatican, ajuns autor de notițe în ziarul Libertatea, sună ca o idee de economisire a carburanților și de unificare a mersului autobuzelor din România cu cel din Ungaria și Austria.

Subiectul a făcut niște valuri și m-a făcut să-mi aduc aminte de o hîrtie nesemnată care mi-a ajuns la Evenimentul Zilei prin 1997-1998, dintre cele distribuite pe la instituții de serviciile secrete. Într-o argumentație destul de articulată era prezentat ca scop permanent al Partidului Democrat condus de Traian Băsescu doar bulversarea României cu scandaluri de toate soiurile.

Și dacă mă întorc cu gîndul spre acei ani, chiar și mai înainte și mult mai departe, nu văd decît confirmări ale acestei strategii.

Autor: Cornel Nistorescu

sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu