Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „Dacă și pe front generalul Nicolae Ciucă ar comunica în acest fel, cu siguranță că războiul s-ar duce Dracului.”

Obligat de meserie, am stat cu ochii pe ultimele ședințe de guvern. N-am prea înțeles de ce s-au ținut în rafală, de parcă România ar fi într-un război cumplit.

Mă rog, să zicem că pandemia asta l-a băgat în viteză!?

N-am înțeles mare brînză despre aglomerația ședințelor de guvern și despre deciziile luate. Poate pentru că nu a existat comunicare în acest sens, în ciuda faptului că premierul Nicolae Ciucă a ieșit ”la rampă” de fiecare dată și a citit cîte ceva. Un comunicat de presă, o declarație o părere, Dumnezeu știe ce. Cu masca (medicală!) pe figură, aproape sufocat, cu vocea stinsă, tremurînd de emoție, ca un răcan la raport, Nicolae Ciucă crede că vorbește poporului român. Ceva mai neconvingător nici că se poate!

Premierul Nicolae Ciucă citește prost. Poticnit, bâlbîit, confuz. Dacă faimoasele discursuri de intrare în război ar fi fost rostite așa, nimeni n-ar fi înțeles ce urmează. Am învins sau capitulăm!

Vreau să spun că generalul Nicolae Ciucă nu este potrivit nici pentru declarații istorice, necum pentru comunicările uzuale ale guvernului român.

Din păcate, în politica românească, totul s-a deprofesionalizat. Mai exact spus, s-a vulgarizat și, pe alocuri, chiar s-a ”mahalagizat”. Nu mai există declarații de presă, conferințe de presă, purtători de cuvînt și reguli de comportament în relațiile cu mass media. De pe vremea lui Victor Ponta, narcisist pînă la nevoia de consultații psihiatrice, premierii României și chiar președintele sunt proprii lor purtători de cuvînt.

Ba am ajuns în situația ca o caricatură ca Rareș Bogdan să poată delira în voie, să vină să debiteze prostii și fudulii despre viața sa și despre cadourile sale, iar televiziunile, în loc să îl ignore sau să-și bată joc de ele, le difuzează.

Stiți ce înseamnă asta? Narcisism curat și lipsă de seriozitate, de profesionalism şi de reguli la instituțiile în care lucrează. Oamenii aceștia au fost loviți de boala de a se vedea (probabil pentru neveste!) și de plăcerea de a vorbi singuri. Nu mai folosesc purtătorii de cuvînt. Se strofoacă să apară și ies la presă pe oricunde ar fi, pe cîmp, prin parlament, la lift, în deplasări, la poarta insituțiilor, la coborîrea din mașină. Numai la veceu nu fac declarații. Sunt mai ceva ca fotbaliștii la sfîrșitul meciului!

Sunt gata să cred că și la sosirea acasă, seara tîrziu, dacă se găsește cineva să pună un microfon în fața lui Klaus Iohannis, a lui Ciolacu, Ponta sau Cioloș, chiar și a lui Nicolae Ciucă, toți încep să facă declarații fără să fie întrebați. Ca și cîinii lui Pavlov, la aprinderea becului.

Ei bine, la acest capitol, bolborositul și incoerentul Florin Vasilică Cîțu are un succesor și un concurent. Pe generalul (r) Nicolae Ciucă. Omul a preluat obiceiul rămas pe holurile de la Palatul Victoria și iese singur la cameră fără să știe de ce.

Citește ce i-au scris subalternii și nu știe cum să o facă. Este pur și simplu lipsit de exercițiul lecturii. În fiecare om, dar mai ales înfiecare politician se ascunde și un actor ratat. În Nicolae Ciucă este doar unul interzis.

Dacă și pe front generalul Nicolae Ciucă ar comunica în acest fel, cu siguranță că războiul s-ar duce Dracului.

autor: Cornel Nistorescu

sursa: cotidianul.ro