Analize și opinii

Cornel Nistorescu: „-D-aia!”

Mă întreabă un prieten:
– Mă, Cornele, zi-mi și mie, de ce Bulgaria poate să aibă premier școlit la Harvard? Și Republica Moldova și premier, și președinte?
Parlamentul de la Sofia l-a ales ca prim-ministru pe omul de afaceri Kiril Petkov, în vârstă de 41 de ani, liderul partidului ”Continuăm Schimbarea (PP)”, absolvent al universităţii americane Harvard.

Știam că și Republica Moldova are la pupitru două femei cu școală la Harvard. Am revenit pe net să verific.
”Republica Moldova este condusă de un președinte și un premier care au cel puțin trei lucruri în comun: sunt femei, au studiat la Harvard și din trecutul lor profesional face parte Ministerul Educației….În 2013-2015, Gavrilița a fost secretar de stat la Ministerul Educației. A lucrat în consultanță în Marea Britanie, dar și în proiecte de guvernare și evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria și Teritoriile Palestiniene Ocuate”. (www.educatieprivata.ro)

Vorbim de oameni cheie în două țări vecine nouă. Doar n-o să cercetez biografia premierilor din Franța, Anglia sau Germania. Este vorba de Europa de Est, unde criza de profesioniști, de experți și de oameni cu școală serioasă începe să se vadă în mai toate prostiile puse la cale de lumea politică.
Chiar așa, de ce nu avem și noi oameni cu Harvard în guvern? Aș putea să răspund simplu, de-aia! Și totuși, explicația este mai complicată.

Există în România destui absolvenți de la marile universități ale lumii care ar putea fi aduși pentru consolidarea instituțiilor publice. Și, totuși, ezită sau refuză. Nimeni nu-i cheamă cu adevărat pentru a-i folosi la proiecte majore. În cel mai bun caz, sunt folosiți pentru fudulire în fața electoratului. Joburi de nimic, plătite prost și responsabilități minore. În al doilea rînd, imaginea absolvenților de la marile universități a fost șifonată de cîțiva. Trebuie precizat că, imediat după 1990, SRI-ul (cu Virgil Măgureanu în frunte) a luat în calcul și trimiterea de tineri la studii în străinătate. Nimeni nu mai știe care dintre ei a plecat cu bani de la statul român, care cu sprijin de la rude și părinți și care pe baza unor burse de merit.

Cel mai cunoscut exemplu a fost băgăciosul și super-promovatul Sebastian Burduja, gonflat mai ales de Antena 3 și instalat de liberali în tot felul de funcții. El este cunoscut mai ales pentru tentativele sale de mobilizare a românilor din străinătate pentru marele și istoricul miting de protest din 10 august din Piața Victoriei, cel pregătit cu invitații la răsturnarea guvernului și declanșarea alegerilor anticipate. Și încheiat cu violențe și cu nu știu cîte plîngeri și dosare.

Citiți cu atenție un fragment din CV-ul lui Sebastian Burduja și judecați singuri. Care absolvent român de la universități de prestigiu are loc în guvern și în alte poziții importante și care nu. Faceți legătura între Sebastian Burduja și Marinel Burduja și pricepeți singuri.

O știre banală: ”În 2009, la evenimentul de lansare a Ligii Studenților Români din Străinătate au participat personaje precum Dan Voiculescu, Mircea Geoană, Sebastian Ghiță, Mihai Gâdea, potrivit unui comunicat de la acel moment al LSRS, între timp devenit indisponibil pe site-ul Ligii. Burduja a mai fost la Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) dar și la Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS)”

Pe un CV al lui Sebastian Burduja mai putem citi:

”Burse, premii și Distincții: German Marshall Fund Memorial Fellow (2019)
– Atlantic Council Millennium Fellow (2018)
– National Endowment for Democracy Scholarship for the European Forum Alpbach
Political Symposium (2017)
– Friedrich Naumann Foundation’s Future of Freedom Program (2017)
– German Marshall Fund’s European Forum, Young Professionals Summit (2017)
– Outstanding Achievements Award, Vicepresident of Europe and Central Asia, Banca Mondială (2015)
– Forbes 30 under 30 in Romania (2012)
– Absolvire cu merite deosebite în primul an și în cel de-al doilea an (în primii 15% dintre studenți) la Harvard Business School
– Selectat ca bursier David M. Rubenstein (Harvard Business School & Harvard Kennedy School)
– Absolvent cu merite deosebite și onoruri al Stanford University
– Membru selectat în societatea academică Phi Beta Kappa (junior induction – top 2% dintre studenți)
– Premiul președintelui pentru excelență academică (Stanford University)
– Premiul I pentru excelență în arta scrisului în slujba comunității (Stanford University)

Membru în organizații profesionale Global Shapers – World Economic Forum; Fundația CAESAR (membru fondator); Liga Studenților Români din Străinătate (Președinte de onoare & membru fondator); Asociația Mircea Ionescu-Quintus; Asociația Joann Ioana Maria.
Activități sociale si culturale: voluntar în cadrul Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundației
CAESAR. Participant la proiectele sociale inițiate de Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), inclusiv acțiuni de ecologizare, donații, acțiuni caritabile etc.
Publicații: BURDUJA, Sebastian I., Între speranță și deziluzie. Democrație și anticorupție în România postcomunistă, Editura Curtea Veche, 2016”.

De ce nu beneficiază România de aportul absolvenților români la marile universități ale lumii?
Pînă la urmă, ajung singur la concluzia că răspunsul cel mai potrivit este:
-D-aia!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • …doar o nota OBLIGATORIE… antena3 este cel mai reactionar post din Romania, depasind de departe je_gosul pro tv si ”securisticul” digi24… cu toate astea inregistreaza audiente mari, pozind intr-un post care ”tine aproape” de mioritici… vindut total intereselor straine de Romania, ”afiliat”, spun ei, la cnn-ul american, duce permanent, fara scrup_ule si oboseala o politica plina de manip_ulari si deturnari de constiinte… totul ambalat in haina ”grijii” fata de cei napastuiti si cu o stridenta ”orientare” nationala… FARA EXCEPTIE, pe ”sticla” apar in unda doar ”jurnalisti” care maninca insatiabil numai ra_hat… spoitele impaiate, tupeiste, obraznice, TOATE cu mindfulness-ul in capetele vopsite in blond si ”panaramele” masculine, plini cu totii de anti-romanism, conduc permanent cea mai mare ”sucire” de constiinte din Romania de azi… de o ipocrizie fara de margini, se bat cu caramida in piept ca ei ”fac” o politica nationala… cind, in fapt, EI sint cu totii aserviti celor care demoleaza Romania… oare cind se vor trezi cei care-i privesc? sa-ti spun ceva romanul meu… atita timp cit crezi ca antena3 este postul care ”te reprezinta”, ca un badea sau un radu-tudor-piticu’-complexat sau sau oricare dintre spoite iti da ”glas” gindurilor tale, sa stii ca nu ai nici o sansa de a scapa de ceea ti se intimpla de peste trei decenii… daca stai cu ochii ”lipiti” de un asemenea post tv sansele tale de a percepe realitatea sint nule…