Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Cum „gândește” o trompetă?

Citez din Alexandru Muraru, un parlamentar și consilier al primului-ministru al României, ”motorașul” care pompează insistent la acuzațiile de antisemitism la adresa României și frate geamăn al ambasadorului României în Statele Unite ale Americii.

De data aceasta, omul vrea armament greu pentru Ucraina: ”ucrainenii trebuie sprijiniți nu doar cu vorbe bune, ci și cu arme grele”.

Am luat propoziția din ”editorialul” de pe site-ul Digi24 intitulat deja programatic: ”De ce Ucraina trebuie sprijinită și cu arme grele” (publicat în 05.05.2022).

Specialistul în antisemitism a devenit și un susținător al războiului. Alexandru Muraru este licențiat la Iași în Stiințe politice, are două masterate și este doctor în aceleași științe. Am reprodus cu copy-paste o mare parte a ”editorialului” semnat de deputatul politolog pentru a putea înțelege cum gîndește și ce vrea trompetul nostru politic de la Iași. Veți vedea că gîndirea sa este plasată pe post de editorial.

Din asta trebuie să înțelegem că livrarea de arme grele și toate cel neformulate pe care lasă să se înțeleagă autorul este și poziția televiziunii în cauză. Și dacă Digi24 publică părerea lui Alexandru Muraru este de crezut că tutorii politici ai postului (cine le dă direcția) au aceeași poziție care se suprapune cu poziția președintelui Joe Biden.

O deducție logică ne îndeamnă să spunem că și Andrei Muraru – ambasadorul gîndește la fel ca și fratele său de acasă. Și că împreună reprezintă în scris și vorbit poziția României și poziția guvernului american. La ce mai face trimitere și ce lasă să se înțeleagă combatantul nostru, vă invit să descifrați dumneavoastră. Poate înțelegeți cam în ce direcție ar putea să o ia politica românească în perioada următoare.

Ca să nu fiu acuzat de subiectivism exagerat, las cititorului libertatea de a înțelege singur ce vrea fratele Muraru. Poate are dreptate, poate nu! Poate s-a aruncat într-o susținere care nu-i a lui și care s-ar putea să-i depășească înțelegerea și cuprinderea. Poate aruncați o privire și asupra argumentelor psihologice folosite de deputat. Și felul în care argumentează spune ceva. Și limba pe care o folosește este grăitoare. Așadar dați ucrainenilor arme grele sau feriți-vă de Alexandru Muraru.

”Nu de puține ori specialiștii au comparat acțiunile Germaniei naziste din anii premergători celui de-al doilea război mondial și și cele ale Rusiei de astăzi aflată sub autoritatea lui Vladimir Putin. Unii chiar au insistat cu documentarea și au găsit asemănări izbitoare între discursurile prin care Hitler și Putin au justificat acțiunile agresive și complet iresponsabile. Dacă ne îndreptăm privirile spre Marea Britanie din anii `30 ai secolului trecut, putem vedea că Neville Chamberlain a făcut eforturi vecine cu naivitatea sperând că dacă va ceda cerințelor lui Hitler, acesta se va opri. Așa cum știm, a fost o iluzie. În mod obișnuit, speranțele pe care le-a avut Chamberlain sunt omenești, perfect valabile pentru situații în care sunt îndreptate înspre parteneri raționali. De asemenea, azi știm că Hitler era departe, foarte departe de a fi așa ceva.
Într-un asemenea context, cu agresiune militară venită de la lideri cu care efectiv nu se poate discuta și dialoga pentru că își construiesc o realitate paralelă – cei care stau cuminți, o pățesc. Din acest motiv, singura variantă omenească onorabilă este aceea de a sprijini victimele acestor căpcăuni ai istoriei. Nu este niciun dubiu că, dacă vom sta deoparte, după ce vor supune cu bombe și rachete o țară, va urma alta, și apoi vor călca în picioare încă una. Până când ceilalți vor spune „stop” și vor lua atitudine. Aceasta este astăzi singura opțiune și este salutar că sunt foarte multe țări occidentale în acest trend. De asemenea, este o mândrie pentru noi românii să știm că suntem în mod clar și ferm de partea forțelor care se opun unei barbarii îngrozitoare care este declanșată de armata rusă în Ucraina.
Recent, Parlamentul german a aprobat un proiect de lege care prevede livrări de armament greu, inclusiv tancuri cu muniție antiaeriană către Ucraina. A doua zi, cancelarul Olaf Scholz a fost avertizat printr-o scrisoare deschisă de mai multe nume notorii din Germania să nu gireze astfel de livrări care ar putea escalada conflictul militar. Problema cu astfel de poziții, care se vor pacifiste în sine, este că reprezintă exact genul de opinii pe care gangsterii politici precum Putin și ai lui le citesc într-o cheie a slăbiciunii, a lipsei de curaj și mai mult, sunt încurajați să ia în continuare prin violență ceea ce cred ei că li se cuvine. Dictatorii total iresponsabili care au la dispoziție putere militară nu știu să se oprească decât atunci când întâlnesc pe cineva mai puternic decât ei. Sunt croiți după același tipar al mafioților mărunți sau al golanilor de cartier, respectă doar forța și numai forța. Orice discuție, dialog, diplomație, apel la rezonabilitate – toate acestea le apar ca semnalmente ale slăbiciunii, deci ca o invitație la alte violențe.
Nu sunt de acord cu aserțiunile care pun la zid autoritățile române, care văd și judecă totul în alb și negru, nu operează cu nuanțe. Din rațiuni de securitate și de strategie politică și diplomatică, facem mai mult decât spunem. Acționăm și apoi comunicăm. Este important acest lucru, mai important decât a prezenta lucrurile așa cum se petrec. Președintele Iohannis a spus-o primul, apoi primul-ministru și restul oficialilor. E o strategie de comun agreată. Dar oficialii europeni și americani, partenerii noștri, cei care sunt angrenați în acest efort imens de a ajuta Ucraina știu foarte bine realitate. Știu exact, în fiecare clipă, tot suportul pe care țara noastră îl oferă. Ucraina, oficialii și autoritățile știu exact că România ajută mai mult decât și-ar fi putut cineva imagina. Sunt mândru de ce face țara noastră și toți cei care depune eforturi în instituții, în mediul asociativ, în comunități. Este un exercițiu de solidaritate care folosește și României, ne dă încredere în noi.
De asemenea, Poziția președintelui american Joe Biden de a sprijini Ucraina este una foarte corectă. „De-a lungul istoriei noastre, am învățat că atunci când dictatorii nu plătesc niciun preț pentru agresiunile lor, vor provoca și mai mult haos și vor fi și mai agresivi”, a declarat Biden la două luni de la declanșarea războiului de către Federația Rusă. Nu trebuie să fim naivi, trebuie să ne amintim că aproape toată lumea nu a făcut economie de eforturi și a încercat calea dialogului și a diplomației înainte de declanșarea invaziei, dar totul a fost în zadar. Rolul diplomației nu se diminuează. Dar e nevoie de mai mult decât atât acum, este nevoie de fermitate. Iar a livra armament greu Ucrainei în acest moment înseamnă exact acest lucru, că suntem fermi, că nu mai tolerăm ca armata lui Putin să ucidă, să jefuiască, să violeze și că ucrainenii trebuie sprijiniți nu doar cu vorbe bune, ci și cu arme grele”.( De ce Ucraina trebuie sprijinită și cu arme grele 05.05.2022 11:04)

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • @R. Daneel Olivaw: Dacă subscrii „la tot ce este scris cu albastru!” deducem că ești de acord și cu „înlocuirea plăcii comemorative (bannetul outdoor) al orașului Cernăuți cu un mare steag propagandistic naţional ucrainian”!

  • Doar un alt ventilator de imprastiat rahat (albastru )… cuvintele alea dau numai senzatia marginirii intro lume care si-a facut din rusofobie o ratiune de-a fi . Niste suflete “alterate” , acolo ….