Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Angelicul Tîlvăr – doctor fără operă

Toată elita prostocratică a României încearcă să domolească valul de dezvăluiri privind diplomele de doctor în științe, acordate pe bani sau pe veresie politică. Este celebră producția prof. univ. dr. Gabriel Oprea, „general de justiție” cum își scria el pe o ușă de la Primăria Sectorului 2.

Cineva povestea că Oprea l-ar fi întrebat: Vrei să te fac doctor? Nu te costă nimic! Tre’ să-i dai ceva băiatului care face lucrarea.Aceasta a fost moda unui deceniu și jumătate după căderea comunismului. Cînd nu s-au mai temut de nimic, tezele de doctorat au devenit o afacere simplă și pe bandă rulantă. Mai toți pretinșii intelectuali și-au imaginat că nici dracu’ nu-i mai descoperă și o duc bine. Le crește salariul și prioritatea la funcții.

Descoperirile de furt intelectual inițiate și amplificate de Emilia Șercan agită cuibul de profitori pe bază de diplome de doctor. În loc să asistăm la o campanie națională de anulare a titlurilor și de curățire a instituțiilor publice de prostocrați cu diplome lipsite de acoperire științifică, vedem cum, sub privirile tuturor, hoțimea de bunuri intelectuale se apără, mușcă, acuză, se promovează. Cazul ministrului Angel Tîlvăr este simptomatic. Băiatul de colonel de Secu, absolvent de limba engleză, cu o mărișoară gaură în CV (cine știe pentru cine și ce a lucrat) şi cu pregătire pe la instituții controlate de „băieți”, este numit ministru al Apărării în ciuda faptului că era doar un om „specializat„ pentru orice muncă de dat din gură. În loc să asistăm la o cercetare temeinică asupra presupusei fraude, asistăm la vizibile eforturi de minimalizare și îngropare a acesteia.

De cînd a început scandalul, am încercat să descopăr opera doctorului în științe Angel Tilvar. Singura sa carte „România Israel. Relații în perioada comunistă” apărută la Editura Hasefer este de negăsit. Peste tot figurează ca epuizată, inclusiv la editura comunității evreiești. S-o fi vîndut ca pîina caldă, mi-am zis eu, deși, de obicei, marile golănii se fac în tiraj redus pentru a li se pierde urma. Am zis: „Mamă, Doamne! Ce capodoperă o fi, cu ce dezvăluiri spectaculoase!”. Nici vorbă! Am încercat să găsesc studii și articole de acest Tîlvăr prin revistele de istorie, prin colecțiile de studii. Nu se poate ca munca unui intelectual să apară din neant. Trebuie să fi lăsat niște urme. Cei care sunt specialiști într-un domeniu nu se specializează peste noapte. Urmează un drum destul de lung, cu cercetări și cu articole și studii (pe baza lor sunt și admiși la doctorate), apoi la cele cîteva examene mai publică un capitol, o descoperire din lucrare, o sinteză, ceva. Acest Tîlvăr pare căzut de pe acoperișul clădirii PSD din Kiseleff direct în biroul cu diplome de doctor în științe și de acolo, în fotoliul de ministru al Apărării. M-am lămurit doar cînd am dat peste afirmația unui om sănătos în materie, cercetătorul Dorin Dobrincu de la Institutul A.D Xenopol din Iași, citat de site-ul Europa Liberă.

„Apariția acestui personaj la vârful politicii din România este surprinzătoare. Nu a reținut nimeni existența lui. E un personaj obscur apropiat de Ciolacu și Iohannis”. (Dorin Dobrincu).

Sper ca gruparea pesediștilor ieșeni să nu-i caute nod în papură pentru asta și pentru o altă afirmație a sa, reprodusă tot de Europa liberă.

„Am văzut în fruntea ministerului Apărării oameni foarte supuși, ca Nicolae Ciucă, sau complet inadecvați, ca Vasile Dîncu. Tîlvăr este cu siguranță un om din sistem, dacă ne uităm la legăturile de familie, studii. Este pe placul președintelui Iohannis” ( Europa Liberă). G4Media a avut inspirația să descindă la Arhivele Naționale din Focșani unde se află documentele citate de fulgerătorul și necunoscutul istoric Tîlvăr.

„Dosarele Arhivelor Naționale – secția Vrancea arată că numele lui Angel Tîlvăr nu apare în registrul de cercetare a documentelor citate în teza sa de doctorat, scrie G4Media. Potrivit jurnaliștilor G4media, pe foaia de folosire a dosarelor citate se regăsește numele istoricului Ionuț Iliescu de la Muzeul Vrancei. Mai mulți angajați ai muzeului au declarat pentru Libertatea că Iliescu a documentat teza de doctorat a lui Angel Tîlvăr„.

Așadar, între istorici, Angel Tîlvăr este o apariție fără logică, fără pași mărunți, fără apariții publice (mă rog, cu excepția cărții de la Hasefer). Adică, o invenție, un fel de găselniță nerecunoscută de profesioniști. Ce vrem mai mult? Angel Tîlvăr susține că își poate susține lucrarea în fața publicului ca o probă că îi aparține. Nu se califică! După atîta tărăboi și după situația ridicolă în care a ajuns, nu-i de crezut că n-a învățat pe de rost cîteva date și niște concluzii.
Încep să mă conving că, în ciuda faptului că a absolvit o facultate de limba engleză (pe care o fi exersat-o în cine știe ce misiune), ne-am putea edifica și după o simplă probă de dictare în Limba Română!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro