Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Trezirea o vor da recoltele din vara asta. Și va fi una brutală.”

Acum, la modul cel mai serios cu putință: crede cineva că patru sisteme HIMARS schimbă radical soarta războiului din Ucraina? Sau câteva zeci de tancuri de pe vremea lui Pazvante?
Donarea de armament semi-occidental, semi-sovietic, este o operațiune de ridicare a moralului. Necesară, nimic de zis, dar fără impact pe câmpul de luptă. Un singur lucru ar avea cu adevărat impact: SUA și NATO să-și trimită trupele în Ucraina, să lupte în locul ucrainenilor. Ar fi o decizie radicală. Singura posibilă. Doar că nici așa nu există certitudinea că Moscova ar negocia. Mai degrabă ar fi o reacție de felul ”Dacă e să se aleagă praful, apoi s-o facem într-un mare fel!” și ce câștigă ambele tabere? Războiul? Care război?
Din păcate, între părțile beligerante NU mai există canale de comunicare deschise. Asta e o circumstanță agravantă. Iar Occidentul vrea doar un singur lucru: să-și oblige cetățenii să aprobe cheltuieli militare nesăbuita, care nu vor avea niciun impact asupra economiei și a nivelului de trai. Dimpotrivă. Putin e bun și de sperietoare, și de țap ispășitor. Dar pentru cât timp? Unitatea aia de monolit a celor din UE și din NATO este o ficțiune. Prost scrisă.
Trezirea o vor da recoltele din vara asta. Și va fi una brutală. Pentru că înainte să culegi trebuie să ari, să semeni, să dai cu fertilizanți, să irigi. Lucruri simple. Dar care nu se fac cu HIMARS și cu obuziere de 155. Asta e! Și bine nu are cum fi…