Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Și el ce face? Promite răzbunare, și noi vărsări de sânge?”

Eu acum am văzut discursul lui Zelenski, un Zelenski zguduit bine, care anunța căderea orașului Severodonetsk, și promitea că ucrainenii se vor întoarce în Donbas. Promisiunea era, de fapt, o amenințare. Adică fix ce trebuia, în condițiile date. Rușii și rusofonii, dacă mai aveau oarecare dubii despre ”necesitatea” intervenției Moscovei, acum s-au risipit. Și nu e tocmai bine pentru Kiev. Deloc nu e bine!
Dacă chiar vroia să-i tragă preșul de sub picioare lui Putin, în Donbas, Zelenski venea cu un proiect de Constituție care, justificat de noul statut al Ucrainei, de candidată la aderarea la UE, dădea rușilor și rusofonilor ceea ce au cerut, fără ca asta să însemne secesiunea celor două republici din Est. De fapt, construia un nou statut, european pe bune, pentru minoritățile etnice și lingvistice din Ucraina, partidelor politice ale acestor minorități, libertăți politice și religioase tuturor cetățenilor ucraineni. Noul proiect trebuie să excludă extremismul din viața politică, influența neo-nazismului asupra factorilor de decizie, păstrarea moștenirii culturale a națiunii.
Cu alte cuvinte, venea cu un nou proiect de stat, un stat care să conducă națiunea ucraineană, în întregul ei, în Uniunea Europeană. Și el ce face? Promite răzbunare, și noi vărsări de sânge? Atunci e clar că adecvarea sa la realitate este maximă. Și rezultatele vor fi pe măsură!

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu