Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Ne-am întors la Războiul Rece, dar fără alternativă”

În comunism aveam ”Europa Liberă” și ”Vocea Americii”, alternativă la propaganda comunistă. Acum nu mai avem așa ceva. Ne-am întors la Războiul Rece, dar fără alternativă. Ori înghiți mizeriile ”progresiste”, ori îți creezi propria realitate, și te ascunzi în ea.
Băieții au învățat și altă lecție: nu trebuie să lași națiunile ocupate de ”democrație” să își găsească alternative. România a excelat în jocul ăsta ambiguu, între Est și Vest. Acum, gata! De unde furia cu care Rusia și China sunt atacate 24/24, 7/7, 365 de zile pe an. ”Bă! Om fi noi cum suntem, vă tufem și-n sculare, și-n culcare, ne sugeți plua la comandă, ce-i al vostru e și al nostru, și nu-l împărțim cu voi. Dar, la dracu! Cu rușii și chinezii v-ar fi mult mai rău! Cu noi aveți libertatea de a fi umiliți gratis!”
Azi, în taxi, discutam una-alta cu șoferul. Tânăr, de pe lângă București, după cum nu prea cunoștea orașul. Și zice un lucru de un bun simț copleșitor: ”Totul ni se trage de la felul în care ni se prezintă istoria!” Da, manipularea, falsificarea grosolană a istoriei, necunoașterea ei ne-au adus unde suntem: să nu știm cine suntem, de unde venim, ce vrem, și ne luăm, ca oile, după măgarul cu talanga cea mai zgomotoasă. Nu contează că talanga aia ne duce spre prăpastie: drumul e totul!
Așa că mizeriile pe care ni le face ”rețeaua” sunt pistol cu apă. Putem și fără ea. Poate reînvățăm ce înseamnă, cu adevărat, solidaritatea…

Autor: Constantin Gheorghe