Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Lupta din sânul alianței Ranga, Parul și Barosul s-a internaționalizat.”

Lupta din sânul alianței Ranga, Parul și Barosul s-a internaționalizat. Fiecare dintre protagoniști încearcă să implice Bruxellesul, respectiv familiile politice din PE, în luptele pentru putere de la București. Unele căi de intervenție sunt cunoscute, pe altele le vom descoperi pe parcurs. Câtă vreme era de demonizat PSD, intervenția ălora de la Bruxelles era simplu de gestionat: toți de dreapta împotriva PSD.
Acum băieții și-au adus aminte că nu e o dreaptă unică, că există drepte, că fiecare are interese specifice. Cum explici unanimitatea susținerii PNL, în 2020, și demonizarea liberalilor, acum? Cum să demonizezi capodoperă de partid progresist, USRPlus, prezentat până mai ieri drept speranța de reformă a politicii europene, după model Micronel?
Demonizare eficientă fără sprijinul serviciilor secrete românești nu se poate. Doar că asta duce la războaie interne în servicii, la fragmentarea lor, funcție de ajutorul pe care-l dau, la ordinul celor de afară, unuia sau altuia dintre combatanții din Alianță. Nimic nu e mai amuzant decât să vezi jurnaliști ce erau umăr la umăr, unitate de monolit, împotriva PSD, care acum se iau la scărmănat între ei, funcție de adeziunea la un partid sau altul, și la un serviciu sau altul.
Nici măcar nu ne mai putem gândi la o încercare de schimbare a agendei publice. Nu, băieții se caftesc pe bune, cu credință, fără compromisuri. ”Noi nu luăm prizonieri!”, dacă vă mai amintiți.
Să nu ignorăm contextul european în care se desfășoară ostilitățile de la noi. Germania trebuie să treacă de alegerile de anul ăsta, care alegeri promit mari surprize. Franța are regionalele, care pregătesc prezidențialele de anul viitor. Anul ăsta este pierdut, în materie de investiții cu bani europeni. Nu e foarte clar cât de mult s-a consumat din Bugetul 2014-2020. Șefa Comisiei Europene este slabă, și fără viziune. Îi dau și ei târcoale niște belele din trecut. Una peste alta, UE nu a fost niciodată mai slabă ca acum. Și până după alegerile prezidențiale din Franța nu avem nicio șansă de limpezire a apelor. Urmează vremuri crâncene!

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu