Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Logică, pardon de vorba rea, cazonă”

Logică, pardon de vorba rea, cazonă. Ai compensat, pe timpul verii, consumul până la 300 kW pe lună. Când nevoile de consum ale gospodăriilor sunt mai mici, vacanțe, aia, aia. Iar acum, că a râgâit stăpâna de la Bruxelles ceva despre ”economia de gaz și de electricitate”, consumul compensat scade cu 15%! În condițiile în care ziua se scurtează, începe școala, o să fie nevoie de folosirea unor aparate electrice de încălzire, ținând cont de problemele cu termoficarea, etc, etc, etc. Practic, foarte puțini se vor mai putea încadra în limitele consumului compensat. Dar Slavă unității de nezdruncinat între guverne și băieții deștepți din energie, că ale lor vor fi portofelele noastre! Slava Ukraine!

***

Da, frate! Au apărut intelectualii care pot justifica orice, numai să iasă banul! Deci nici nu apăruse bine scara Celsius, că medicii din epocă dădeau indicații despre temperatura optimă din case! Bine așa. Și confortul termic este un construct social, nu un dat obiectiv. Ce simplu! Cum de nu ne-am gândit?! Frigul din case era numai și numai din cauza noastră, pentru că visam cai verzi pe pereți.
”Cu toate acestea, confortul termic este o noțiune care a evoluat în timp. Istoricul Renan Viguié amintește că în secolul al XVIII-lea, medicii sfătuiau ca temperatura în încăperi să fie între 12,5 și 15°C.”