Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Fondul suveran al Norvegiei înregistrează pierderi record după temerile de recesiune globală și inflația rampantă a prețurilor”

”Fondul suveran de ”bunăstare” al Norvegiei, cel mai mare din lume, înregistrează pierderi record după temerile de recesiune globală și inflația rampantă a prețurilor.”
Câteva explicații: fondul suveran norvegian(ceva firimituri din el pică și pe masa unor ONG uri românești, cu care cel puțin doi useriști, sau un liberal și un userist, au intrat în Parlamentul de la București) este format cu o parte din veniturile Norvegiei, rezultate din exploatarea petrolului și gazelor naturale. Ceva de genul ăsta dorea să facă Dragnea folosind banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră. Practic, norvegienii au, în Fond, circa un milion de dolari fiecare!
Problema este că banii din Fond sunt folosiți pentru investiții, cum fac ai noștri cu banii publicii de la Pensii, administrați privat. Și, din aceste investiții, care au un risc inerent, inclusiv de fraudare, Norvegia a pierdut suma de 174 de miliarde de dolari în doar șase luni!
Băieții și fetițele care înjură statul și visează mormane de bani la pensie, pentru că ei contribuie la fonduri private de pensii, nu ca săracii care-și lasă banii la stat, nu știu ce vorbesc/visează! Multe țări, vezi Marea Britanie, care încurajează fondurile private de pensii, au și un sistem public de pensii, care, în caz că dau colțul cele private, oferă ”beneficiarilor” măcar o supă la plic pe zi, pe post de pensie publică. Spre sistemul ăsta ne ducem și noi în zbor avântat. Cu riscurile de rigoare. Dar, de! Poți face oarece în fericirea oamenilor? Nu poți! Deci slavă privaților, că a lor e profitul! Restul? Gâște de jumulit!”