Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „E comic spectacolul unei Europe care-și sacrifică interesele, și cetățenii, din „solidaritate” cu niște unii puși pe furat”

Azi, (ieri n.r) la Lvov, întâlnire între Președintele Universului Cunoscut și Acceptat, Sultan Erdogan, care o să se frigă curând la oo, stând cu acea parte a anatomiei în două luntre, și un oarecare anonim, cică șef la NATO, pardon, UE, și mai pardon, ONU. Tema: transportul cerealelor de la Odesa în lumea largă, care țipă de foame și a trecut pe greieri și viermi de făină.
Partea rusă e scoasă din discuția asta? Bizar. Dar ce mai este normal în balamucul în care trăim? Doar că din poză lipsește un mic, nesemnificativ amănunt: țările care chiar chițăie de foame, de prin Africa, au reprezentat destinația a DOAR 4% din cantitățile exportate de ucraineni! Deci, unde e foamea? Că parcă a apărut piața, cu bagheta sa magică, și gata, s-a rezolvat! Apropo: mai știți ceva de prețul cerealelor, după reluarea livrărilor ucrainene? Bine, așa ziceam și eu!
Mai frumos e altceva: răspunsul Moscovei la întâlnirea asta de la Lvov a venit sub forma unui apropo cât o amenințare. ”Ia să vedem, pe cine coafează închiderea centralei de la Zaporojie? Că o facem imediat!”
Toată lumea se face că NU știe că reactoarele centralei sunt proiectate și construite de Rosatom. Ce-și are sediul la Moscova. Un monstru de vreo 234.000 de angajați! Care angajați sigur știu-ăia care trebuie să știe!-cum se oprește în siguranță bazaconia, doar ei au proiectat automatica și sistemele de protecție și de siguranță! Și așa trei din reactoare sunt deja oprite de ucraineni, care nu au fost capabili să le întrețină în parametrii ceruți de regulamente! În loc să miaune patriotic Zele ar trebui să le mulțumească rușilor că au grijă de centrală! A, vine iarna? Păi, vine! Și heblul e la ruși, nu la ei? Și asta-i drept. Dar muște prinzi sigur cu miere, și deloc cu oțet!
Altminteri e comic spectacolul unei Europe rătutite, care-și sacrifică interesele, și cetățenii, din ”solidaritate” cu niște unii puși pe furat, care joacă scena balconului, și râd de noi! Ce zicea un ministru german? Că Germania se pregătește pentru o iarnă socială fierbinte, marcată de ascensiunea forțelor politice extremiste? Asta e! MuiePutin! Slava Ukraine! Zele, pasează pătrunjelul, nu fi chitră!