Analize și opinii

Constantin Gheorghe: Delirul americanilor continuă

Delirul americanilor continuă. Joe ”Fiara Electorală” Biden l-a amenințat pe Xi că, dacă nu-l pune la punct pe Tefelistul Atomic, SUA au să-și întărească prezența în zona Chinei. Știu și eu dacă așa acționează o democrație exemplară. Că Tefelistul e un buboi pe fesele unora din zonă, inclusiv pe cele americane, e una. Dar să poruncești altora să facă exact ce nu vrei tu să faci, să rezolvi problemele despre care vorbești, e deja prea mult. Washingtonul tratează pe toată lumea ca pe niște servitori, ca pe cârpe de șters pe jos.
Se vede, din toată nebunia generată de primul mandat al lui Trump, și de cel de acum, al lui Biden, o Americă debusolată, fără proiect, reactivă, incapabilă să-și proiecteze imaginea în viitor, și pradă unei grave crize identitare. Nu mai știe de unde vine, și încotro se îndreaptă. Și încearcă să cârpească lucrurile printr-o agresivitate tot mai mare, fără să mai facă diferența între prieteni și dușmani.
Agresivitatea este semn de nesiguranță, și de teamă. SUA se tem pentru viitorul lor, cu o societate făcută bucăți, cu tensiune în creștere între diversele grupuri sociale. Vechile conflicte rasiste nici nu mai contează, acum. Altele sunt liniile de fractură, mult mai grave, și mai adânci. Și, cu lideri precum Biden și Trump, este greu de crezut că cioburile mai pot fi lipite. Dumnezeul în care cred americanii i-a lăsat din brațe. Are și goana după bani și după putere logica ei, dar și limitele ei. Ei bine, a venit vremea să-și găsească alt Dumnezeu!
PS: ultima ispravă a lui Biden: mulțumește Columbiei pentru modul măiastru în care conduce ASEAN. Era vorba despre Cambodgia!