Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Dacă Iohannis crede că lui Biden, sau lui Macron, sau altuia din Liga Mare, le pasă de România…”

Înțeleg că, după discuții cu Ucraina, SUA au trimis în scris răspunsul la propunerile Rusiei. Cum era de așteptat, răspunsul oscilează între cererea de capitulare necondiționată, amenințări cu ”nucleara economică” și ”ne sugeți plua”. Ucrainenii nu par deloc fericiți cu răspunsul, pentru că nevoile lor de securitate au dispărut în confruntarea SUA cu Rusia. De unde sperau că vor fi subiectul principal al negocierilor, s-au trezit pretext pentru umilirea Moscovei. Iar asta reduce la zero capacitatea Kievului de a negocia cu rușii.
Dacă Iohannis crede că lui Biden, sau lui Macron, sau altuia din Liga Mare, le pasă de România, și de interesele ei, înseamnă că e prost cu spume! Nu înțelege nimic din ce se joacă! Bine, nici Biden, și nici Macron, nu înțeleg. Dar ăștia au măcar un spate solid, care mai corectează erorile de ”parcurs”. La noi cine poate face corecțiile? Colecția de slugi pupincuriste, care înseamnă ”statul român”? Suntem nebuni?
Cu ce ne-am ales din febra asta de a i-o trage lui Putin, că asta cred americanii și occidentalii că fac? Cu o nouă Cortină de Fier, pe care nimeni n-o poate justifica. ”Noi nu cu rușii avem ce avem, noi avem cu Stalin!” Și după Stalin a venit Hrușciov, și după Hrusciov, Brejnev, și, de fapt, nu cu ei a au avut ce au avut occidentalii și americanii, ci cu rușii. Demonizarea rușilor timp de aproape un secol a rămas bine înfiptă în scăfârlia omului de pe stradă. Așa că nu cu Putin nu va fi pace. Nu va fi pace cu rușii, ca popor. Asta e tragedia acestor timpuri demente.
Rețeta demonizării se aplică voios și chinezilor. Rezultatul, în SUA, este creșterea crimelor xenofobe și rasiste, care îi au drept țintă pe chinezi. Lucru care nu pare să dea de gândit celor care se dau lumii drept exemplu de democrație și de respect al valorilor, drepturilor și libertăților cetățenești. Asta e, atât putem!