Analize și opinii

Constantin Gheorghe: “Cinstit ar fi să desființăm armata, și să angajăm mercenari de banii ăștia”

Revin asupra subiectului. Deci anul viitor vom cheltui pentru înarmare și pe întreținerea armatei pe la 2,5% din PIB. Adică 7,5 miliarde de dolari. Și facem fix o laie cu banii ăștia! Cinstit ar fi să desființăm armata, și să angajăm mercenari de banii ăștia. Cam ca ăia de la Wagner. Oamenii trebuie să vină aici cu tot ce trebuie: armament, muniție, oameni, aviație, nave, mă rog, ce crede onor statul român că este nevoie. Am face o afacere. Pentru că ăia, mercenarii, ar obține de la furnizorii de armament prețuri mai mici decât obține statul român, Și ar fi în grija lor totul: întreținere, reparații, modernizări, pregătirea personalului. Și așa nu obținem mai nimic pentru industria românească de armament în urma comenzilor plasate firmelor americane. Iar miile alea de trupeți străini parcați acum în România asta sunt, în fond: mercenari, pe care noi îi plătim pentru onoarea de a se căca în privatele patriei iubite.
Angajăm firma, vedem ce armament păstrează din ceea ce avem acum, restul vindem sau dăm la reciclat. Vedem câți din actualii soldați români și din ce categorii de forțe păstrează, și cu asta mai scăpăm de o nebunie: pensiile militarilor. Gata, nu mai avem așa ceva! Și vedem cât ne costă. Oricum viitorul este ăsta: privatizarea războiului și externalizarea funcției de apărare și de securitate a statului. Măcar știm un rost și o socoteală.
Sigur, istoria ne arată că putem s-o luăm în freză cu mercenarii, care ar putea să ne șantajeze și să ocupe România, să ucidă și să jefuiască, pentru a obține mai mulți bani. Dar cine nu riscă, nu câștigă. Și apoi suntem în NATO, și ne apără el de mercenarii prea lacomi, nu?
Asta e! Slava Ukraine!