Analize și opinii

Constantin Gheorghe: „Anul ăsta va fi Iadul pentru români”

Cred că în România nimeni-cu excepția ticăloșilor care ne iau banii de pomană!- nu înțelege care este rostul subvenției. În principiu ideea subvenției pleacă de la obligația statului de a democratiza accesul cetățenilor la bunuri și servicii, care, altfel, ar fi accesibile doar celor foarte bogați, și excluzându-i pe ceilalți cetățeni. Excluderea unor subvenții va produce o adevărată tragedie națională. Anul ăsta va fi Iadul pentru români. Relativa bunăstare, pentru unii, supraviețuirea, pentru cei mai mulți, a depins până acum de existența subvențiilor și a prețurilor controlate la energie și la gaze naturale, printre altele. Adăugați la asta ”austeritatea”, înghețarea veniturilor, și veți înțelege ce ne așteaptă.
Ce face acum Nicușor Dan cu bugetul destinat reparării rețelelor de termoficare este un mod de a-i obliga pe bucureșteni să își pună centrale de apartament. Există un lobby în această direcție. Doar că NU există capacitatea de a monta așa ceva! Este un dezastru, dacă ți-a picat centrala! Cine întinde țevile de alimentare cu gaz și apă? Cine reface rețeaua de calorifere din apartamente? Nu contează! Suntem la mâna lor!
Dacă vă reamintiți de Radu Berceanu, el a fost extrem de creator în materie de distrus sistemul public de transport feroviar. Iar ”subvenția pe pasager”, introdusă pentru operatorii privați, e din seria ”banii însoțesc pacienții/elevii”. Și ce comentează un prieten, care știe ce și cum cum dotarea privaților pentru a efectua transport de pasageri pe calea ferată:
”Alta problema e ca mizeriile astea diesel circula sub catenara sunt SUBVENTIONATE DE NOI. Asta desi au fost nenumarate cazuri de intarzieri imense la AstraTransCarpatic fix la automotoarele astea de sute de minute, trenul ajungand pur si simplu sa mearga gol la 10 minute in spatele unuia al CFR Calatori doar pentru a nu pierde subventia pentru acea zi. E o bataie de joc ce face compania asta, care ar fi putut foarte simplu sa isi fabrice niste vagoane pentru utilizare proprie. Iar statul se uita de cativa ani si nu zice nimic.
E clar ca solutia e doar una, gata cu concurenta in domeniul asta, ea pur si simplu nu poate exista. CFR Calatori sa pastreze toate magistralele si liniile principale iar liniile secundare in anumite cazuri pot fi date unui privat ca neinteroperabile. Nu 5 pe linie cum e pe Bucuresti-Constanta pentru ca e stupid si toata lumea are de pierdut.”
Despre compania de transport pasageri a Astra Arad: ”E hilar ca intr-un domeniu cu o gramada de institutii cu rol de reglementare si atatea bariere, puse teoretic tocmai pentru siguranta calatorilor, rablele astea au putut sa circule la liber atatia ani (din 2018 parca). Si o sa mai circule, ca exista o totala inconstienta la Astra cu privire la ce se poate intampla cu ele pe sine. Iar calatorii le vad asa frumoase si cand aud de Astra mai au si orgasme. Cred ca ar trebui o campanie de informare publica cu tema “NU VA URCATI IN ASA CEVA, TARA DIN CARE AU VENIT LE-A SCOS DIN CONTABILITATE FARA SA LE FI FOLOSIT DE BUNE CE ERAU”.”
Și ce le umblă ăstora prin cap: introducerea concurenței și pentru STB, deocamdată, dar și Metrou, când s-o coace situația. Deocamdată se umblă la prețul biletelor. Dar românii, în marea lor inteligență, înjură subvențiile, și vrea ”concurență”, că așa știu ei: concurența micșorează prețul, iar statul e prost administrator!