Analize și opinii

Colonialismul programat

Naivii care mai delirau cumva că FMI şi capitalul străin al cărui agent este, tot presând asupra privatizării companiilor de stat, o fac în numele eficientizării şi pentru îmbunătăţirea stării economiei au primit zilele trecute o palmă peste ochi. Culmea, chiar de la preopinenţi! Care au ţinut să-şi dea jos masca de pe faţă. Nu se ştie de ce, dar se poate bănui. Prinzând la ananghie Guvernul român, preopinenţii s-au gândit probabil că nu mai are rost să joace teatru şi au băgat buldozerul.

Ne-am trezit însă cu dl Alexandru Săndulescu, director general în Ministerul Economiei, că apare public şi declară cu subiect şi predicat ceea ce ştia bine şi Grivei, dar ceea ce nu spusese până acum nici un oficial. Că FMI presează, de fapt, pentru pri-va-tizarea companiilor de stat care aduc profit, şi nu a celor care înregistrează pier-deri. Dl Săndulescu a dat un exemplu semnificativ. FMI nu pune vreo presiune pentru privatizarea vreunei termocentrale, unde ar fi nevoie de investiţii şi modernizări, ci pentru privatizarea Electrica Distribuţie, singura piesă din distribuţia de electricitate care mai este în mâna statului şi care realizează profituri (atenţie, profituri, şi nu pierderi!) şi în care nu este neapărat nevoie nici de investiţii, nici de modernizări. Exemplu dat cu tâlc de dl Săndulescu, căci aflăm de la domnia sa că, în România, companiile de distribuţie private sunt „reglementate” (!) să funcţioneze cu cel puţin 12% profit, iar companiile tot de distribuţie, dar de stat sunt „reglementate” (!) să funcţioneze cu doar 8% profit. Si ce ne mai spune dl Săndulescu? Că o privatizare a Electrica Distribuţie ar face să dispară posibilitatea acestei comparaţii! Corect!

Cu alte cuvinte, în România, FMI şi Uniunea Europeană programează din reglementări ca serviciile publice, deşi fac absolut aceleaşi lucruri, să aibă un profit mai mare dacă sunt private decât dacă sunt de stat! Deliberat, companiile de stat trebuie să arate că sunt mai proaste! Desigur, pentru a putea fi mătrăşite către capitalul străin, deşi fac totuşi profit, urmând să rămână poporul să lupte cu ele dacă înregistrează pierderi! Poate fi aşa ceva numit altfel decât colonialism?!

Se vede de la o poştă că nu condiţiile atât de fals cântatei pieţe tranşează competiţia şi competitivitatea, ci dictatul colonialist! E mult mai rău decât ceea ce ştiam! Cu toate că şi ce ştiam era de ajuns!

Pentru a ne referi doar la sistemul energetic, am fost puşi de către demolatorii României, respectiv FMI şi Banca Mondială, să dezmembrăm compania naţională energetică integrată, pentru ca străinii să poată să ne ia imediat partea rentabilă, adică distribuţia, unde nu era nevoie de investiţii, şi să ne lase pe noi cu producţia, unde era nevoie de investiţii masive, iar eventualele profituri veneau doar după perioade îndelungate.

Comisia Europeană, ca agent de profit pentru marile companii vest-europene din energetică, şi-a băgat, bineînţeles, şi ea coada! A impus o liberalizare a pieţei energiei, cu toate că, prin existenţa unui singur producător (statul), nu se întruneau condiţiile. Liberalizarea s-a rezumat la energia produsă ieftin (cea din surse hidro), pe care au tăbărât zeci de căpuşe care s-o ia ieftin şi s-o vândă scump. Şi, graţie căreia distribuitorii străini de energie fac profituri de 25%, şi nu de 12% cât era „reglementat”, faţă de nici 5-6% cât este în Uniunea Europeană! Acum, aceeaşi Comisie vrea alinierea preţurilor de decontare a gazelor din producţia internă la preţurile gazelor ruseşti importate (stabilite la Moscova!), pentru ca renta diferenţială din exploatarea gazelor româneşti să fie însuşită de companiile străine din energetica României, pe numele lor OMV, Gaz de France, E.ON. Şi, sub bagheta presiunilor FMI, capitalul străin vrea să dea lovitura fi-nală: preluarea Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi a părţii rentabile din filiera cărbune-electricitate. Se doreşte cumva prin toate acestea dezvoltarea României?! Doar exploatarea colonialistă a României!

Ilie Şerbănescu (analist economic)
sursA: romanialibera.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • tREBUIE SA FACEM REFERENDUM NATIONAL SI SA IESIM DIN UE CA SA SALVAM ROMANIA …APOI TOT CE A FOST PRIVATIZAT PE NIMIC TREBUIE SA SE INTOARCA LA STA SI SA PRODUCA PENTRU ROMANI …DUPA CARE TREBUIE SA INCEPEM REINDUSTRIALIZAREA ROMANIEI CU CAPITAL CHINEZESC …ESTE SINGURA SOLUTIE SA NU DISPAREM NOI DIN VIATA SI RMANIA DE PE HARTA !SE VA FACE CIR DE CURIND FIINCA ASA NU SE MAI POATE ..EPLOZIA DE URIE SI DISPERARE VA FI NAUCITOARE SI VA FACE CA DECEMBRIE 89 SA PARA O BATAIE CU FLORI LA SOSEA ,PE LINGA CE VA ADUCE ACETI 20DE ANI DE CRIMA SI BATJOCORIRIRE A POPORULUI ROMAN !ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !

 • PREVIZIUNI PENTRU ROMANIA.Militarii români îşi vor folosi experienţa în obţinerea unor victorii glorioase atunci când vor apăra România
  „Vă mărturisesc că ceea ce mi-a purtat paşii spre pământul binecuvântat al Bucovinei este în special faptul că am avut unele viziuni în conformitate cu care, într-un viitor nu prea îndepărtat, de aici se va înălţa, în întâmpinarea destinului său, cea mai puternică personalitate politică a României pe care o va cunoaşte, poate, mileniul care a început. Tocmai datorită acestor viziuni referitoare la viitor pe care le-am avut, am venit să mă familiarizez cu aceste locuri sfinte de unde îşi va porni activitatea acest mare Mântuitor al omenirii viitoare… şi trebuie să recunosc că această personalitate grandioasă va avea o mulţime de calităţi excepţionale. Acum sunt sigur de toate acestea după ce am vizitat ceea ce aş putea numi „stâlpii spiritualităţi româneşti“, concretizaţi în incomparabilele şi genialele opere de artă care sunt mânăstirile Moldovei. Aşa cum vă spuneam, de pe teritoriul Bucovinei se va ridica un om bun, înţelept şi credincios întru Dumnezeu care va fi tare ca o stâncă. El va conduce acest popor cu o mână de fier, dar, totodată, va fi un om bun, înţelept şi drept. Până la acea dată când se va afirma ca un mare conducător charismatic, el nu va fi de nimeni cunoscut. Acest mare conducător va opri prăbuşirea naţiunii române şi tot el, prin activitatea sa plină de înţelepciune, o va înălţa în fruntea statelor de pe glob. Sub conducerea sa, România va ajunge, la scurt timp după aceea, la cea mai mare extindere teritorială din întreaga sa existenţă şi va atinge cea mai mare înflorire economică. În acele vremuri, militarii români vor fi aduşi în ţară de pe fronturile unde luptau anapoda, fără niciun ţel, şi îşi vor folosi experienţa în obţinerea unor victorii împotriva celor care vor ataca această ţară, iar faptele lor de arme vor fi la fel de glorioase ca şi acelea ale înaintaşilor lor. Trebuie să ştiţi că toate acestea vor fi posibile deoarece ei vor avea un ţel nobil, o cauză dreaptă şi un conducător bun şi înţelept, care va fi capabil să-i călăuzească. În secolele următoare, România va juca un rol preponderent în viaţa spirituală, politică, socială şi economică a acestei planete.”

  România va deveni pilonul noii orânduiri internaţionale pe această planetă
  „Raportul de forţe se va transforma radical în lume la încheierea ultimului război mondial. Ţările ce vor fi puternic spiritualizate vor dobândi apoi supremaţia mondială. Trebuie să ştiţi că ţările noastre, India şi România, vor deveni în acele vremuri pilonii principali pe care se va sprijini noua orânduire internaţională ce va apare atunci. Grecia, Japonia, Franţa şi Rusia (ce va fi aproape în totalitate spălată de ateism şi comunism printr-o mişcare socială ce va fi chiar mai brutală decât cea românească) vor deveni nişte sui generis coloane de susţinere a dezvoltării mondiale, dezvoltare ce va fi bazată mai mult ca niciodată pe spiritualitate, pe cultură, pe religie, pe bună înţelegere, pe iubire şi pe artă, iar nu pe regulile reci ale unor economii mercantile, egoiste şi lipsite de suflet. Anumite structuri statale lipsite de suflet vor dispare din istorie şi printre acestea amintim SUA, Uniunea Europeană şi NATO. Toate acestea se vor prăbuşi şi vor dispărea. SUA se va prăbuşi deoarece are picioare de lut şi fiindcă structurile sociale în această ţară au fost consolidate pe minciună şi pe felurite premise false. Slăbiciunea SUA va fi demonstrată adeseori în cursul celui de-Al Treilea Război Mondial, în urma căruia hegemonia SUA va dispărea.

 • @Pescaru Manole.. Prea frumos să fie adevărat. CU vise nu prea se construieşte o naţiune. Istoria nea arătat că singurul constructor viabil şi dovedit pentru a clădi o naţiune nu este decât “PARUL”. Restul e apă de ploaie. Suntem ultimii în istorie pentru că noi românii mai mult visăm, decât să acţionăm. Şi nu în ultimul rând, ne rugăm să moară şi capra vecinului.

 • @CATRE ADMINISTRATOR.DE CE NU MI SE PUBLICA TOATE ARTICOLELE?ESTE INUTIL DE A A MI SE TRIMITE MESAJE CU RASPUNS”COMENTARII IN DUPLICAT”ATATA TIMP CAT VOI NU MI LE PUBLICATI.LIBERTATEA DE EXPRESIE ESTE UN DREPT CONSTITUTIONAL(ART.30)CAT SI IN DECLARARIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI(ART.19)LA CARE ROMANIA ESTE SEMNATARA.INCHIDETI SERVERUL.OPRITI TOTUL.TOATA LUMEA ACASA.NOAPE BUNA.FACETI LOC LA ALTII.NU ARE SENS SA OCUPATI SPATIUL INOPORTUN.VA ESTE TEAMA DE CRETINII DE LA CONDUCERE?SAU FACETI PARTE SI VOI DIN GRUPUL ACELA.PUBLICATI TOTUL.DACA NU?!INCHIDETI.

 • @DUPA ESUATE TENTATIVE DE PUBLICARE A COMENTARIILOR MA FACE SA CRED CA VOI NU SANTE-TI INTREGI LA CREIER.SUFERITI DE CEVA.AVETI O MIGRENA.AM SPUS SI MAI REPET INCHIDETI SERVERUL.ACASA TOATA LUMEA.

 • @Pascaru Manole

  Noi stim ca in Romania se va naste Christosul,ca Romania e nascatoare de Dumnezeu, ea este Bethlehem si despre ea ne vorbeste Apoc 12.

  Dar mai stim si faptul ca Antichristul tot in Romania va aparea. Cel despre care vorbiti dvs, este mai degraba Antichristul si nu Christosul adevarat in care trebuie sa CREDEM.

  Daca nu ma insel, aceasta profetie de care ziceti dvs apartine lui Sundar Singh,ca el mai este si baba vanga care tot asa ne vorbeste despre o persoana proeminenta ce se ridica din Romania.
  Aceste profetii a acestor doi profeti, nu fac decat sa-l initieze pe Antichrist si nu pe adevaratul Christos.
  Christosul de care vorbesc cei doi,este unul care ”lucreaza”, aduce o jertfa pentru a primii binecuvantarea, este un Cain care aduce jertfa din roadele pamantului, este un Esau care se duce sa ”vaneze” pentru a primi binecuvantarea, este un Saul care aduce jertfa de la sine insusi, uitand ca lui Dumnezeu ii place mai mult ascultarea decat jertfele.
  ”MILA VOIESC SI NU JERTFA”

  Christosul adevarat cand vine in lume, el zice:

  ”Tu nu doreşti nici jertfă, nici dar de mîncare,
  ci Mi-ai pregătit un trup;
  nu ceri nici ardere de tot, nici jertfă de ispăşire.
  Atunci am zis: „Iată-mă că vin! – în sulul cărţii este scris despre mine –
  vreau să fac voia Ta, Dumnezeule!”- Psalmi 40:6-8

  ”Dacă ai fi voit jertfe, Ţi-aş fi adus:
  dar Ţie nu-Ţi plac arderile de tot.”- Psalmi 51:16

  Christosul adevarat, el insusi este jertfa si nu va aduce alta jertfa afara de el, pe el insusi.
  El este mielul care ridica pacatele noastre facandule ispasire prin sangele si trupul lui.

 • UN PIC DE RESPECT(SOLEMN)PENTRU BABA VANGA CUM O NUMITI VOI.RUSINE!!!!!.avertizari pentru Romania
  Ultima previziune făcută de Vanga, care se referă la România, a fost ţinută secretă timp de 10 ani

  Vanga, „purtătoarea de veşti bune”, a ajutat milioane de oameni prin viziunile sale

  Unul dintre cei mai cunoscuţi mediumi din lume, Vanga, s-a născut la Strumica, în Republica Macedonia de azi, la 31 ianuarie 1911, într-o familie de ţărani. A fost un copil născut prematur şi cu complicaţii. Conform tradiţiei locale, un nou născut nu este botezat decât în momentul în care se presupune că va trăi. După primul său ţipăt, moaşa a ieşit în stradă ca să ceară de la un trecător un nume pentru copil. Numele ales pentru ea a fost Vanghelia, prescurtare de la Evanghelia, un nume grecesc care înseamnă „purtătoarea de veşti bune”.

  În copilărie a fost o fetiţă obişnuită, blondă cu ochi albaştri, inteligentă, căreia îi plăcea să se joace de-a medicul, prescriindu-le celorlalţi copii remedii din plante. La 12 ani, însă, a trecut printr-un moment dramatic, care i-a schimbat definitiv viaţa. O furtună cu vânt puternic, iscată din senin, a luat-o pe sus, târând-o departe pe câmp. A fost găsită după multe căutări, înspăimântată, acoperită cu crengi şi pietre, cu ochii plini de praf şi de nisip. Nicio încercare de vindecare nu a avut succes, astfel încât în scurt timp şi-a pierdut definitiv vederea.

  În 1925 a fost primită la o casă pentru orbi din Zemun, Serbia, unde şi-a petrecut următorii trei ani învăţând să citească în alfabetul Braille, să cânte la pian, să tricoteze, să gătească. După moartea mamei sale vitrege a trebuit să se întoarcă acasă pentru a avea grijă de fraţii ei mai mici. S-a căsătorit în 1942 cu Dimitar Gushterov din Petrici, Bulgaria, unde s-a mutat şi ea curând şi unde a trăit apoi tot restul vieţii. A murit la 11 august 1996, spunându-le celor apropiaţi că nu-i este teamă de acest moment. A fost conştientă până în ultima clipă şi vorbea despre moarte într-un mod poetic, pentru ea aceasta fiind doar o trecere într-o altă lume.

  Darul miraculos al profeţiei. Clarviziunea

  După ce şi-a pierdut vederea, au început treptat să i se dezvolte alte simţuri. La scurt timp a început să-şi manifeste darul prezicerii şi clarviziunea. Uneori vorbea cu fiinţe invizibile celorlalţi. Alteori, pe neaşteptate, intra în stări de transă, glasul îi devenea mai puternic şi spunea lucruri pe care în mod normal n-ar fi avut de unde să le ştie. Avea capacitatea de a comunica cu cei morţi, spunea unde se află persoane dispărute, rezolva cazuri criminalistice, punea diagnostice care se dovedeau exacte, vindeca bolnavii folosind remedii din plante.

  Prima sa profeţie datează din perioada adolescenţei şi a constat în descoperirea unei oi care dispăruse din turma tatălui ei. Uimirii acestuia i-a răspuns că a văzut în vis unde era oaia dispărută. A mai spus că vede mereu câte ceva în vis, iar visele ei se împlinesc. Tot în perioada adolescenţei prietenele sale o rugau să le ghicească soarta. Toate prezicerile ei se împlineau şi lucrul acesta impresiona, deoarece încă nu bănuia nimeni că Vanga are harul prorocirii.

  Majoritatea predicţiilor sale s-au referit la vieţile private ale oamenilor care o căutau, dar a făcut şi multe preziceri referitoare la viaţa politică internaţională; toate acestea s-au adeverit. Cercetările statistice au arătat că, de-a lungul timpului, peste un milion de oameni i-au solicitat ajutorul.

  Susţinea că extraordinarele sale capacităţi paranormale erau în legătură cu prezenţa unor fiinţe invizibile a căror origine nu s-a priceput prea bine să o explice. Aceste fiinţe îi puteau oferi orice informaţii despre oameni, timpul şi spaţiul nefiind o problemă pentru aceştia. Pentru Vanga, viaţa fiecăruia îi apărea ca un film în faţa ochilor, de la naştere până la moarte. Doar că nu era în puterea ei să modifice nimic; putea numai să spună ce vede.

  Vanga a prevăzut cel de-al doilea Război Mondial

  În ianuarie 1941, Vanga a fost vizitată de un spirit: un bărbat înalt, blond şi dumnezeiesc de frumos, călărind un cal alb, îmbrăcat într-o armură strălucitoare, ca un războinic din antichitate. Acesta a anunţat-o despre cel de-al Doilea Război Mondial: „Lumea a devenit tărâmul dezastrului. Milioane de oameni vor muri. Tu însă vei rămâne aici şi vei profeţi. Nu te teme, îţi voi spune eu ce să zici!”.

  La 6 aprilie 1941, aşa cum prezisese Vanga, trupele germane au traversat graniţa iugoslavă. Ea a început să se manifeste ca un adevărat canal pentru această fiinţă şi a început să facă preziceri exacte despre locuri, evenimente, oameni implicaţi în război. Faima sa de prezicătoare s-a răspândit şi numărul celor care o căutau a crescut. La 8 aprilie 1942 a vizitat-o chiar regele Bulgariei, Boris al III-lea.

  Între anii 1940-1950 a fost persecutată de comunişti, o perioadă a fost chiar în închisoare pentru că prezisese moartea lui Stalin. Capacităţile ei inspirau totuşi teamă, iar valul de persecuţii a luat sfârşit după ce a trimis acasă un poliţist venit să o ancheteze, îndemnându-l să-şi salveze copiii căzuţi într-o groapă cu var.

  Din 1967, pentru că afluxul de oameni care o căutau era din ce în ce mai mare, a cerut ajutorul statului. Au fost desemnaţi oameni care să păstreze ordinea în faţa uşii sale, iar la primărie a fost înfiinţat un serviciu care înregistra datele tuturor solicitanţilor. În cele din urmă Vanga a fost recunoscută oficial. Se ştie că de-a lungul timpului ea a fost vizitată şi de importanţi şefi de state, care i-au cerut sfaturi. Printre aceştia se numără şi fostul cuplu dictatorial din România.

  O previziune importantă pentru România

  Cu puţin timp înainte de moarte, Vanga a înregistrat pe bandă de magnetofon o previziune pe care a încredinţat-o uneia dintre nepoatele sale. Rugămintea sa era ca această previziune să ajungă la o anumită dată la o persoană anume, care are misiunea de a o face cunoscută românilor. Explicaţia pe care ea a dat-o a fost că „Românii sunt oameni speciali, dar nu mai cred în valorile lor şi, dacă mesajul le este adus de un străin, este mai bine primit decât de la unul de-al lor.”

  Vă prezentăm în continuare textul acestei previziuni:

  „Eu sunt foarte mică pentru ca el să vină la mine, aşa că eu transmit această veste, care mi-a venit de Sus. Să fie despachetată în luna ianuarie, ziua 24, anul 2005 şi, în cel mult o lună de zile, să fie dusă celui la care voi face referire în text. Dacă nu se va putea ajunge la el, să fie dată celor din preajma sa. Să vă ajute Dumnezeu!
  În bucuria acestei lumi, în România va veni cel promis lumii. Se va bucura întregul Pământ de naşterea lui. Dumnezeu îl va ocroti într-un loc, departe de locul unde se odihnesc străbunii lui, până când va veni ceasul său. Cu puterea de Sus va fi dăruit. Pământul, Apa, Focul îi vor veni în ajutor. O dată cu venirea lui în această lume, tot ceea ce este construit pe minciună se va nărui. Toate acestea se vor petrece în anul 2005. El va fi piatra de temelie pentru omenire. Primii care îl vor recunoaşte vor fi cei din poporul său, poporul din care el a ieşit. Drept răsplată, el va aduce acest popor pe cea mai înaltă culme a desăvârşirii, din întreaga lume. Acest popor va deveni o adevărată pildă pentru toate popoarele pământului. El nu va veni cu un cal viu, ci cu un cal din fier, pe care singur îl va mânui.”

  Darul vindecării

  Înafara capacităţilor previzionare şi de clarviziune, Vanga a fost şi o vindecătoare miraculoasă. Pentru aceasta utiliza exclusiv plante. Considera că oamenii ar trebui să se trateze folosind doar ierburi care cresc în zona în care ei locuiesc. Prescria băi cu infuzii de plante despre care spunea că au efecte binefăcătoare asupra pielii. Vanga nu se opunea medicinii alopate, însă spunea că nu e bine să iei prea multe medicamente pentru că acestea „închid porţile prin care natura reface echilibrul în corp cu ajutorul ierburilor.”

  Cea mai mare plăcere a ei era să stea de vorbă cu florile: susţinea că ele îi povestesc o mulţime de lucruri. Vanga a trăit în concordanţă şi armonie deplină cu natura, făcând cu adevărat parte din natură, scria K. Stoianov, un biograf al său. Tocmai de aceea, natura comunica, vorbea cu ea atât de explicit. Vanga, având simţurile desăvârşite, putea recepţiona mesaje de la tot ceea ce o înconjura: de la ierburi şi de la copaci, de la pietre şi din cosmos, din trecut şi din viitor.

  Uneori, Vanga rămânea tăcută şi nemişcată, cu un aer absent. În aceste momente, în care era desprinsă de realitate avea viziuni, ori vorbea cu fiinţe din alte planuri ale manifestării, aşa cum i-a spus o dată surorii ei mai mici Liubka, împreună cu care era la fântână după apă: „Am vorbit cu un om, un călăreţ care a venit la fântână să-şi adape calul. Eu i-am spus să nu se supere că nu-i faci loc, deoarece tu nu-l vezi. Călăreţul mi-a spus: Vezi iarba aceea cu flori albe, mici, care creşte lângă fântână? Este «iarba-stelelor» şi ajută la vindecarea mai multor boli.”

  După cum mărturisea ea însăşi, tot ce ne înconjoară e viu. Nu există ,,natură moartă”. Totul este coordonat de materia superioară, adică de raţiune. Medicii erau uimiţi de rezultatele ei. „Farmacia Vangăi” cuprindea plante, flori, precum şi alte substanţe obţinute pe cale naturală şi înzestrate, parcă special pentru om, cu miraculoase puteri de vindecare

 • UN PIC DE RESPECT(SOLEMN)PENTRU BABA VANGA CUM O NUMITI VOI CRETINILOR.SLUGI AI MONSTRUOASE COALITII POLITICE.RUSINE!!!!.Vanga a fost o femeie misterioasă şi plină de calităţi

  Vanga spunea că se roagă în permanenţă la Dumnezeu. Mai spunea că toate capacităţile sale paranormale nu sunt altceva decât un dar natural pe care ea n-a făcut altceva decât să-l folosească spre binele celorlalţi. De mică s-a obişnuit să aibă grijă de ceilalţi, fără să ceară nimic pentru sine. Cu o modestie rar întâlnită, Vanga spunea că totul vine din afara ei, că ea nu face altceva decât să „transmită”, să „traducă” cele spuse de entităţile cu care comunică.

  Sănătatea morală şi spirituală a oamenilor erau foarte importante pentru ea. Trăia într-o stare de idealizare a omului şi a tot ce este omenesc. Nu tolera minciuna, mişelia, invidia. Ea nu permitea nimănui să se răzbune, afirmând că omul este creat pentru fapte cuviincioase, iar perfidia şi intriga sunt nedemne de el. Era destul de dură cu cei pe care îi considera răi sau păcătoşi. Aceştia erau mai întâi demascaţi în public, apoi daţi afară din casă.

  Îi simţea pe cei care veneau la ea cu gândul ascuns de a-i verifica puterile ori de a face înregistrări pe care ea nu le permitea. Odată, un grup de savanţi a hotărât să realizeze un film despre Vanga şi, pentru aceasta, au făcut o gaură specială în peretele din odaia vecină şi au instalat acolo o cameră de luat vederi. Vanga i-a suportat trei zile, apoi a spus: „Credeţi că, dacă sunt oarbă, eu nu văd ce se petrece?” S-a constatat atunci că întreaga peliculă era curată.

  Vanga era meticuloasă şi foarte atentă la ceea ce spunea. Înainte de a rosti o frază, medita asupra ei. Ea a fost nu doar o prezicătoare, ci şi o sfătuitoare a celor care o căutau pentru cele mai diverse probleme. Unul dintre cei care au vizitat-o, spunea: „Chiar dacă nu-ţi prezice nimic, este pur şi simplu suficient să mergi la Vanga pentru un sfat, deoarece ea citeşte din cartea vieţii.”

  La moartea soţului său, în 1962, Vanga a intrat într-un somn profund din momentul în care acesta a fost adus acasă de la spital până în clipa înmormântării. Apoi a explicat cu simplitate: „L-am condus până la locul care i-a fost hotărât”.

  Vanga era o femeie simplă, extrem de ordonată şi iubitoare de curăţenie. Nu-i plăcea să lenevească şi nici la alţii nu tolera lenea. Ea „simţea” culorile şi îşi împodobea casa cu lucruri croşetate de mâna ei în culori vesele. În casă, cu toate că trona o mare sărăcie, era curat şi plăcut. Iată ce spunea Vanga unei vizitatoare: „Cum o să înaintezi spre lucrurile mari, când nu le cunoşti pe cele mici?”

  Ridicată la rang de cult, dragostea sa pentru curăţenie a fost explicată chiar de ea: „În fiecare zi vin la mine mulţi oameni. Ei pleacă de aici curaţi, dar la mine rămân bolile lor, grijile lor, proasta lor dispoziţie, amintirile triste şi toate celelalte probleme. Pe umerii mei apasă greu toate acestea şi de aceea fac curăţenie, pentru că aşa mă simt uşurată.”

  Previziuni pentru viitorul omenirii

  Vanga a prezis de-a lungul timpului evenimente marcante pentru omenire cum ar fi cele de la Praga din 1968, din Liban din 1982, dezastrul de la Cernobîl, căderea URSS, scufundarea submarinului Kursk (previziune făcută cu 20 de ani înainte de producerea catastrofei) sau distrugerea turnurilor gemene din New York.

  Ea spunea că „Lumea va suferi o mulţime de cataclisme şi necazuri mari se vor abate. Se va schimba însăşi conştiinţa oamenilor. Timpuri grele vor veni. Oamenii se vor împărţi după credinţa lor.” „Suntem martorii evenimentelor cutremurătoare ce vor modifica soarta şi destinul omenirii.”

  Pentru viitorul ceva mai îndepărtat a prevestit că „În cosmos se va descoperi viaţa şi deodată va deveni limpede cum a apărut viaţa pe Pământ.” Iar în următorii 200 de ani oamenii vor intra în contact cu fraţii lor spirituali din alte lumi

 • PSALMUL 40
  Al lui David.

  1. Fericit cel care cauta la sarac si la sarman; in ziua cea rea il va izbavi pe el Domnul.
  2. Domnul sa-l pazeasca pe el si sa-l vieze si sa-l fericeasca pe pamant si sa nu-l dea in mainile vrajmasilor lui.
  3. Domnul sa-l ajute pe el pe patul durerii lui; in asternutul bolii lui sa-l intareasca pe el.
  4. Eu am zis: “Doamne, miluieste-ma; vindeca sufletul meu, ca am gresit tie”.
  5. Vrajmasii mei m-au grait de rau zicand: “Cand va muri si va pieri numele lui?”
  6. Iar de venea cineva sa ma vada, minciuni graia; inima lui aduna faradelege siesi, iesea afara si graia.
  7. Impreuna impotriva mea sopteau toti vrajmasii mei; impotriva mea gandeau de mine rele.
  8. Cuvant nelegiuit spuneau impotriva mea, zicand: “Nu zace, oare? Nu se va mai scula!”
  9. Chiar omul cu care eram in pace, in care am nadajduit, care a mancat painea mea, a ridicat impotriva mea calcaiul.
  10. Iar Tu, Doamne, miluieste-ma si ma scoala si voi rasplati lor.
  11. Intru aceasta am cunoscut ca m-ai voit, ca nu se va bucura vrajmasul meu de mine.
  12. Iar pe mine pentru nerautatea mea m-ai sprijinit si m-ai intarit inaintea Ta, in veac.
  13. Binecuvantat este Domnul Dumnezeul lui Israel din veac si pana in veac. Amin. Amin.

 • PSALMUL 51
  Al lui David.

  l. Ce te falesti intru rautate, puternice? Faradelege toata ziua, nedreptate a vorbit limba ta; ca un brici ascutit a facut viclesug.
  2. Iubit-ai rautatea mai mult decat bunatatea, nedreptatea mai mult decat a grai dreptatea.
  3. Iubit-ai toate cuvintele pierzarii, limba vicleana!
  4. Pentru aceasta Dumnezeu te va dobori pana in sfarsit, te va smulge si te va muta din locasul tau si radacina ta din pamantul celor vii.
  5. Vedea-vor dreptii si se vor teme si de el vor rade si vor zice: “Iata omul care nu si-a pus pe Dumnezeu ajutorul lui,
  6. Ci a nadajduit in multimea bogatiei sale si s-a intarit intru desertaciunea sa”.
  7. Dar eu, ca un maslin roditor in casa lui Dumnezeu, am nadajduit in mila lui Dumnezeu, in veac si in veacul veacului.
  8. Slavi-Te-voi in veac, ca ai facut aceasta si voi astepta numele Tau, ca bun este inaintea cuviosilor Tai.