Analize și opinii

Cine conduce cu adevărat România?

Recenta declarație a secretarului de stat Raed Arafat, șeful Direcția Situații de Urgență (D.S.U.) din M.A.I. obligă la reflecții! Potrivit „Open Sources”, Raed Arafat, Întrebat la un post de televIziune  despre solicitarea protestatarilor din toată țara de a-și da demisia,  a răspuns: „protestatarii pot să-mi ceară demisia. Deciziile nu se iau aici!”. Să fie această declarație dovada unui conflict intre limbă și limbaj sau o manifestare a unei atitudini de forță (nu ar fi prima a acestui personaj – n.r.) ?

Deși „vrăbiuța” scăpată de  secretarul de stat Raed Arafat putea să devină un „Breaking News”, moderatorul, direcționat posibil prin cască sau mult prea obosit de zgomotul știrilor, a trecut mai departe cu întrebări mai puțin importante!

Cine conduce cu adevărat România?

Întrebarea nu își dorește un război mediatic și nici nu invită la polemici! Întrebarea obligă la reflecții! Coroborând recenta declarație cu alte declarații la fel de explozive pentru mintea românilor, precum: „dacă numărul îmbolnăviților de Covid 19 și numărul morților scad, trebuie să îl creștem”,  nu pot să nu mă întreb: cine mai înțelege normalitatea în spațiul lingvistic?

Despre un înalt demnitar cu atribuții în domeniul acordării   autorizațiilor de acces la informațiile secrete, dovedit după 11 ani de mandat că deținea o diplomă falsă de Bacalaureat, s-a tot vorbit în spațiul social-media până când subiectul a alunecat pe curba uitării inițiată de către cercetătorul Hermann Ebbinghaus!

Nu oricine ajunge în funcții de conducere!

Siluirile repetate ale limbii române au devenit obișnuite, rușinea lui „este mulți alegători în clasă” fiind ridicată la rang de ipoteză în cercetarea psihologică: „dacă candidatul avea emoții”?! Ce înțelegem când Limba română este lovită și alungată din dezbaterea politică pentru interesul național, logica simplă, raționamentul fiind înlocuite cu știri false și cu „second hand” în multiplicarea informațiilor și în achiziționarea tehnicilor pentru război?

România încotro?

Românii au plecat și mai pleacă la cules de sparanghel, pământul românesc a fost vândut și el, bucată cu bucată, în semn de înțelegere și supunere față de „directivele” sesizate de Raed Arafat, poate cu ușoară naivitate sau cu evident interes de a atrage atenția unor curioși, ținând seama că demnitarul știe să se apere când este atacat de șoricei!

Până când hibernează „crocodilii”?

Relația dintre Gândire, Limbă și Limbaj invită la cunoaștere! Înțelepciunea populară aduce aminte! Pentru o viață mai bună „omul se leagă de limbă, iar taurul se leagă de coarne”! Cine leagă omul de limbă? Cine are curajul să lege taurul de coarne?!

În mod cert, de la studiile inițiate și dezvoltate, în anii 1930-1931, de  cercetătorii Winthrop şi Luella Kellogg cu privire la limbajul unei femele cimpanzeu și până la expresivitatea microexpresiilor nonverbale ale unei gorile mascul, întâlnită în somn, în Jungla Amazoniana, în plan ideatic, de către un distins confrate, inteligent și cu o gândire matematică, drumul cunoașterii rămâne deschis pentru cercetătorii cu bune intenții! Dar cum explicăm, din perspectiva intensității psiholingvistice, atitudinea unei “proaspete așezate” într -un scaun al puterii, dornică de atenție: „Ciocu’ mic! Acum, noi suntem la putere!”.

România normală?

Aude cineva? Cine poate să înțeleagă?! Ce înseamnă să vorbești în Țara surzilor?

Autor: Prof. univ. dr. Nicolae Radu

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Arafat trebuie judecat si condamnat pentru toate faptele sale. Asteptam reactia justitiei, daca mai avem.