Analize și opinii

Christine Lagarde: „Bătrânii trăiesc prea mult și este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva”

Imbatranirea populatiei este o provocare cunoscuta. Si Fondul Monetar International ii acorda o analiza ampla in fiecare intalnire trimestriala. Ceea ce atrage atentia este agresivitatea si cruzimea cu care pune in relief problema. Fondul reclama, intre alte masuri, ca beneficiile sa fie reduse si varsta de pensionare sa fie prelungita din cauza „riscului de a trai mai mult decat era de asteptat”.De asemenea, propune solutii de piata pentru a reduce acest „risc”. In ceea ce priveste economistii FMI, spaniolul José Viñals numeste „risc de longevitate”„Daca longevitatea creste cu trei ani peste ceea ce este prevazut, pana in 2050, costul imbatranirii – care deja este enorm pentru Guverne, intreprinderi, societati de asigurari si particulari – va creste cu 50% in economiile avansate luand ca referinta PIB-ul din 2010. Pentru tarile emergente, acest cost suplimentar ar fi de 25%. In termeni absoluti, costul prevazut va creste cu zeci de miliarde de dolari la scara globala. Acest lucru pune in pericol viabilitatea finantelor publice prin declansarea nivelurilor datoriei publice intr-o proportie similara. In paralel, este un risc pentru solvabilitatea entitatilor private.”

Dupa cum a explicat Viñals la conferinta de presa in care a prezentat raportul, „a trai mai mult este bine, dar are un risc financiar semnificativ. Ne va costa mai mult ca indivizi, corporatii si guverne. De aceea, trebuie sa ne ingrijoram acum pentru riscurile longevitatii, astfel incat costurile sa nu ne sufoce pe viitor„, a spus Viņals, seful Departamentului Piete de Capital.

Christine Lagarde”Batranii traiesc prea mult si este un risc pentru economia gñobala, trebuie facut ceva”

In 1750, speranta de viata in tarile Europei Occidentale nu ajungea la 40 de ani. Din 1900 a crescut ajungand la 80 de ani in 2010. La scala globala a trecut de la 48 in anii 1950 la 70 de ani in ultimul an de referinta. Dar ceea ce schimba calculele, conform FMI, este speranta de viata cand au implinit 60 de ani. Natiunile Unite prevad ca pentru 2050 speranta de viata, plecand de la aceasta varsta, 60 de ani, va creste cu 26 de ani in economiile avansate si cu 22 de ani in tarile in curs de dezvoltare. Traind mai mult populatia, va trebui sa se plateasca mai multe pensii si prestari la siguranta sociala. In acest caz pune ca exemplu planul de pensii private din SUA. „Companiile ar trebui sa-si multiplice contributiile de mai multe ori pentru a putea face fata acestor datorii suplimentare”, spune el. „Recunoasterea si atenuarea acestui risc este un proces care ar trebui lansat acum”.

Christine Lagarde, directoarea FMI, vrea ca reuniunea din primavara de la Washington sa serveasca pentru a privi inainte. In acest context, cere Guvernelor sa admita ca imbatranirea le poate crea probleme serioase in viitor si ca este un risc. Pentru a neutraliza efectele, recomanda combinarea cresterii varstei de pensionare cu alte masuri. Pentru prelungirea varstei de pensionare propune ca aceasta sa fie legata de speranta de viata, astfel ca numarul de ani in care pensionarul incaseaza pensia sa nu creasca. Dar asta nu e de ajuns. FMI crede ca trebuie luate si alte masuri, si intre ele, reducerea pensiilor, cresterea cotizatiilor si posibilitatea ca Statele membre sa angajeze asiguratori privati pentru a acoperi acest „risc pentru persoanele care traiesc mai mult decat se astepta”.

Economistii FMI prevad ca proprii cetateni sa-si creasca economiile prin planuri de pensii, recomanda chiar sa fie obligati sa contracteze utilizarea ipotecilor inverse, pentru care casa in proprietate este livrata Bancii in momentul decesului, in schimbul primirii pana la acea data a unui venit lunar pentru aceasta. Fondul solicita tarilor, de asemenea, o mai mare transparenta atunci cand raporteaza tendinta de imbatranire si modul in care se pregatesc sa finanteze pensionarea.

FMI conchide, reamintind ca toate aceste reforme „vor dura ani ca sa dea roade”, iar orice intarziere in acest proces va face dificila confruntarea cu aceasta provocare asa cum ar trebui. „A acorda atentie imbatranirii populatiei si riscului de longevitate suplimentara face parte din setul de reforme necesare pentru a restabili increderea in viabilitatea bilanturilor sectorului public si privat”.

Sursa: Karen Smith Blog, preluare dupa Alertas.eu

 

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Incredibil!
  Incredibil!
  Incredibil!

  Absolut demential!Bestial! Satanic!
  ….si, asa cum este scris:…”sa se zideasca zidurile Ierusalimului….”, cu toate alea noi: Cer Nou, Pamant Nou, Om Nou…Doamne ajuta pentru minte-ntreaga in cutia craniana, inima buna in cutia toracica, suflet curat, constiinta nepatata. Regasirea de Sine! Nu mi-as fi putut imagina atata psihoinvolutie, degradare, destructurare, devianta…
  Omule, omule, mai omule,”Omule, viata ta este in Cer, invata sa o traiesti de aici de pe Pamant!”, Parintele Arsenie Boca, Unul dintre Sfinti, Ocrotitor al Neamului, Unul dintre Cei care, din pacate, nu a fost lasat sa-si duca batranetile in liniste si pace.

 • Babataia de “la gard” poate sa dea un exemplu personal sarind de pe Empire State Building direct in Oceanul Atlantic !

 • Incredibil.Dar cine sunt ei ticalosii ca sa hotarasca cat sa se afle omul pe pamant?Dumnezeu nea dat viata si numai el hotaraste cand sa plecam.Poate sa reduca la zero numarul meliarderilor si milionarilor care pusteesc planeta?Si producerea medicamentelor ,a produselor modificate sunt acele planuri deabolice a acelor care pretind sa hotarasca cine si cat sa traiasca.Sa ne rugam la Dumnezeu Atotputernicul sa starpiaca raul de pe planeta noastra,numai Dumnezeu ne poate salva de acest rau.Doamne ajuta.

 • Se spune ca Dumnezeu lucreaza prin oameni. Dracu o fi mai prejos?! Tot prin oameni lucreaza.
  Lucrarea Lui Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat vs. Lucrarea lui Dracu’, DracuGol.”Duca-se pe pustii!”, circula o vb. prin popor. Si, iata ca acolo prin pustii s-au creat imperii, baze, laboratoare, imparatii. Batranii au ajuns sa fie considerati o categorie care nu mai merita sa traiasca pe fata Pamantului, o povara…in opinia …?! Chiar asa, in opinia cui?! Acest rationament este de sorginte umana?! Daca nu-i opinie umana, atunci in mod logic, este de provenienta neumana, rationament aferent ideologiei de tip nom, n(e)om!
  Om vs. NeOM
  Uman vs. NeUMAN
  Inger vs. Demon
  Dumnezeu vs. Satan
  Lumina vs. Intuneric
  Lumina din Lumina pentru toata suflarea oriunde s-ar afla!Cu drag,

 • Invatam impreuna ce inseamna CERNEREA, ALEGERA GRAULUI DE NEGHINA, sesizand cu atentie, adica ATENTIEEEEE, cu mintea-ntreaga in cutia cranianaaaaa, dezmeticiti, treziti cu adevarat, constienti, nuantelee, caracteristice , asemanarile si deosebirile dintre, da, oameni si neoameni, cu masca si fara masca, cu suflet si fara suflet, cu stinta si din nestiinta, vazute si nevazute, intalnite si nemaintalnite, auzite si nemaiauzite…limbajul multidimensional in infinitul Univers. Doamne ajuta la decodificat!

 • Buna dimi,
  face parte din categ reptilienilor, in fapt si-n drept, tot stramosi avand in vedere reminescentele, partea reptiliana a creierului, anumite instincte, papile, senzori, sinapse etc. caractere comune si specifice civilizatiilor pe minunata planeta, motiv care impune un cod de norme care sa reglementeze dr si oblig in context hibrid. Nu teroristii spre ex. ar fi vreo problema, nu violatorii, pedofilii, evazionistii, penalii, coruptii, perversii, traficantii de fiinte vii, organe, grupurile infractionale, organizate, mafiotii, criminalii, ci batranii…Doamne Sfinte!

 • ce parere aveti despre gandirea acestei javre ” tinere”..INCREDIBIL ..oare in ce stadiu am ajuns?

 • asta k dac si eutanasiazeaaza batranii cine mai voteaza psdu…am ras cu lacrimiii…tragycomedie…da nu-i de gluma cu asemenea idei sataniste, criminaleeeeeeeee…noi nu eutanasiem nici cainii, acceptam mai degraba sa fim noi ucisi de ei, d-apai sa legiferam asa ceva….ce vremuri, breeee, trezyreaaaaaa
  # trezyreaaaaaaaaaaaaa

 • Intotdeauna
  “Intotdeauna va fi cineva dedesubtul tau si intotdeauna va fi cineva deasupra ta. La cele ce sunt dedesuptul tau sa te uiti cu iubire si nu cu trufie caci acolo iti sunt radacinile, iar la cele ce sunt deasupra ta sa te uiti cu privirea de prunc si fara teama”, din Legile Belagine, Legile StraBunilor nostri, invataturi vechi de aprox. 8-10 000 ani i.e.n.!!! Nici dupa atatia ani!!! noi, cei d’aci nu ne-am uitat stramosii, bunicii si parintii. Indrazneste FMI sau alt organism FARA SUFLET sa ne oblige sa renuntam la batrani, oaza noastra de intelepciune, modelele, oglinzile, lacrimile, sacrificiile si bucuriile noastre?! Ne amputati, handicapati, zoombizati, reduceti, stergeti de pe planeta?!

 • Sunt de acord cu antevorbitorii mei. Asta este o gindire tipic extremista. De ce nu da diavolita care s-a doreste reducerea pensiilor si uciderea batrinilor un exemplu personal si sa se sinucida ?! pentru ca este clar ca nu face parte din regnul uman, …, probabil sarit gardul si ca orice pradator incepe sa muste in stinga si in dreapta.

 • Eu le-am zis de mult pe retelele socializare, ca medicina intoarce lumea cu susul in jos si impiedica SELECTIA NATURALA.
  Atat timp cat batranii vor fi tinuti in viata ARTIFICIAL, administranduli-se zeci de 6oastile pe zi compensat sau gratuit, din fondurile statului iar avortul va fi LEGAL, impiedicand noua generație sa existe; atat timp cat DREPTUL ORICARUI COPIL DE A SE NAȘTE nu constituie PRIMUL dintre drepturile omului si ETICA este încălcată prin SISTEMUL SCLAVAGIST, in care mama are drept de viață si de moarte asupra copilului SCLAV din pântecul ei, rezultatul este ca omenirea MOARE INCET.

 • Was ich lese ist Fiction? Seit wann eine Finanziele Macht entscheide für unser Eltern,unserer Gross Eltern oder auf unserer Leben. Wo ist dann die Welt Organisation für Gesundheit? Oder das ist Program Terra? Madame Macar DE ist auch alt.Was denken für Sie selbst.Wegen Existenz war und ist immer eine Lösung.Wir machen das Geld und nicht umgekehrt.