Analize și opinii

Chris Terheș: ”Însăși stăpâna cătușelor a comis ceea ce se cheamă abuz în serviciu! Ori combate DNA coruptia, ori se preface?”

Un procuror DNA ar trebui sa inceapa de indata urmarirea penala impotriva lui Kovesi si sa o faca suspecta pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu.



Un complet al sectiei de contencios de la Curtea de Apel Bucuresti a suspendat pe 27 sept. 2017 executarea ordinului prin care Kovesi a dat-o afara de la DNA pe procuroarea Mihaela Iorga Moraru. Suspendat fiind, ordinul acesta nu mai produce efecte juridice, asa ca Iorga Moraru se poate intoarce la DNA. Kovesi poate face recurs, insa hotararea este executorie.

Bomba aici, insa, e alta.

Acest ordin a lui Kovesi a fost suspendat de la executare pentru ca, la o “pipaire” a fondului de catre judecator, pare a fi NELEGAL si dat prin abuz de putere.

Iorga Moraru va ataca ordinul si pe fond, cerand anularea lui. Totusi, daca nu erau indicii ca ordinul ar fi nelegal, instanta nu-l putea suspenda de la executare.

In acest moment, asadar, exista indicii temeinice ca Kovesi a comis infractiunea de abuz in serviciu. Sa o luam pe rand:

1. Kovesi este functionar public.

2. Ordinul emis de Kovesi este un ACT.

3. Iata ca exista deja indicii ca acel act a fost emis “defectuos”, adica cu “incalcarea legii”, cum a spus CCR.

4. Ordinul/actul lui Kovesi a produs vatamare drepturilor si interesului legitim a lui Iorga.

Exista, iata, toate elementele pentru ca fapta lui Kovesi sa fie incadrata la abuz in serviciu, infractiune pedepsita cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

5. Ordinul lui Kovesi a produs insa si folos necuvenit pentru sine, prin faptul ca a dat afara un procuror care nu i-a ascultat ordinele.

Ca atare, fapta asta a lui Kovesi intra la infractiunea asimilata infractiunilor de coruptie, asa ca limitele pedepsei sa maresc cu o treime.

Indicii temeinice ca Kovesi ar fi comis abuz in serviciu, obtinand pentru sine folos necuvenit, exista deja, deoarece un judecator DEJA a decis ca actul pe care l-a emis ar fi nelegal.

Normal ar trebui acum ca un procuror de la DNA sa se autosesizeze, sa inceapa urmarirea penala impotriva lui Kovesi si sa o faca suspecta. Pentru rationamente juridice mult mai slabe ministri din guvern au fost facuti suspecti.

Daca Iorga Morar ajunge in final sa si anuleze pe motiv de nelegalitate ordinul de serviciu prin care Kovesi a dat-o afara de la DNA, exista toate elementele constitutive pentru ca Kovesi sa fie inculpata pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu si trimisa in judecata.

Pai ori combate DNA coruptia ori se preface, nu? Cea mai tare bomba mediatica ar fi ca DNA sa isi inculpe propriul procuror-sef. Atunci ar arata ca sunt cu adevarat independenti si se lupta cu coruptia pe bune.

Autor: Chris Terheș

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Bineinteles ca se face in continuare ceea ce vrea fiecare si nimeni nu e tras la raspundere ! Doar suntem in tara tuturor posibilitatilor si imposibilitatilor !