Analize și opinii

Chris Terheș: ”În nebunia lui, Sică Zongorașul a plasat o bombă la vârful statului român care, oricum va fi dezamorsată, pentru el și PNL nu dă bine deloc!”

Sica Zongorasul nu doar ca si-a detonat propria cariera politica, dar face la fel si cu prezidentiatul lui Iohannis. Sa va explic:



Toti habotnicii Noii Securitatii o dau inainte ca daca DIICOT incepe urmarirea penala contra lui Dancila, Iohannis o poate suspenda. Si aici intra deja scenarita cu Horodniceanu, care a fost delegat de Lazar pe inca 6 luni la DIICOT, iar Horodniceanu deja daduse prime semnale de santaj cu plangerea facuta de Sica. Omul dadea semnale de slugarnicie sa se faca util sefului.

Teoretic, da, Iohannis o “poate” suspenda pe Dancila DACA urmarirea penala insa e deja inceputa.

Ca sa se inceapa urmarirea penala in cazul lui Dancila, insa, in situatia de fata, acest lucru trebuie CERUT de Iohannis, nu de Sica.

Iata ce spune Constitutia:

“Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul SA CEARA urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.

Dacă s-a CERUT urmărirea penală, Preşedintele României POATE dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, spune art. 109 alin. (2) din Constitutie.

Sa le luam pe rand:

1. Dancila nu e membru al Parlamentului Romaniei, astfel ca inceperea urmaririi penale trebuie ceruta de Iohannis. Daca era membru in Parlament, urmarirea ar fi fost ceruta de camera din care ar fi facut parte.

Ce a facut Sica e doar un act de sesizare sub forma de denunt. Acel denunt a ajuns acum la DIICOT si conform procedurii de regularizare din noul Cod de procedura penala, un procuror se uita la ea, isi verifica competenta si face o analiza sumara daca sesizarea intruneste elementele de forma pentru a se putea incepe urmarirea penala.

In cadrul acestei analize va constata ca nu poate incepe urmarirea penala pana cand aceasta nu e ceruta de Presedinte.

Aici procurorul are 2 optiuni: fie (a) claseaza denuntul, fie (b) incepe procedura pentru a cerere de la Presedinte inceperea urmaririi penale.

In cazul (a) totul se termina in biroul procurorului, insa va crea ura si revolta in randul habotnicilor, cu efect negativ direct contra lui Iohannis.

In cazul (b), insa, procurorul nu poate el, de capul lui, sa trimita cererea la Presedinte. Procurorul de caz face un referat, il da mai sus, la Horodniceanu, Horodniceanu face la randu-i referat pe care il trimite la Lazar, si abia Lazar trimite solicitarea lui Iohannis pentru cererea de incepere a urmaririi panale.

Adica Horodniceanu si Lazar trebuie sa-si puna semnatura pe documentul respectiv, in care sa explice de ce Israelul e inamicul Romaniei, ca Dancila sa fie acuzata de “inalta tradare”.

Va dati seama in ce situatie sunt pusi Horodniceanu si Lazar sa semneze asa ceva. Pe scurt, Sica i-a nenorocit.

2. Sa zicem ca ajunge solicitarea de la Lazar la Iohannis.

Iohannis acum trebuie sa evalueze argumentele lui Sica, a procurorului de caz, a lui Horodniceanu si a lui Lazar si sa decida el la final daca cerere sau nu PICCJ inceperea urmaririi penale contra lui Dancila. Evident, decizia trebuie motivata.

Si aici avem 2 variante:

a) Iohannis decide ca nu e justificat sa ceara urmarirea penala contra lui Dancila. S-ar salva el, dar il termina pe Sica si isi intoarce toti habotnicii contra sa.

b) Iohannis decide sa ceara inceperea urmaririi penale contra lui Dancila, ca apoi tot el sa o poata suspenda. In cazul acesta Iohannis e terminat.

Exista un precedent in 2006, cand Basescu l-a suspendat pe ministrul apararii de atunci Teodor Atanasiu, in contextul in care acesta ceruse retragerea militarilor romani din Irak.

In cazul respectiv impotriva lui Atanasiu au fost depuse doua plangeri penale pentru abuz in serviciu, una facuta de catre Adriana Saftoiu, purtator de cuvant al lui Basescu la acea vreme, si o alta facuta de deputatul PSD Eugen Bejinariu. PICCJ nu a putut porni din start urmarirea penala, ci i-a solicitat lui Basescu sa decida daca cere sau nu inceperea urmaririi penale.

Basescu nu a decis de unul singur, ci a facut o comisie prezidentiala care a analizat plangerile contra lui Atanasiu si apoi a decis sa ceara. Odata ceruta inceperea urmaririi penale contra lui Atanasiu l-a si suspendat din functie, pentru ca a “putut”, urmarirea penala fiind inceputa tot la cererea sa.

Oare Iohannis va face si el comisie prezidentiala sa analizeze daca sunt temeinice acuzatiile de “inalta tradare” contra lui Dancila?

Pe scurt, in nebunia lui, Sica Zongorasul a plasat o bomba la varful statului roman care oricum va fi dezamorsata, pentru el si PNL nu da bine deloc.

Avocata Elenina Nicut, comentand despre plangerea lui Sica, a zis o vorba de duh si sunt perfect de acord cu ea: “cand te mananca in cur, mai bine te scarpini pur si simplu. E omeneste.”

Autor: Chris Terheș

Sursa: Chris Terheș

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Babuinul asta slugoi, acuza de “inalta tradare”?? Oare, chiar nu se uita in Oglinda??

  • Unde nu-i LEGE e FARA DE LEGE.
    Babilonie curata.

    … si a mai si instigat la violenta:”luati parul si dati in presedintii de CJ!” (nu ca n-ar merita in context geopolitic, strategic, hibrid, dar asa ceva nu inseamna decat expresia canibalizarii, circumstanta sanctionata de norma universala: bine faci, bine gasesti si viceversa, legea atractiei universale). Despre arta diplomatiei …