Analize și opinii

CELE 10 STRATEGII DE MANIPULARE A MASELOR

A cunoaste adversarul, a-i cunoaste tehnicile de manipulare, este indispensabil pentru a ne elibera de robie!!!

Lingvistul nord-american Noam Chomsky a stabilit lista celor ’’Zece strategii de Manipulare” prin mediile de informare în masa. Evreu si de sensibilitate anarhista, semnase o petitie pentru a apara libertatea de exprimare a lui Robert Faurisson. Pentru Chomsky, ’’libertatea de exprimare este mai importanta decât orice versiune a faptelor sustinuta de ordinea stabilita, oricare ar fi raportul pe care aceasta îl întretine cu adevarul faptelor în sine.” Chomsky evoca diferitele tehnici de manipulare si, în primul rând, strategia diversiunii.

Strategia diversiunii consista în deturnarea atentiei publicului de la problemele importante si de la schimbarile hotarâte de elitele politice si economice, printr-un potop continuu de distractii si de informatii neînsemnate. Chomsky analizeaza diferitele tehnici de spalare a creierului, pe care o îndura poporul nostru.

Zece strategii de manipulare a poporului nostru
1. ’’A distrage în permanenta atentia publicului, departe de adevaratele probleme sociale, captivata de subiecte fara importanta adevarata. A tine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fara nici’un timp pentru gândire” scrie Chomsky.
2. A cauza probleme si apoi, a oferi solutii.
Aceasta metoda se mai numeste si ’’ problema – reactie – solutie”. La început, se creeaza problema, sau „situatia”, prevazuta pentru a suscita o anume reactie a publicului, pentru ca tocmai acesta sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intentionata a violentei urbane sau organizarea de atentate sângeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul sa ceara legi represive, în detrimentrul libertatii.

3. Strategia „în degradeu”.
Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila, este de ajuns sa fie aplicata în mod progresiv, în ’’degradeu”, pe o durata de zece ani. În acest fel, au fost impuse conditii sociale si economice absolut noi au fost impuse din 1980 pâna în 1990. Somaj masiv, imigratie – invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizari, salarii care nu mai asigura un venit decent, iata schimbarile care ar fi provocat o revolutie daca ar fi fost aplicate în mod brutal.
4. Strategia actiunii cu date diferite.
O alta maniera de a obliga publicul sa accepte o hotarâre nepopulara este de a o prezenta ca “dureroasa, dar necesara’’, obtinând acordul publicului în prezent, pentru aplicarea în viitor. Este mult mai usoara acceptarea unui sacrificiu viitor decât al unuia apropiat. În primul rând, pentru ca efortul nu trebuie facut imediat, apoi, pentru ca publicul are mereu tendinta de a nadajdui ’’totul va merge mai bine mâine” si ca sacrificiul cerut va putea fi evitat. În fine, aceasta maniera lasa publicului timp pentru a se obisnui cu ideea schimbarii, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit. Exemplu recent: trecerea la Euro si pierderea suveranitatii monetare si economice, acceptate de tarile europene între 1992 – 1995 si aplicate în 2002.
5. A se adresa publicului ca unor copii mici.
Cea mai mare parte a publicitatilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje si un ton absolut copilaresti, aproape debile, ca si cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare ? ’’de 12 ani.”Daca ne adresam unei persoane ca si cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate si cu o oarecare probabilitate, va avea un raspuns sau o reactie tot atât de lipsita de simt critic ca al unui copil de 12 ani” analizeaza Chomsky.
6. A face apel mai mult la partea emotionala decât la gândire.
Este o tehnica clasica pentru a opri analiza rationala si, deci, simtul critic al oamenilor. Ïn plus, folosirea emotionalului deschide accesul la subconstient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinte, spaime, pulsiuni sau comportamente.
7. Mentinerea poporului în nestiinta si prostie.
A face în asa fel ca poporul sa nu înteleaga tehnologiile si metodele folosite pentru controlarea si robirea lui. Calitatea educatiei data claselor inferioare trebuie sa fie cât mai slaba, încât prapastia de nestiinta, care separa clasele de jos de cele de sus sa fie si sa ramâna de neînteles de cele dintâi.
8. A încuraja publicul sa se complaca în mediocritate.
A încuraja publicul sa creada ca e ”bine” de a fi prost, vulgar si incult. A-l îndopa cu seriale americane si emisiuni de tele-realitate, niste dobitocenii monstruoase.
9. A înlocui revolta cu învinovatirea.
A face omul sa creada ca numai el singur este vinovat de propria’i nenorocire, din cauza unei inteligente insuficiente, sau a capacitatilor si eforturilor necorespunzatoare. Astfel, în loc sa se ridice împotriva sistemului, individul se sub-estimeaza si se învinovateste, ceea ce creaza o stare depresiva, având ca efect abtinerea de la actiune. Si, fara actiune, nu exista revolutie !
10. Si, ultimul punct, a cunoaste oamenii mai bine decât se cunosc ei însisi.
Ïn ultimii 50 de ani, progresele fulgeratoare ale stiintei au sapat o prapastie crescânda între cunostintele publicului si acelea detinute si folosite de elitele conducatoare. Multumita biologiei, neurobiologiei si psihologiei aplicate, ”sistemul” a ajuns la cunoasterea avansata a fapturii omenesti, fizic si psihic. Sistemul cunoaste individul mediu mai bine decât el însusi. Aceasta înseamna ca, în majoritea cazurilor, sistemul detine un control mai mare si o putere mai importanta asupra oamenilor decât ei însisi.

sursa: cugiralba.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Foarte interesant, as avea o corectie a textului : punctul 3 nu este formatat cu BOLD precum celelalte!

 • aici la noi e fosta şcoală a mainipulării şi diversiunii din fostul spaţiu ex-sovietic… mai tată, măi! să propunem strategiide contracarare—

 • MEDIOCRITATEA VEDE DAR NUMAI GENIUL OBSERVA
  AR FI BENEFICA O INTALNIRE SI O DISCUTIE PE ACEASTA TEMA A MANIPULARII MASELOR
  NR.MELE DE TEL. LE GASITI PE PAG. MEA DE FACEBOOK
  CU DEOSEBIT RESPECT
  DRAGOS SERBAN POPOVICI
  presedinte executiv
  FEDERATIA SOCIETATEA CIVILA ROMANA

 • 5 se suprapune (parțial) cu 6, iar 7 cu 10… oricum e crâncen și vedem zilnic în jurul nostru asta. Iar în țările unde oamenii s-au trezit din somnul bovin, se văd represiuni dure (Spania) sau trecerea în Silenzio Stampa mediatică (Islanda)

 • “parca” sunt inspirate din protocoalele inteleptilor sionului…
  …mai dureros e faptul ca dupa ce stim lucrurile astea vom adormi iar si vom fi mai departe pacaliti…

 • Tehnicile de manipulare nu se vor termina niciodata…dar important este ca le aratati pe cele descoperite.In Romania manipularea a fost produsa la “Nivelul 1 si 2”.Nivelul 1- Analfabetizarea si salbaticirea celor care astazi…stationeaza intr-un trai precar,construit din fosta clasa de mijloc(muncitori,vanzatori).Nivelul 2 – Construit din clasa “omului nou”- taranii(parveniti,marlani)care li s-a dat putere, sa devina aroganti si debil prin imputernicirea lor cu averile stramosilor,construindu-si dupa caderea Comunismului…culcusuri in “oarasele boierilor”.Este o clasa extrem de periculoasa,creata sa depersonalizeze Nivelul 1 si 3,prin lipsa lor de gandire,cu reactii incoerente,atacuri psihice si fizice asupra nivelelor mentionate mai sus.Nivelul 3- Format din clasa “intelectuala”,din care fac parte:Artisti,Profesori,Muzicieni…etc.Pentru ei arma cea mai eficace este “Depersonalizarea” care-i aruna in singuratate,anxietate si depresie.

 • somnul bovin…ce bine ai spus o sa retin aceasta expresie se potriveste poporului roman din pacate in mare proportie! bravo pt expresie…in romanica s-au testat toate si inca functioneaza pt ca tzin f bine la unguri nu tzine si nici la rusi, daca nici la spanioli bravo spania!