Analize și opinii

Bogdan Duca: “De asta sunt conservator!”

Pentru mine, a fi conservator înseamnă a fi adeptul unei societăți care se ghidează după niște norme morale și nu se grăbește să schimbe instituții, realități sociale și concepte ce și-au validat în timp eficiența.



Pentru mine, a fi conservator înseamnă a fi pro- viață. Un conservator nu poate accepta sub nicio formă negarea dreptului la viață al copiilor concepuți sau transformarea spitalelor în instanțe decidente și executante ale unor decizii de ucidere din rațiuni medicale, bugetare, sau a unor decizii de suicid.

Pentru mine, a fi conservator înseamnă a fi contra revoluțiilor, a nu crede că revoluția, că vulgul ieșit pe stradă poate să producă schimbări pozitive. E în schimb adeptul evoluțiilor organice ale societății, ale instituțiilor, ale moravurilor și modelor.

Pentru mine, a fi conservator înseamnă a prefera oricând religia ideologiilor, a înțelege că ideologiile sunt, toate, fie că se declară de „dreapta” sau de „stânga”, surogate de religie.

Pentru mine, a fi conservator înseamnă, în Europa, a fi conștient și asumat moștenitor și valorificator al tradiției creștine.

Pentru mine, a fi conservator înseamnă a considera sexualitatea o chestiune strict privată și a refuza aducerea chestiunilor cu privire la sexualitate în spațiul public și în dezbaterea publică. Pentru conservator nu există conceptul social și politic de ”minoritate sexuală” și nici drepturi, privilegii, discriminări pozitive acordate unor oameni care se remarcă doar printr-o viziune inedită asupra sexualității.

Pentru mine, a fi conservator înseamnă a fi conștient că singura economie funcționabilă este economia de piață, capitalismul.

Pentru mine, a fi conservator înseamnă a crede în necesitatea unui Stat democratic puternic care să apere interesele cetățenilor în fața exceselor lăcomiei capitaliste.

Pentru mine, a fi conservator înseamnă a respinge de pe poziții creștine atât uniformizarea ideologică globală, dar și ghettoizarea prin naționalism.

Pentru mine, a fi conservator înseamnă a cunoaște cu sinceritate și seriozitate trecutul și a învăța lecțiile sale. De aceea un conservator nu are dreptul acum de a mai cădea în ispitele fascismului și naționalismului.

Pentru mine, a fi conservator înseamnă a fi pragmatic și atent la semnele timpurilor. Și realist.

De asta sunt conservator.

Autor: Bogdan Duca

Sursa: Bogdan Duca Facebook