Analize și opinii

Bogdan Alexandru Duca: “Se pare că nu se înțelege faptul că…”

Se pare că nu se înțelege faptul că:
1. A fi un profesor nu este o vocație. Este o meserie. Și încă o meserie dificilă, căci trebuie să lucrezi cu cele mai nefinisate variante ale speciei umane, copiii.
Dacă scoți din cap prostii gen poeziile ”Dascălul” și ”Dăscălița” sau ”Domnul Trandafir” și te uiți la concretul vieții de dascăl, e imposibil să nu vezi că nu e nimic poetic în a lucra cu 25-30 de copii sau, mai grav, adolescenți.
Chestia cu vocația profesoratului ține de mediul academic, când faci seminarii cu studenți pe ideile care vă frământă și duceți gânduri mai departe.
Deși și universitățile au devenit învățământ de masă și bună parte din universitari au ajuns să predea, de nevoie, cursuri de nivel liceal, ca să poată compensa cultura generală șchioapă a studenților lor.
2. Profesorii de acum sunt preponderent slabi pentru că:
a) cei care ar putea fi profesori buni nu au motivația financiară să o facă.
Fără smerenii false, aș fi un profesor peste medie într-un liceu din România. Însă dacă aș alege această profesie, care nu îmi displace în sine, aș avea o problemă financiară mai mare decât o am acum.
b) profesorii actuali nu au motivația să fie mai buni, din rațiuni financiare.
Un salariu de profesor nu este motivant și nici nu îți permiți să faci performanță. Mai ales că problema nu e atât salariul de încadrare – hai să spunem că ai fi dispus ca proaspăt puștan absolvent de facultate/master să începi cu un salariu mai mic decât cel de librar la Cărturești.
Problema este perspectiva: aceasta este aceea că, la sfârșitul carierei tale nu vei avea dublul salariului de la începutul carierei, chiar dacă ai făcut performanță, ai și doctorat, toate gradele, ba chiar și ”salariu de merit”.
Or asta este sfârșitul oricărui vis. Ești dispus să începi o carieră modest, dar și la sfârșitul vieții să trăiești tot modest?
3. În cele mai multe situații profesorii nu pot face și altceva.
Nu toate materiile sunt căutate pentru meditații. Din contra, pentru majoritatea materiilor nu se fac meditații.
De asemenea, nu există timpul fizic să faci altceva. Decât dacă, vara, te duci să vinzi porumb fiert pe plajă, ca să îți ”umpli” vacanța profitabil….

Autor: Bogdan Alexandru Duca