Analize și opinii

Bogdan Alexandru Duca: „O să vorbesc despre o problemă din Biserica Ortodoxă română.”

Nu vă supărați, dar o să vorbesc despre o problemă din Biserica Ortodoxă română.
Problema este lipsa de solidarizare a instituției cu clericii și credincioșii.
Un preot sau credincios implicat care devine victimă a unui atac din afară, poate fi 75 la sută sigur că Biserica nu va fi în spatele său.
A fost cazul Tănacu.
Și părintele Daniel, și maicile de acolo, au fost lăsați singuri, de capul lor în fața furtunii mediatice și penale stârnite (acum știm toți, pe nedrept) împotriva lor.
Primul care s-a dezis de ei a fost….episcopul lor. Nici nu începuse ancheta penală și episcopul de atunci al Hușilor îi condamna.
În loc să apară o echipă strong de avocați plătiți de Biserică, o echipă de comunicare, care să răspundă propagandei anticlericale, încă arhiepiscopul Argeșului decreta în schimb că în eparhia lui nu vor mai fi permise exorcismele.
A fost isteria anticlericală de anul trecut, cu lingurița euharistică și slujbele interzise credincioșilor. Fiecare preot a fost lăsat să se descurce singur, conducerea BOR negăsind oportun să afirme clar o poziție, să își apere preoții și identitatea, să facă un fond de amenzi, să se bată.
Din contra, în multe eparhii amenințările miliției au fost dublate de amenințările chiriarhilor.
La fel și cu preotul distrus mediatic după moartea copilului botezat. Biserica nu a făcut zid în jurul lui.
Purtătorii de cuvânt și influencerii BOR par mai interesați să fie bine receptați de Digi24 și Pro TV decât să își apere Biserica.
Cu excepția notabilă a lui Teodosie al Tomisului, ierarhii nu se fac scut pentru preoți și credincioși.
Iar ÎPS Teodosie a văzut pe pielea lui cum e cu lipsa acestei solidarizări.
Când s-a bătut cu DNA și mass media, nu a avut drept de replică nici măcar la Trinitas. Ce să mai vorbim de o poziție fermă a Sinodului de a cere DNA să nu mai hărțuiască Biserica, asa cum au făcut catolicii unguri când a fost cazul liceului din Târgu Mureș?
Din păcate și în Biserica Catolică actuală, mă refer la nivel global, nu mai e bine. Dar a fost.
Știți acuzele și scandalurile de pedofilie?
Ce nu știți e că toate au fost umflate mediatic. Că mulți preoți nevinovați au fost distruși de aceste campanii, că presa “homofilă” a transformat cazuri de homosexualitate cu tineri adolescenți în cazuri de….pedofilie, ca să le iasă subiectul…
Mulți ani până de curând, Biserica a reacționat la aceste cazuri, apărându-si preoții, făcând anchete interne înainte să se alăture corului acuzatorilor.
Acum nu mai e așa… Comunicarea a devenit….prăjitură Doboș.
Autor: Bogdan Alexandru Duca