Analize și opinii

Bogdan Alexandru Duca: „Cât au costat funeraliile reginei? E un non-subiect.”

Cât au costat funeraliile reginei?
E un non-subiect.
Funeraliile reginei au fost o demonstrație de forță (reușită de la un cap la altul) a faptului că, în ciuda tuturor problemelor, Marea Britanie rămâne o mare putere și spiritul britanic nu moare.
Așa cum un non-subiect este cât a costat catedrala patriarhală ortodoxă sau cât costă parada militară de la 1 Decembrie.
Ce trebuie să fie un subiect este cum de britanicii au putut să facă această ceremonie demnă, solemnă și emoționantă, impecabilă protocolar, iar în România catedrala a fost construită în fundul curții Casei Poporului iar la parada militară nu e an să nu se glumească pe seama faptului că militarii nu știu pasul de defilare….
Pentru că aici e diferența pe care nu o pot face banii: distincția, demnitatea educată și bunul gust.
Practic diferența dintre un nobil englez și un becali român….
***
Nu există epocă istorică eminamente pozitivă sau eminamente negativă.
Putem pune pe o balanță a judecății morale ce a fost bun și ce a fost rău, dar nu putem să ignorăm faptul că istoria este subiectivă.
E semn de infantilism intelectual să ajungi să înmulțești cu 0 imperiul britanic, sau să înmulțești cu 0 perioada comunistă, de exemplu.
Imperiul britanic este responsabil de mari atrocități, asta nu poate fi contestat, dar este și responsabil de aducerea unor standarde de civilizație acolo unde aceasta nu exista.
Nu mai spun că e sfertodoct să reproșezi reginei Elisabeta a II-a crimele imperiului colonial britanic, când tocmai în vremea ei acesta s-a destrămat complet.