Analize și opinii

Avocatul Gheorghe Piperea: ”Nu luați credite în 2020 decât în condiții cu totul și cu totul extraordinare!”

Vin vremuri grele. O spun chiar actualii guvernanti. Un credit, oricat de mic, poate sa va tina captivi pe zeci de ani.



Cand conditiile economice se inrautatesc (inflatie, curs de schimb, dobanzi – toate cresc), a te indatora la banci sau oriunde altundeva este o decizie proasta. Cea mai proasta decizie este sa te indatorezi fara sa fii atent la non-linearitatea calculului aritmetic al costurilor.

Daca ai impresia ca o dobanda de 5% pe an la un credit de 100 de lei te determina la plati de 105 lei la finalul anului, mai gandeste-te odata. In primul rand, dobanda de 5% este doar pe hartie de 5%. In realitate, sunt tot felul de costuri ascunse sau camuflate sub denumiri ambigui (comisioane, speze, prime) care majoreaza cu cel putin 40% zisa dobanda. In al doilea rand, daca nu ai putut achita o rata lunara, dobanda (deja umflata de costurile colaterale si ascunse) este majorata cu penalitati si dobanzi la dobanda.

La finalul anului vei ajunge sa datorezi, de fapt, 110 sau chiar 115 lei. Daca si anul viitor vei avea intarzieri la plata sau chiar perioade in care nu platesti, intrucat nu ai de unde, suma datorata se va majora in continuare, dar intr-un ritm si mai accelerat. Dupa cinci ani de plata, vei constata ca nu ai achitat nimic din principal (suma efectiv imprumutata), ci numai dobanzi, comisioane si penalitati.

Pentru motive de criza economica, este foarte probabil ca nu vei mai avea nici loc de munca intr-un an sau doi. Si atunci nu o sa mai ai surse de finantare si o sa devii tinta colectorilor de creante (in America, astora li se spune si scavengers).

Nu te lua dupa reclame. Creditul nu este un basm. Indatorarea si captivitatea ta sunt doar surse de profit cinic al celor care fac bani din nevoia sau suferinta ta.

Dorintele si rasfatul nu se finanteaza cu credit.

Cadourile adevarate de Craciun sunt clipele pe care le petreci in familie, in jurul pomului de iarna, asteptand colindatori.

Autor: Gheorghe Piperea

Sursa: Gheorghe Piperea Facebook

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Romania este paradisul camatarilor legalizati de BNR, care nu se sfiesc sa ia si pielea de pe romani! Asa ca, cine ia credite de la astia sa stie ca isi ia la pachet, si lantul de sclavie!